Quantcast
03:33
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:33
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ποια ήταν η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ που έδωσε το όνομά της στο ευρωπαϊκό βραβείο – Φέτος τιμήθηκε ο διακεκριμένος πιανίστας Μπαρενμπόιμ (βίντεο)

Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ / Φωτογραφία: Youtube

Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ / Φωτογραφία: Youtube

11.10.2022
20:21
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 • 8:50
Η τελετή απονομής του βραβείου «Θεοφανώ» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας

Το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην τέχνη και βραβεύει τον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχει διακριθεί όχι μόνο για το μουσικό του έργο, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα ειρήνευσης και κατανόησης των λαών.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2019 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση ενός νέου, πανευρωπαϊκού βραβείου. Είναι το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» (Empress Theophano), που θα απονέμεται μία φορά το έτος από το ομώνυμο ίδρυμα (Theophano Foundation). Θα βραβεύονται με αυτό πρόσωπα ή οργανισμοί για τη συμβολή τους «στην κατανόηση των αρχών που συνιστούν την ευρωπαϊκή ιδέα, όπως και των ιστορικών αλληλοεξαρτήσεων των εθνών»

Την παρουσίαση της Τελετής Απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» φέτος έκανε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην απονομή του βραβείου «Θεοφανώ»
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην απονομή του βραβείου «Θεοφανώ» / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας, ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η  Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και κορυφαίες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.

Tον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ βράβευσε το Ινστιτούτο Θεοφανώ
Tον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ βράβευσε το Ινστιτούτο Θεοφανώ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως είχε γράψει η Voria.gr, η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας του Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, που αφορά σε σοβαρή νευρολογική πάθηση, δεν του επέτρεψε να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως. Στη θέση του, το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Μάικλ Μπαρενμπόιμ, συνεχιστής του οράματος, ο οποίος θα εκφωνήσει και τον λόγο του βραβευθέντος.

Λίγο πριν την Τελετή, ο Μάικλ Μπαρενμπόιμ αναφέρει: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα και τους συναδέλφους μουσικούς της West-Eastern Divan Orchestra, να είμαστε στη Θεσσαλονίκη και να παραλαμβάνουμε το Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ εκ μέρους του πατέρα μου, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να λαμβάνει αυτό το βραβείο ως αναγνώριση όχι μόνο του έργου του, αλλά και της αφοσίωσης και του θάρρους κάθε μουσικού της ορχήστρας».

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που βραβεύτηκε σήμερα

Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ είναι Αργεντινο-Ισραηλινός πιανίστας και μαέστρος, ο οποίος είναι πολίτης, εκτός της Αργεντινής και του Ισραήλ, της Ισπανίας και της Παλαιστίνης. Είναι γενικός μουσικός διευθυντής στην Deutsche Staatsoper Berlin και την Staatskapelle Berlin. Προηγουμένως υπήρξε μαέστρος στην Chicago Symphony Orchestra, την Orchestre de Paris και την La Scala του Μιλάνου.

Ο Μπάρενμποϊμ είναι επίσης γνωστός για τη συνεργασία του με την West–Eastern Divan Orchestra, μία ορχήστρα με έδρα τη Σεβίλλη, η οποία αποτελείται από νεαρούς Άραβες και και Ισραηλινούς μουσικούς. Γνωστός είναι ωστόσο και για την κριτική που ασκεί για την Ισραηλινή κατοχή σε εδάφη της Παλαιστίνης. Ο Μπάρενμποϊμ είναι πολύγλωσσος, αφού μιλά άπταιστα ισπανικά, εβραϊκά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά.

Κατά τη διάρκεια της καριέρα του έχει βραβευθεί πάρα πολλές φορές. Μερικές από τις μεγαλύτερες τιμές που έχει λάβει είναι μετάλλια από το βρετανικό Τάγμα της βρετανικής αυτοκρατορίας, το γαλλικό «Λεγεώνα της Τιμής», αλλά και το βραβείο Γουίλι Μπράντ. Έχει λάβει εφτά Grammy για τη δουλειά του και τη δισκογραφία του.

Ποια ήταν η Θεοφανώ

Η Θεοφανώ (960 – 15 Ιουνίου 991) ήταν Ρωμαία πριγκίπισσα από τους μικρασιατικούς Οίκους των Σκληρών και των Φωκάδων, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Θεοφανώ ακολούθησε τον σύζυγό της σε όλα τα ταξίδια του και το ότι μνημονεύεται στο ένα τέταρτο όλων των επίσημων αυτοκρατορικών εγγράφων καταδεικνύει τη σημαντική επιρροή της στις υποθέσεις της αυτοκρατορίας.

Επίσης, είναι γνωστό ότι η Θεοφανώ ασκούσε επιρροή στις αποφάσεις του Όθωνα Β΄ ο οποίος τη θεωρούσε έμπιστη σύμβουλό του ακόμα και αν δεν αναφέρεται το όνομά της ξεκάθαρα. Αυτή η συνήθεια του Όθωνα αποτέλεσε αφορμή για μεγάλη κριτική από τους ευγενείς που αισθάνονταν ότι έχαναν την επιρροή τους στον αυτοκράτορα με αποτέλεσμα να τον κατηγορούν ότι «ακούει την Ελληνίδα γυναίκα του» και όχι το συμβούλιό του.

Η Θεοφανώ έφερε στη Σαξονία τον βυζαντινό πολιτισμό και την τέχνη της Ευρωπαϊκής ανατολής δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό μείγμα που χαρακτήρισε την εποχή των Οθωνιδών.

Λέγεται επίσης προσέφερε ως δώρο στον σύζυγο της ρίζες αμπελιών προερχόμενες από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και δίδαξε την αμπελουργία στους υπηκόους της. Τα αμπέλια φυτεύτηκαν στις όχθες τού Ρήνου και απετέλεσαν τη βάση για την παραγωγή τής ομώνυμης ποικιλίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση