Quantcast
09:55
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:55
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «O Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της επιστροφής τους στην Λιζ Τρας»

Τα γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

03.10.2022
08:56
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2022 • 12:12
Για την επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέδριο στη Φλωρεντία στο οποίο παραβρέθηκε και του οποίου μία από τις κύριες ενότητες ήταν αφιερωμένη στην ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών.

Όπως είπε ερωτηθείσα από τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή συνέντευξή του στους Sunday Times, είπε ότι θα θέσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών στην κυριά Τρας, τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας. Επομένως, το αίτημά μας θα τεθεί για μια ακόμη φορά και από τα πλέον επίσημα χείλη».

Η Μενδώνη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Εμείς, ως υπουργείο Πολιτισμού -προφανώς υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού- αφενός ακολουθούμε την κατεύθυνση της ανάδειξης του ζητήματος σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στον διάλογο με τη βρετανική πλευρά, έτσι όπως ορίζει η απόφαση της UNESCO, του Σεπτεμβρίου του 2021. Δηλαδή, σε έναν ειλικρινή διάλογο. Και θα επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στον Μπόρις Τζόνσον, τον Νοέμβριο του 2021: “εφόσον τα γλυπτά επιστραφούν στην Αθήνα, η Ελλάδα θα φροντίσει να μην μείνουν κενές οι αίθουσες στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά η χώρα μας να του εξασφαλίζει περιοδικές εκθέσεις”. Πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι θα τραβάει το ενδιαφέρον ενός κοινού, που θα θέλει να βλέπει συνεχώς καινούρια πράγματα» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού «από τη Φλωρεντία εστάλη, όντως, ένα ισχυρό μήνυμα. Όλοι όσοι ήμασταν παρόντες -και όλοι οι Ιταλοί, εκτός εμού και του κυρίου Σταμπολίδη, o οποίος πήρε μέρος με μήνυμα εξ αποστάσεως- τονίσαμε πόσο σημαντικό είναι, για την πολιτιστική κληρονομία διεθνώς, να φτάσουμε στην επιστροφή και στην επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα».

«Πρέπει να πω ότι μετά την άριστη συνεννόηση και τη συμφωνία για την επιστροφή του θραύσματος Fagan, το οποίο βρισκόταν στη Σικελία, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι Ιταλία και Ελλάδα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο σε όλα τα ζητήματα επιστροφής πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα από τις δυο χώρες. Αυτό αποδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο στο επίπεδο της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας όσο και της Ιταλικής Δημοκρατίας που, εν τέλει, συνηγόρησε στην παραμονή του θραύσματος Fagan στην Αθήνα και στην επανένωσή του στο Μουσείο της Ακρόπολης» συμπλήρωσε η Λίνα Μενδώνη.

Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Σύμφωνα με την ίδια «η στήριξη των Ιταλών επιβεβαιώθηκε, μεταξύ των άλλων, με την παρέμβαση του κυβερνήτη της Τοσκάνης και του διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης. Τα επιστημονικά επιχειρήματα ήταν έντονα, αλλά υπήρξε -όπως διαπιστώσαμε όλοι- και συναισθηματική φόρτιση, ιδιαίτερα όταν ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος, τον οποίο ζήτησαν να ανακρουσθεί, οι Ιταλοί φίλοι μας».

Η κυρία Μενδώνη έφτασε στη Φλωρεντία αμέσως μετά το ταξίδι της στο Μεξικό, όπου συμμετείχε στο Mundiacult 2022, το διεθνές συνέδριο που οργανώνεται από την UNESCO. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο είχε πραγματοποιηθεί πριν από σαράντα χρόνια, όπου και η Μελίνα Μερκούρη είχε θέσει για πρώτη φορά, από το βήμα του, το θέμα της επιστροφής τω Γλυπτών. Με τη σειρά της, η κυριά Μενδώνη, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, τόνισε ότι μετά από σαράντα χρόνια, η επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών είναι θέμα απόλυτης ηθικής τάξης και νομιμότητας, όπως και η ανάγκη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση