Quantcast
04:22
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:22
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σφοδρή κριτική των Αρχαιολόγων στην κυβέρνηση: «Η συμφωνία για τα αγαλματίδια της συλλογής Στερν νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.12.2022
21:46
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2022 • 8:57
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ

Να ακυρωθεί η Συμφωνία για τη Συλλογή Στέρν ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), τονίζοντας ότι η Συμφωνία, που κυρώθηκε από την Βουλή, «νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία και την κιβδηλεία μνημείων».

Σε σημερινή ανακοίνωση τους οι Έλληνες αρχαιολόγοι επικαλούνται μεταξύ άλλων και το πρόσφατο δημοσίευμα που παρουσιάζει με ντοκουμέντα ότι το ειδώλιο αρ. 29 της Συλλογής Στερν βρισκόταν στα χέρια του αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα, όπως επίσης επικαλούνται και την επιστολή του καθηγητή αρχαιολογίας Χρήστου Ντούμα προς το υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την οποία εξηγεί τον λόγο που θεωρεί αναγκαίο τον έλεγχο γνησιότητας των αντικειμένων από αρμόδια Επιτροπή.

Στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε σε ιστότοπο ο Χρήστος Ντούμας και πληροφορεί για την επιστολή δηλώνει επίσης ότι «τουλάχιστον για 4-5 ειδώλια από τη Συλλογή Στερν που εκτίθεται στην Αθήνα είναι μεγάλες οι πιθανότητες να είναι κίβδηλα».

Υπενθυμίζουμε πως επιστολή είχε αποσταλεί και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον ΣΕΑ να ζητάει την αποπομπή της Συμφωνίας. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε σημειώσει απαντώντας στις αντιδράσεις  πως «δεν υπάρχει κανένα σημείο της συμφωνίας που να αναφέρει τον όρο παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από οτιδήποτε. Είτε από τη διεκδίκηση, είτε από οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα, από οποιαδήποτε άλλη συνθήκη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, είτε τώρα, είτε μελλοντικά, είτε δικαστικά, είτε εξώδικα»

Τι ζητάει ο ΣΕΑ

Από την πλευρά του ο ΣΕΑ, ζητά «να μεταβεί κλιμάκιο Ελλήνων ειδικών αρχαιολόγων και συντηρητών και να εξετάσουν τη γνησιότητα όλων των αντικειμένων της Συλλογής Στερν».

Επίσης « να δοθεί εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α, όπως έπρεπε θεσμικά να είχε συμβεί εξαρχής, ώστε να ελέγξει τα πιστοποιητικά προέλευσης των αντικειμένων, να τεκμηριώσει την προέλευση των αρχαίων της Συλλογής Στερν και να κάνει όλες τις απαραίτητες συγκρίσεις και ταυτίσεις με τα στοιχεία και τα δεδομένα όλων των σχετικών αρχείων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακόμα, «να ζητηθεί η συνδρομή του Εισαγγελέα της Ν. Υόρκης, ώστε να κατασχεθούν και να επιστραφούν άμεσα στη χώρα το ειδώλιο αρ. 29 της Συλλογής Στερν και το ειδώλιο νο 12 της έκθεσης Glories of the Past από τη Συλλογή της Shelby White, που αποτελούν αποδεδειγμένα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας».

Τέλος, «η κυριότητα και η κατοχή των αυθεντικών κλεμμένων αρχαιοτήτων της Συλλογής Στερν να περάσει στο ελληνικό δημόσιο και οι αρχαιότητες να επαναπατριστούν για να εκτεθούν σε δημόσια ελληνικά Μουσεία, με τελικό προορισμό το Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού στο Κάστρο της Νάξου, για να εμπλουτίσουν την έκθεση του δημόσιου και μοναδικού στον κόσμο μουσείου που θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ., και μάλιστα να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες σε θέματα παράνομης εμπορίας αρχαίων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Τα αγαλματίδια που επιστρέφουν στην Ελλάδα

Τα αριστουργήματα αυτά ανήκαν στην ιδιωτική συλλογή του μανιώδη συλλέκτη Λέοναρντ Στερν, αρκετά από τα οποία μάλιστα είχε επιλέξει να τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της πολυτελούς οικείας του που θυμίζει μουσείο. Η προέλευση της ιδιωτικής αυτής συλλογής δεν έχει γίνει γνωστή, η νομιμότητά της, ωστόσο, δεν έχει αμφισβητηθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αυτή την πολύτιμη συλλογή θέλησε, αρχικά, να παραχωρήσει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) το οποίο ωστόσο ήρθε άμεσα σε επαφή με το αρμόδιο ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να ξεκινήσει ένας διετής μαραθώνιος συνομιλιών και διαπραγματεύσεων μέχρι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με την σύμβαση εισφοράς, ο Λέοναρντ Στερν δωρίζει την συλλογή του Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού (ΗΑCI), το οποίο είναι πλέον επίσημος κάτοχός της ενώ, όπως ρητά αναφέρεται, στην δεύτερη σύμβαση, που συνυπογράφουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης και νομέας της, συνδυασμός που επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση