Quantcast
04:32
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:32
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

11η Σεπτεμβρίου 2001, η μέρα που «άλλαξε ο κόσμος»! Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στοιχίζει ακόμη, 21 χρόνια μετά, σε ανθρώπινες ζωές (εικόνες & βίντεο)

Εικόνα την επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου / Φωτογραφία: NYT

Εικόνα την επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου / Φωτογραφία: NYT

11.09.2022
09:30
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2022 • 16:40
Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχει γραφτεί για πάντα στην ιστορία μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έχει μείνει στην ιστορία  ως ημέρα που άλλαξε ο κόσμος, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό στις ΗΠΑ, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι η ημέρα αυτή θα γραφτεί στην ιστορία ως η πιο «μαύρη» μέρα και η Δύση θα ζήσει το πιο δυνατό «χτύπημα» μέσα στην καρδιά της.

Τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

Την 11η Σεπτεμβρίου Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ο ρητός στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα εξέχον αμερικανικό κτίριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων στόχων.

Τα χτυπήματα στο στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Το πρώτο αεροπλάνο που έπληξε τον στόχο του ήταν η πτήση 11 της American Airlines. Κατέπεσε στο Βόρειο Πύργο του συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στο Κάτω Μανχάταν στις 8:46 π.μ. τοπική ώρα την 11η Σεπτεμβρίου. Δεκαεπτά λεπτά αργότερα στις 9:03 π.μ., ο Νότιος Πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου χτυπήθηκε από την πτήση 175 της United Airlines.

Και οι δύο πύργοι των 110 ορόφων κατέρρευσαν μέσα σε μία ώρα και σαράντα δύο λεπτά, οδηγώντας στην κατάρρευση των άλλων κτιρίων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου 7, και καταστρέφοντας σημαντικά τα γύρω κτίρια.

Flight paths of hijacked planes September 11 attacks 1 - 11η Σεπτεμβρίου 2001, η μέρα που «άλλαξε ο κόσμος»! Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στοιχίζει ακόμη, 21 χρόνια μετά, σε ανθρώπινες ζωές (εικόνες & βίντεο)
Οι διαδρομές πτήσης των τεσσάρων αεροπλάνων / Φωτογραφία: Wikipedia

Η επίθεση στο Πεντάγωνο και η πτήση που κατέληξε σε χωράφι

Μια τρίτη πτήση την 11η Σεπτεμβρίου, η πτήση 77 της American Airlines, που απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλες, κατελήφθη πάνω από το Οχάιο. Στις 9:37 π.μ., συνετρίβη στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου (έδρα του αμερικανικού στρατού) στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, προκαλώντας τη μερική κατάρρευση της πλευράς του κτιρίου.

1024px Aerial view of the Pentagon during rescue operations post September 11 attack - 11η Σεπτεμβρίου 2001, η μέρα που «άλλαξε ο κόσμος»! Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στοιχίζει ακόμη, 21 χρόνια μετά, σε ανθρώπινες ζωές (εικόνες & βίντεο)
Εικόνα από την επίθεση στο Πεντάγωνο / Φωτογραφία: Wikipedia

Η τέταρτη και τελευταία πτήση, η πτήση 93 της United Airlines, πετούσε με κατεύθυνση την Ουάσινγκτον. Αυτή η πτήση ήταν η μόνη που δεν χτύπησε τον στόχο της, αντίθετα συνετρίβη σε ένα χωράφι κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια στις 10:03 π.μ, όπως αναφέρει το wikipedia.

Οι επιβάτες του αεροπλάνου προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους από τους αεροπειρατές και τελικά απομάκρυναν την πτήση από τον επιδιωκόμενο στόχο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στόχος της πτήσης 93 ήταν είτε ο Λευκός Οίκος είτε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

ground zero g3f351f937 1280 1 - 11η Σεπτεμβρίου 2001, η μέρα που «άλλαξε ο κόσμος»! Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στοιχίζει ακόμη, 21 χρόνια μετά, σε ανθρώπινες ζωές (εικόνες & βίντεο)
Συντρίμμια από τους δίδυμους πύργους / Φωτογραφία: Pixabay

Αμέσως μετά τις επιθέσεις, οι υποψίες έπεσαν στην Αλ Κάιντα. Αν και ο Μπιν Λάντεν αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε εμπλοκή, το 2004 ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν ανέφεραν ως κίνητρο την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία και τις κυρώσεις κατά του Ιράκ.

Σχεδόν 3.000 νεκροί από τις επιθέσεις σε δίδυμους πύργους και Πεντάγωνο

Οι επιθέσεις την 11η Σεπτεμβρίου οδήγησαν σε 2.977 θανάτους, πάνω από 25.000 τραυματισμούς, σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία και τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές σε υποδομές και ιδιοκτησίες.

Η 11η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία και το πιο θανατηφόρο περιστατικό για τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με 340 και 72 νεκρούς αντίστοιχα.

Από την τραγωδία την 11η Σεπτεμβρίου έχουν κατασκευαστεί πολυάριθμα μνημεία, όπως το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11/09 στη Νέα Υόρκη, το Μνημείο του Πενταγώνου στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και το Εθνικό Μνημείο Πτήσης 93 στο σημείο συντριβής στην Πενσυλβάνια.

memorial g8ffb02b92 1280 1 - 11η Σεπτεμβρίου 2001, η μέρα που «άλλαξε ο κόσμος»! Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στοιχίζει ακόμη, 21 χρόνια μετά, σε ανθρώπινες ζωές (εικόνες & βίντεο)
Το μνημείο που κατασκευάστηκε στο σημείο που ήταν οι δίδυμοι πύργοι / Φωτογραφία: Pixabay

Η τραγωδία από τις επιθέσεις την 11η Σεπτεμβρίου 2001 «συνεχίζεται» και η «μαύρη» λίστα αυξάνεται

Στα 20 χρόνια που πέρασαν από την τρομοκρατική επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 67.000 αιτήσεις για αποζημίωση κατατέθηκαν στο αμερικανικό κράτος, εκ των οποίων 3.900 αφορούσαν στον θάνατο ανθρώπων που δεν έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από το ταμείο αποζημιώσεων θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, δείχνουν πως περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις μακροχρόνιες συνέπειες της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, σε σύγκριση με τα θύματα της τριπλής τρομοκρατικής επίθεσης (στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο).

Οι περισσότερες αιτήσεις αποζημίωσης αφορούν σε ανθρώπους που εργάζονταν ή έμεναν γύρω από την περιοχή της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, η οποία πνίγηκε κυριολεκτικά από τοξικούς καπνούς και δεν καθάρισε παρά εβδομάδες αργότερα.

Περίπου οι μισές αιτήσεις, από τις 67.000 που κατατέθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν της επίθεσης αφορούσαν σε περιστατικά καρκίνου, όπως και 3.900 εξ αυτών που κατατέθηκαν εξ ονόματος κάποιου συγγενείς τους που δεν βρισκόταν στη ζωή.

«Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των ατόμων των οποίων ο θάνατος φαίνεται να σχετίζεται με κάποια ασθένεια που συνδέεται με την 11η Σεπτεμβρίου είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των ανθρώπων που πέθαναν ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου» σημείωσε η Ρούπα Μπατατσάρια, υπεύθυνοι του ταμείου αποζημιώσεων.

Καρκίνος και άλλες παθήσεις μετά τις επιθέσεις στους Πύργους

Πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς ζουν με τη μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου κάθε μέρα, όχι μόνο μία φορά το χρόνο όταν πλησιάζει η επέτειος.

Οι επιπτώσεις στην υγεία τους από την σκόνη, τις χημικές ουσίες, τις αναθυμιάσεις και τις ίνες από τα συντρίμμια μετά την επίθεση παραμένουν ή αναπτύσσονται εκ νέου καθώς αρχίζουν να σχηματίζονται καρκίνοι.

 

Περίπου το 74% των ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο Πρόγραμμα Υγείας που έγινε αποκλειστικά για όσους βρέθηκαν κοντά ή δίπλα στις τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουν διαγνωστεί με τουλάχιστον μία κατάσταση σωματικής ή ψυχικής υγείας που συνδέεται άμεσα με την έκθεση στην 11η Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το scientificamerican.

Το 20% των ανθρώπων έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και το 28% με μια πάθηση ψυχικής υγείας.

Οι δύο πιο συχνές παθήσεις μεταξύ των εγγεγραμμένων πολιτών είναι η χρόνια ρινοκολπίτιδα ή η ρινική φλεγμονή και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση