14:23
09/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:23
09/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς δημιουργήθηκε η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας

02.11.2023
17:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2023 • 23:19
Τώρα μία ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι έχει αποκρυπτογραφήσει το πώς δημιουργήθηκε η Σφίγγα

Με πρόσωπο γυναίκας και σώμα λιονταριού, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας συναρπάζει και μαγεύει τους αρχαιολόγους χιλιάδες χρόνια.

Τώρα μία ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι έχει αποκρυπτογραφήσει το πώς δημιουργήθηκε η Σφίγγα.

Για χρόνια υπήρχε ένα αμφιλεγόμενο μυστήριο γύρω από τη Σφίγγα: έπαιξε ρόλο η Μητέρα Φύση στη δημιουργία της; Μήπως οι δυνάμεις της φύσης διάβρωσαν τον σχηματισμό του βράχου σε κάτι που έμοιαζε με το μυθικό πλάσμα της Σφίγγας πριν εμφανιστούν οι Αιγύπτιοι;

Μία ομάδα επιστημών από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αυτό ακριβώς επιχείρησε να αποκαλύψει. «Τα ευρήματά μας προσφέρουν μια πιθανή «ιστορία προέλευσης» για το πώς σχηματισμοί που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν να προκύψουν από τη διάβρωση», εξήγησε ο Leif Ristroph, αναπληρωτής καθηγητής στο NYU.

«Τα εργαστηριακά μας πειράματα έδειξαν ότι παραδόξως σχήματα που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν, στην πραγματικότητα, να προέρχονται από υλικά που διαβρώνονται λόγω φυσικών φαινομένων».

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αναπαραγωγή ασυνήθιστων σχηματισμών σε βράχους που βρέθηκαν σε ερήμους από σκόνη και άμμο. Η ομάδα του Ristroph διερεύνησε την πιθανότητα η Σφίγγα να είναι μία τέτοια περίπτωση, που αρχικά δημιούργησε η Φύση και στη συνέχεια τελειοποιήθηκε από τους ανθρώπους.

Για να το κάνουν αυτό, οι επιστήμονες πήραν σωρούς από μαλακό πηλό μαζί με πιο σκληρό, λιγότερο διαβρώσιμο υλικό που υπήρχε ενσωματωμένο μέσα, που έμοιαζαν με το έδαφος στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου βρίσκεται η Σφίγγα.

Στη συνέχεια έπλυναν αυτούς τους σχηματισμούς με πίεση για να αντιγράψουν τις κινήσεις του ανέμου που ενδεχομένως χάραξε και σχημάτισε τους βράχους, φτάνοντας τελικά σε έναν σχηματισμό που μοιάζει με Σφίγγα.

Το πιο σκληρό ή πιο ανθεκτικό υλικό έγινε το «κεφάλι» του λιονταριού και παράλληλα δημιουργήθηκαν πολλά άλλα χαρακτηριστικά, όπως ένας χαραγμένος «λαιμός», «πόδια» απλωμένα μπροστά στο έδαφος και μία τοξωτή «πλάτη».

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια απλή θεωρία προέλευσης για το πώς μπορούν να προκύψουν σχηματισμοί σαν τη Σφίγγα από τη διάβρωση», παρατήρησε ο Ristroph.

Πηγή: Sky News



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση