02:36
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:36
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στο «σφυρί» βίλα στη Ρώμη διακοσμημένη με έργο του Καραβάτσο (βίντεο)

Η εντυπωσιακή νωπογραφία οροφής του ζωγράφου Καραβάτσο, σε βίλα στη Ρώμη / Φωτογραφία: Youtube

Η εντυπωσιακή νωπογραφία οροφής του ζωγράφου Καραβάτσο, σε βίλα στη Ρώμη / Φωτογραφία: Youtube

11.04.2022
18:46
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2022 • 9:15
Δεύτερη φορά που βγαίνει σε δημοπρασία η συγκεκριμένη βίλα στη Ρώμη, με το έργο του Καραβάτσο

Η έπαυλη «Villa Aurora» των 2.800 τετραγωνικών μέτρων στη Ρώμη, αποκτά μεγαλύτερη αξία εξαιτίας του έργου του γνωστού ζωγράφου Καραβάτσο, όμως παρόλα αυτά δεν μπορεί να βρεθεί αγοραστής!

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, που ιστορική βίλα στη Ρώμη με μοναδική νωπογραφία οροφής που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης της Αναγέννησης, Καραβάτσο δεν κατάφερε να προσελκύσει πλειοδότη.

Πάνω από τέσσερις αιώνες μετά τον θάνατό του σε ηλικία 38 ετών, ο άνθρωπος που ήταν γνωστός κατά τη διάρκεια της ζωής του τόσο για καυγάδες, συλλήψεις και μηνύσεις του όσο και για τη δημιουργία των πιο γνωστών έργων τέχνης στην ιστορία εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα.

Η Villa Aurora, τεράστια ιδιοκτησία 2.800 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής δικαστικής διαμάχης μεταξύ της γεννημένης στις ΗΠΑ πριγκίπισσας Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι και των τριών γιων του εκλιπόντος συζύγου της, πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι.

Το ακίνητο «βγήκε στο σφυρί» για πρώτη φορά τον Ιανουάριο με τιμή 471 εκατ. ευρώ. Αφού δεν προσέλκυσε κανέναν πλειοδότη, η πώληση άνοιξε ξανά στις 7 Απριλίου με τιμή 377 εκατ. ευρώ, με έκπτωση 20%. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο.

Μέρος του έργου του Καραβάτσο στη βίλα
Μέρος του έργου του Καραβάτσο στη βίλα / Φωτογραφία: Youtube

Ο επόμενος γύρος της δημοπρασίας έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου με τιμή 301 εκατ. ευρώ, επιπλέον μείωση 20% της αρχικής. Αν κανείς δεν υποβάλει προσφορά σε αυτή την τιμή, τότε η πριγκίπισσα και οι τρεις γιοι του πρίγκιπα θα πρέπει να συμφωνήσουν να τη μειώσουν ακόμη περισσότερο.

Η βίλα τελεί υπό την προστασία του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, πράγμα που σημαίνει ότι όταν υποβληθεί η τελική προσφορά, το ιταλικό κράτος θα έχει την ευκαιρία να καταβάλει το ποσό και να μετατρέψει τη βίλα σε πολιτιστικό χώρο. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι πιθανό η ιταλική κυβέρνηση να αγοράσει τη βίλα που χτίστηκε το 1570 και ανήκει στην οικογένεια Μπονκομπάνι-Λουντοβίζι για περισσότερα από 400 χρόνια.

Το 2010 στη βίλα βρέθηκε ένα κουτί με γράμματα της Μαρίας Αντουανέτας, του Λουδοβίκου 16ου και ορισμένων πρώην προκαθημένων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών

Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτσο γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1571 και πέθανε στις 18 Ιουλίου 1610. Έμεινε στην ιστορία περισσότερο γνωστός απλά ως Καραβάτσο, ήταν Ιταλός ζωγράφος, το έργο του οποίου ανήκει χρονικά στα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα.

Αν και οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες, σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών. Το ρεαλιστικό ύφος του και η ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης των αποστόλων και των μαρτύρων στα έργα του θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν τις βλέψεις της Αντιμεταρρύθμισης.

Με την τεχνική του κιαροσκούρο κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης, ενώ συνολικά η επαναστατική τεχνική των δραματικών φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού, όπως την εισήγαγε ο Καραβάτσο, σφράγισε τη μπαρόκ σχολή της ζωγραφικής.

Ο ζωγράφος Καραβάτσο
Ο ζωγράφος Καραβάτσο

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ενώ σημαντική θεωρείται η συνολική επίδρασή του στην ευρωπαϊκή ζωγραφική.

Παρά την επίδραση που είχε το έργο του στην εποχή του, αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε, περιέπεσε σε λήθη τους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του, για να επανέλθει στο προσκήνιο κυρίως στη διάρκεια του 20ού αιώνα, καταλαμβάνοντας και διατηρώντας έως σήμερα περίοπτη θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση