Quantcast
02:56
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:56
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Εθνική Πινακοθήκη δίνει σε αίθουσά της το όνομα της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα – Ως φόρο τιμής στην επί 30 χρόνια διευθύντρια του χώρου

Εικόνα από το εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εικόνα από το εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

14.06.2022
18:16
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2022 • 20:14
Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα υπήρξε διευθύντρια της Πινακοθήκης τα τελευταία 30 χρόνια

Την απόφαση να δώσει το όνομα της επί 30 χρόνων διευθύντριάς της, σε αίθουσα της Εθνική Πινακοθήκης, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του χώρου πολιτισμού, για να τιμήσει τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Το ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της διευθύντριας της Πινακοθήκης αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του να δοθεί το όνομα της Μαρίνας Λαμπράκη -Πλάκα σε αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών τη Δευτέρα. Ήταν εφάμιλλη του Μισέλ Λακλότ, δημιουργού του Μουσείου του Ορσέ, έγραψε για την Ελληνίδα εικαστικό η εφημερίδα Le Figaro επισημαίνοντας πως είχε φέρει επανάσταση στην Πινακοθήκη της Αθήνας και ότι το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, «διοργάνωσε δύο μεγάλες εκθέσεις με το Μουσείο του Λούβρου: στο Παρίσι την έκθεση “Παρίσι-Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919”, έναν πραγματικό ύμνο στη γαλλοελληνική πολιτιστική φιλία, και στην Αθήνα την έκθεση “Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου”, ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό ταξίδι στους αιώνες».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δ.Σ

«Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα φώτισε με την προσωπικότητά της και το τεράστιο έργο της στην Εθνική Πινακοθήκη την Ελληνική τέχνη. Για τριάντα ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε με πάθος και όραμα το Μουσείο, επιτυγχάνοντας μέσα από μεγάλα εικαστικά γεγονότα να το αναδείξει σε κέντρο αισθητικής παιδείας και πολιτισμού. Συνέβαλε στην διεύρυνση του ρόλου του στην Ελληνική επικράτεια με την ίδρυση της Εθνικής Γλυπτοθήκης και των παραρτημάτων στην Σπάρτη, την Κέρκυρα, το Ναύπλιο και την Αίγινα. Με τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση του κτηρίου κατέστησε την Εθνική Πινακοθήκη εφάμιλλη των μεγάλων μουσείων του κόσμου και την οδήγησε στη νέα της εποχή, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη τη γνώση, τους υψηλούς στόχους, τους αγώνες για την επίτευξή τους, τα λαμπρά επιτεύγματα» η ανακοίνωση του ΔΣ.

Εκφράζοντας ομόφωνα την βαθιά του λύπη για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και την ευγνωμοσύνη του για το έργο της αποφασίζει:

  • Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία της
  • Να εκφωνήσει μέλος του τον επικήδειο
  • Να κατατεθεί στεφάνι στην μνήμη της
  • Να δοθεί το όνομά της σε αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης».

Ποια ήταν η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: “Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη”.

Παρακολούθησε τα μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης του Καθηγητή Παντελή Πρεβελάκη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1965-1968). Κατά τα έτη 1968-1971, και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Τέχνης στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I). Το 1973 έλαβε “Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα” (“Doctorat d’ Etat es Lettres”) με άριστα (Paris I, Σορβόννη), με τίτλο: “Bourdelle et la Grece” ( “Ο Μπουρντέλ και η Ελλάδα”).

Το 1975 εξελέγη παμψηφεί Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. (Πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην ιστορία της ΑΣΚΤ).

Ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Princeton των Η.Π.Α.με υποτροφία Fulbright.

Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ξένα πανεπιστήμια της Γαλλίας, των ΗΠΑ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Στη διάρκεια της θητείας της η Εθνική Πινακοθήκη εκσυγχρονίστηκε, ίδρυσε νέα παραρτήματα (Κέρκυρα, Ναύπλιο, Γλυπτοθήκη, Άλσος Στρατού, Γουδί, Μουσείο Καπράλου, Αίγινα), απέκτησε 3.000 νέα έργα, μεταξύ των οποίων δύο πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), διοργάνωσε σημαντικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό με περίπου 5.500.000 επισκέπτες. Όλες αυτές οι δράσεις καλύφθηκαν κατά ποσοστό 60-100% από χορηγίες.

Ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, εκπονήθηκε μελέτη επέκτασης του κτιριακού συγκροτήματος της ΕΠΜΑΣ, που υπερδιπλασιάζει τους χώρους της, εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της και αναβαθμίζει αισθητικά τη μορφή της. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και από χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιείται, με την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α., και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση