Quantcast
02:36
06/12/2022

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:36
06/12/2022
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αγωνία για το μέλλον των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ – Νέα επιστολή 3 σωματείων στο υπουργείο Πολιτισμού

Ο Κινηματογράφος Ιντεάλ στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κινηματογράφος Ιντεάλ στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

23.11.2022
22:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
SOS εκπέμπουν οι άνθρωποι του χώρου για τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ

Συνεχίζονται οι φωνές αγωνίας από τον καλλιτεχνικό χώρο για το μέλλον ορισμένων εκ των ιστορικότερων κινηματογράφων της Αθήνας, όπως είναι ο Ιντεάλ και ο ΑΣΤΟΡ.

Μετά την ακαδημία κινηματογράφου, που απηύθηνε έκκληση βοήθειας προς τον πρωθυπουργό, επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού έστειλαν σήμερα Τετάρτη (23/11) και τα ΔΣ τριών κινηματογραφικών σωματείων σχετικά με τους δύο κεντρικούς αθηναϊκούς κινηματογράφους, Ιντεάλ και ΑΣΤΟΡ, οι οποίοι απειλούνται με κλείσιμο λόγω της απόφασης αλλαγής χρήσης των κτιρίων όπου στεγάζονται, από τον (ιδιοκτήτη) ΕΦΚΑ.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του χθες σημείωνε πως δεν σκοπεύει να αλλάξει χρήση στα εν λόγω κτίρια ιδιοκτησίας του, που στεγάζουν τους κινηματογράφους.

Τα τρία σωματεία που υπογράφουν την επιστολή είναι η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ).

Τι αναφέρουν τα σωματεία στην επιστολή τους για τους κινηματογράφους

Όπως τονίζουν «σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2022, λήγει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός από τον e-ΕΦΚΑ για τη μετατροπή του κινηματογράφου Ιντεάλ στο κέντρο της Αθήνας σε 4άστερο ξενοδοχείο. Ενώ ήδη για τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ από τον περασμένο Αύγουστο έχει προκηρυχθεί μελέτη αξιοποίησης —πάλι από τον e-ΕΦΚΑ— χωρίς καμιά εγγύηση για τον χαρακτήρα του χώρου ως κινηματογραφικής αίθουσας».

Ο κινηματογράφος «Ideal»
Ο κινηματογράφος «Ideal» / Φωτογραφία: Facebook

Παράλληλα, οι κινηματογραφιστές θεωρούν ενθαρρυντικό το χθεσινό δελτίο τύπου του e-ΕΦΚΑ «το οποίο στην περίπτωση του ΑΣΤΟΡ χαρακτηρίζει ‘’εφικτό” να μην αλλάξει χρήση ο χώρος και αντίστοιχα οι μέχρι τώρα επενδυτικές προτάσεις για το ΙΝΤΕΑΛ αντιμετωπίζουν ”θετικά” τη διατήρησή του ως κινηματογραφική αίθουσα».

Ζητούν όμως από την υπουργό Πολιτισμού , να πρωτοστατήσει το ΥΠΠΟ για να εγγυηθεί μια τέτοια εξέλιξη και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην κήρυξη των χειμερινών κινηματογράφων ως διατηρητέων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χρήση τους, όπως ανάλογα έχει γίνει με τους θερινούς κινηματογράφους.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε»

Επίσης, στην επιστολή τους αναφέρονται στα λόγια του Πρωθυπουργού, πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία θα λάβει τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση που της αξίζει».

Φυσική κατάληξη, λοιπόν, της δυναμικής αυτής ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, συνεχίζει η επιστολή « είναι η αίθουσα, μια κινηματογραφική αίθουσα σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε η ομιλία στη Θεσσαλονίκη»

Άλλωστε, όπως τονίζουν στην επιστολή τους, «Η ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας κινδυνεύει να αποψιλώσει την πρώτη ύλη που κάνει την πόλη και τη χώρα μας ελκυστική. Οι ιστορικοί κινηματογράφοι είναι κομμάτι του πολύχρωμου ψηφιδωτού αυτής της εμπειρίας τόσο για τον κάτοικο όσο και για τον επισκέπτη».

«Χρέος της πολιτείας είναι να διατηρήσει αυτόν τον χαρακτήρα σε βάθος χρόνου κι όχι να τον θυσιάσει για πρόσκαιρα οφέλη. Ανάπτυξη χωρίς κινηματογραφικές αίθουσες δεν μπορεί να υπάρξει» καταλήγουν.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση