22:40
22/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:40
22/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Πήγα να δω ένα ημιυπόγειο, τελικά ήταν μισό υπόγειο»: Έλληνες κωμικοί σατιρίζουν σε ένα «σπαρταριστό» βίντεο το δράμα με τα ενοίκια

Στα ύψη τα ενοίκια, το «Mockumentary» / Φωτογραφία: YouTube

Στα ύψη τα ενοίκια, το «Mockumentary» / Φωτογραφία: YouTube

21.12.2022
20:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2022 • 9:28
Το πρόβλημα με τα ενοίκια στην Ελλάδα είναι γνωστό - 4 Έλληνες κωμικοί το σατιρίζουν με τον δικό τους τρόπο

Με βουνό μοιάζει η αναζήτηση ακινήτου για τους Έλληνες, κυρίως στην Αθήνα, αφού αναφορικά με τα ενοίκια, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Ο θυμόσοφος όμως λαός συχνά λέει πως αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, απόλαυσέ το.

Το πρόβλημα το σχολίασε με τον πλέον κωμικό τρόπο τo Eteron, ένα Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Έχοντας ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης και ιδίως με το κομμάτι των ενοικίων, τo Eteron στο πλαίσιο του project «Ενοίκια στα Ύψη» στηλιτεύει μέσα από ένα mockumentary (έναν συνδυασμό των λέξεων ντοκιμαντέρ και «κοροϊδεύω») όλες τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι όσοι ψάχνουμε αξιοπρεπή στέγη.

Τέσσερις νέοι, σε σκετσάκια που μοιάζουν βγαλμένα από την καθημερινότητα, όσο κι αν είναι τραβηγμένα για τις ανάγκες του χιούμορ, θα μπορούσαν να περιγράφουν την οδυνηρή πραγματικότητα για φοιτητές, εργαζόμενους, οικογένειες και γενικά κάθε πολίτη που είναι αναγκασμένος να μπλεχτεί με τα ενοίκια.

Τέσσερις κωμικοί σχολιάζουν το πρόβλημα με τα ενοίκια

Το πρόβλημα προσεγγίζουν με χιούμορ τέσσερις νέοι κωμικοί, που ο καθένας έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στην διαδικασία εύρεσης στέγης: Ένας μαχητικός δημοσιογράφος που αποφασίζει να ρίξει φως στο θέμα των ενοικίων στην Ελλάδα, μια εργαζόμενη ενοικιάστρια σπιτιού στο κέντρο, ένας απλός ιδιοκτήτης σπιτιού προς ενοικίαση, κι ένας ιδιοκτήτης εταιρείας real estate.

Οι πρωταγωνιστές του βίντεο μεταξύ άλλων συζητούν για την βραχυχρόνια μίσθωση, την στάση της Πολιτείας και ένα ενδεχόμενο πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

Συμμετέχουν: Γιώργος Αλεβίζος, Billy Vanda, Emily Ntn, Δημήτρης Παλιγκίνης.

Βίντεο: Δείτε το σκετς για τα ενοίκια

Δείτε πώς σχολιάζουν Έλληνες κωμικοί το πρόβλημα με τα ενοίκια:

Στα ύψη τα ενοίκια στην Ελλάδα

Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια διαμερισμάτων σε όλη την χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας του Pricefox.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Pricefox, στην Αττική η μέση τιμή για ενοικίαση διαμερισμάτων κυμαίνεται στα 9,3 ευρώ/τ.μ.

Στην Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μέση τιμή είναι 8,1 ευρώ/τ.μ.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανακοίνωσε τους προηγούμενους μήνες το πρόγραμμα, «Σπίτι Μου».

Τα στοιχεία του Pricefox για την επαρχία

Στην επαρχία ακριβότερες τιμές ενοικίων παρατηρούνται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο με 8 ευρώ/τ.μ. Με αρκετή διαφορά χαμηλότερα οι τιμές στην υπόλοιπη Κρήτη κινούνται στα 6,7 ευρώ/τ.μ. στα Χανιά, 6,6 ευρώ/τ.μ. στο Λασίθι και 6,2 ευρώ/τ.μ. στο Ρέθυμνο.

Στον Βόλο η μέση τιμή ενοικίασης διαμερισμάτων είναι στα 7,7 ευρώ/τ.μ. και στη Λάρισα στα 7,1 ευρώ/τ.μ., περίπου 1 ευρώ/τ.μ. φθηνότερα σε σχέση με την Θεσσαλονίκη. Στην Πάτρα οι ενοικιαστές πληρώνουν κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ/τ.μ.

H μέση τιμή ανά τ.μ. στην Ελλάδα
H μέση τιμή ανά τ.μ. στην Ελλάδα / Φωτογραφία: pricefox.gr

Οι ακριβότερες και φθηνότερες περιοχές στην Αττική

Στην Αττική τα νοικοκυριά θα πληρώσουν για ενοικίαση διαμερίσματος κατά μέσο όρο από 3,8 ευρώ/τ.μ. στην οικονομική περιοχή του Ασπρόπυργου ενώ η μέση τιμή φτάνει τα 18,5 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο στην Βουλιαγμένη. Παραδοσιακά ακριβή η περιοχή του Κολωνακίου στην ενοικίαση διαμερισμάτων με την μέση τιμή να αγγίζει τα 16 ευρώ/τ.μ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ψυχικό όπου για να γίνεις κάτοικος θα πρέπει να πληρώσεις 14,9 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος. Την πρώτη πεντάδα κλείνουν Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο με μέση τιμή ενοικίασης 12,2 ευρώ/τ.μ. και 11,5 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οικονομικότερη περιοχή όπως προαναφέρθηκε είναι ο Ασπρόπυργος, ακολουθούν τα Άνω Λιόσια με 5,9 ευρώ/τ.μ. ενώ λίγο πιο πάνω από 6 ευρώ/τ.μ. κινούνται τα ενοίκια σε Σπάτα, Ελευσίνα και Αχαρνές.

Οι περιοχές της Αττικής
Οι περιοχές της Αττικής / Φωτογραφία: pricefox.gr

Γιατί οι τιμές παραμένουν στα ύψη;

Η αυξητική τάση των ενοικίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Ως αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση δεν συμβάδισε με αυξημένη προσφορά με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε απότομες αυξήσεις των τιμών ενοικίων για να περιορίσουν και τις απώλειες από την οικονομική κρίση.

Επιπλέον συνέβαλε σε αυτό και η μείωση των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης οι οποίοι κατέφυγαν σε λύσεις ενοικίασης.

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 17000 νοικοκυριά αναζητούν κατοικία. Αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει πλέον μια δεκαετία ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών αυτών φτάνει τις 170000.

Ωστόσο μέσα σε αυτή τη δεκαετία η ανοικοδόμηση ήταν ιδιαίτερα μειωμένη με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να αυξηθούν περαιτέρω. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στις τελευταίες ενημερωμένες τιμές που προκύπτουν από την έρευνα για τον Ιούνιο του 2022.

Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για ενοίκιο

Διανύουμε μια περίοδο που μετά την οικονομική κρίση έχει προστεθεί η ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού.

Το καλάθι της νοικοκυράς έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιπτώσεις άνω του 10%. Το βάρος που έχουν να σηκώσουν πλέον τα μέσα νοικοκυριά για την ενοικίαση στέγασης αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις και το 50% του διαθέσιμου εισοδήματος.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση