Quantcast
02:20
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:20
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τέχνη, Ψυχική Υγεία και Φύση διασταυρώνονται στο Πάρκο Τρίτσης

Κοπέλα περπατά στη φύση / Φωτογραφία: Unsplash

Κοπέλα περπατά στη φύση / Φωτογραφία: Unsplash

12.10.2022
23:25
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2022 • 12:08
Ο εκπαιδευτικός Θεοδόσης Γκελτής γράφει για το φεστιβάλ που έρχεται από 14 έως 16 Οκτωβρίου στο Πάρκο Τρίτσης και είναι αφιερωμένο στην Ψυχική Υγεία

«Σε μια επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πριν λίγα χρόνια με ένα τμήμα φοιτητών, στην αίθουσα με τις τοιχογραφίες από τη Θήρα, μια κοπέλα ξέσπασε σε λυγμούς μπροστά από την εικόνα με τις αντιλόπες. Η μια ελαφρώς προπορεύεται αλλά γυρίζει το κεφάλι της να κοιτάξει την άλλη. Η κοπέλα ένιωσε μεγάλη ταραχή γιατί είχε πρόσφατα αποβάλει και ο αρραβωνιαστικός της την είχε εγκαταλείψει. Μέσα από την προϊστορική αυτή τοιχογραφία πυροδοτήθηκε η εμπειρία της καθώς νόμισε πως η μια αντιλόπη είναι έγκυος και το ταίρι της γυρίζει το κεφάλι και την κοιτάζει τρυφερά.

Η κοπέλα είπε πως ήταν σαν να της έλεγε «είσαι εντάξει, αγάπη μου;». Ένα ζευγάρι αντιλόπες χιλιάδες χρόνια καθηλωμένες στην ίδια κίνηση, στο περιβάλλον του Μουσείου, ανάμεσα σε τόσα εκθέματα άγγιξε την ίδια και της δημιούργησε τόσο έντονη συγκίνηση. Διάβασε την τοιχογραφία μέσα από τη δική της τραυματική εμπειρία και το ίχνος που της άφησε. Αυτή είναι η δύναμη της εικόνας. Η τέχνη σε μεγάλο, αν όχι απόλυτο βαθμό, είναι εφαρμοσμένη Ψυχολογία

Η αφήγηση αυτή είναι από το βιβλίο της Μαρίας Αθανασέκου, «Γιατί με αφορά η τέχνη» και αισθητοποιεί τη σύνδεση τέχνης και ψυχικής υγείας ή τουλάχιστον μια όψη της σύνδεσης αυτής. Η τέχνη είναι μέσο έκφρασης, αναστοχασμού, αυτογνωσίας, επικοινωνίας, σύνδεσης με τους άλλους και επεξεργασίας βιωμάτων. Η τέχνη λεκτικοποιεί συναισθήματα, μνήμες, βιώματα, τραύματα.

Είναι απολύτως αναγνωρισμένη η σημασία που αποδίδεται στην τέχνη ως προς την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ατόμων. Χρόνο με το χρόνο, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν τη τέχνη στις ομαδικές και ατομικές τους θεραπείες, ενώ τα εξειδικευμένα μεταπτυχιακά και οι ειδικεύσεις όλο και πληθαίνουν. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα οι γιατροί «συνταγογραφούν» καλλιτεχνικές δραστηριότητες προκειμένου να ενισχύσουν την ευημερία των ανθρώπων και την ψυχική τους υγεία.

Αrt4more: Ένα τριήμερο φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτσης – Στόχος η επανάκτηση της ψυχικής υγείας

Όταν κάποιος εξετάζει την ιστορία της συνάρθρωσης τέχνης και ψυχικής υγείας στην Ελλάδα δε μπορεί παρά να αναφερθεί (και) στο art4more. Το διεθνές αυτό φεστιβάλ, ήδη από το 2007, λειτουργεί ως ένα φιλόξενο σταυροδρόμι στο οποίο συναντώνται επαγγελματίες ψυχικής υγείας, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καλλιτέχνες και ευρύ κοινό.

Καταστατικές αρχές του φεστιβάλ που οργανώνεται και υλοποιείται από την ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ είναι πως οι ψυχικές παθήσεις μπορούν να αποστιγματιστούν μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού σώματος. Οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας αναγνωρίζονται μέσα από το φεστιβάλ αυτό ως ενεργά υποκείμενα, που λειτουργούν μέσα στην κοινότητα και όχι σε ένα μακρινό ίδρυμα. Η τέχνη θεωρείται προνομιακή οδός για την ένταξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Σε ένα τριήμερο (14-16 Οκτωβρίου), ανοιχτό, δωρεάν, φιλόξενο, πολυσχιδές φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτσης, το art4more, μέσα από διαδραστικά εργαστήριά, ομιλίες, εκθέσεις, δρώμενα, performances, συναυλίες και πολλά άλλα φιλοδοξεί να καταστήσει την τέχνη μέσον για να βρει ο άνθρωπος την αλλοτινή του σύνδεση με τη φύση. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την επανάκτηση της ψυχικής μας υγείας και η διασφάλισή της για τις επόμενες γενιές.

Η αφίσα του φεστιβάλ Αrt4more
Η αφίσα του φεστιβάλ Αrt4more



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση