Quantcast
01:03
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:03
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Όταν η θρυλική Λιλιπούπολη ενοχλούσε την εξουσία: Κατηγορήθηκε ως «κομμουνιστική προπαγάνδα», την υποστήριξε σθεναρά ο Μάνος Χατζιδάκις

Από τις ηχογραφήσεις για την εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη»

Από τις ηχογραφήσεις για την εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη»

28.11.2022
19:12
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2022 • 9:40
Η Λιλιπούπολη που μεγάλωσε γενιές και γενιές επιστρέφει

Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει ως μουσική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών που έγραψαν, πάνω σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου.

Δύο παραμυθένιες βραδιές, το Σάββατο 3 (ώρα έναρξης: 20.00) και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου (19.00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, γεμάτες όνειρα και αναμνήσεις που θα ζωντανέψουν μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου.

Συμμετέχουν η Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte, την οποία δίδαξαν η Ρόζη Μαστροσάββα και η Όλγα Αλεξοπούλου, και το σύνολο Ventus Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου.

Εικόνα από τη χορωδία για την παράσταση «Εδώ Λιλιπούπολη» στο Μέγαρο Μουσικής
Εικόνα από τη χορωδία για την παράσταση «Εδώ Λιλιπούπολη» στο Μέγαρο Μουσικής

Η θρυλική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη»

Η παιδική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» μεταδιδόταν από το 1976 έως το 1980 από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τη διεύθυνση του οποίου είχε ήδη αναλάβει από το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις. Ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν η μετάδοση μιας παιδικής εκπομπής, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στην προσωπική του φίλη Ρεγγίνα Καπετανάκη.

Η εκπομπή θεωρήθηκε και συνεχίζει να θεωρείται «θρυλική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της γενικότερα.

«H Λιλιπούπολη ξεκίνησε σαν μια εκπομπή για να μαθαίνουν τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κόκκινο χρώμα, τι το πράσινο, τι είναι το κοντά, τι το μακριά, το μικρό, το μεγάλο» έχει πει η Μαριανίνα Κριεζή.

Οι μουσικές των Λένα Πλάτωνος, Νίκο Κυπουργό, Δημήτρη Μαραγκόπουλο και Νίκο Χριστοδούλο έντυναν ιδανικά τους πολύχρωμους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή και τα κείμενα της Άννας Παναγιωτοπούλου, της Ρεγγίνας Καπετανάκη και της Ελένης Βλάχου για να δημιουργήσουν ένα σπάνιο ραδιοφωνικό προϊόν που θεωρείται εύλογα «θρυλικό».

Ανάμεσα στους ηθοποιούς που ακούγονταν στην σειρά ήταν οι Βασίλης Μπουγιουκλάκης (Χαρχούδας), Άννα Παναγιωτοπούλου (Χιονάτη), Σταμάτης Φασουλής (Μπιξ-Μπιξ), Λευτέρης Βογιατζής (Πρίγκιπας), Σαπφώ Νοταρά (μάγισσα Μπρουνχίλντα), Λυδία Κονιόρδου, Αλέκα Παΐζη (μητέρα του πρίγκιπα της Χιονάτης), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Μπομπίλα), Ράνια Οικονομίδου (Πιπινέζα), Πέπη Οικονομοπούλου (Όφη-Σόφη), Μίνα Αδαμάκη, Θόδωρος Μπογιατζής (Δυστροπόπιγγας), Νίκος Τσιλούνης (Δημοσιογράφος Μπρίνης, Δρ Δρακατώρ), Σταύρος Μερμήγκης, Λάμπρος Τσάγκας (Παπαγάλος της Πιπινέζας, Γλυκόσαυρος) και Μίμης Χρυσομάλλης (ποιητής Κουκουτούζ).

Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της. Η Λιλιπούπολη ήταν μια παιδική εκπομπή, καμωμένη για παιδιά και έξυπνους μεγάλους, η οποία λατρεύτηκε, αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς.

Οι παραλληλισμοί των τόπων δεν είναι τυχαίοι: Ο Νίκος Δήμου σημείωνε στο περιοδικό Επίκαιρα το 1979 ότι «το βουνό Λιλιμπάγια θα μπορούσε να είναι ο Όλυμπος, ενώ το Πόρτο Λίλι θα μπορούσε να είναι ο Πειραιάς. […] Τα πρόσωπα έχουν, επίσης, εμφανείς συμβολισμούς: ο Δήμαρχος Χαρχούδας είναι ο πονηρός πολιτικάντης που εξαπατά τους πολίτες του με δήθεν υπηρεσίες που “εξυπηρετούν” τον πολίτη (ενώ στην πραγματικότητα τον απομυζούν), φτιάχνει και ξαναφτιάχνει τη “λεωφόρο Γαλάζιας Πεταλούδας” (εμφανής παραλληλισμός της κατασκευής της Λεωφόρου Συγγρού εκείνη την εποχή)».

Η κομματικές αντιδράσεις για τη Λιλιπούπολη

Τα κόμματα, κυρίως η τότε Κυβέρνηση, και μία μερίδα του Τύπου άρχισαν να σχολιάζουν έντονα την σειρά, κατηγορώντας την ως κομμουνιστική προπαγάνδα. Η εκπομπή βγήκε στον αέρα λίγο πριν την άνοδο στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ. Η αντίδραση από τον Παναγή Τσαλδάρη ήταν έντονη, ενώ και ο Αβέρωφ είχε δηλώσει: «Ακούμε τη “Λιλιπούπολη” και νομίζουμε ότι ακούμε Ράδιο Μόσχα!».

Ωστόσο, κανένας από τους συντελεστές δεν φανταζόταν ποτέ ότι η εκπομπή θα έβρισκε τόση απήχηση, ενώ όπως υποστήριζαν αυτό που κυρίως ενόχλησε ήταν οι συχνές αναφορές στην επικαιρότητα.

Ταυτόχρονα το μεγάλο κόστος παραγωγής της εκπομπής, η οποία απαιτούσε συνέχεια νέα τραγούδια και ζωντανές ηχογραφήσεις επιβάρυνε το κλίμα. Αντίθετα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Χατζιδάκις προστάτευε τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά την εκπομπή.

Η σειρά τελικά άντεξε μέχρι το 1980. Από τις εκπομπές 3 χρόνων διασώθηκαν μόνο 74.

Εργαστήριο για παιδιά από 8 ετών πριν τη συναυλία

Το Μέγαρο διοργανώνει εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

Έτσι, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου από τις 17:30 έως τις 19:00, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας «Εδώ Λιλιπούπολη – Τα τραγούδια», οι μικροί φίλοι μας άνω των 8 ετών, μπορούν να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο στο οποίο, με τη βοήθεια της τραγουδοποιού Μάτας Κούρτη (σχεδιασμός, υλοποίηση), θα βρουν απαντήσεις στις απορίες τους σχετικά με τη μουσική αλλά και με τη στιχουργική τέχνη.

Πώς γεννιούνται άραγε τα τραγούδια; Πώς η αρχική ιδέα μιας ιστορίας μπαίνει σε στίχους, μπλέκεται σε ομοιοκαταληξίες, συλλαβίζεται πάνω στο ρυθμό, δένεται με μια μελωδία και τελικά αποφασίζει να βολευτεί εκεί για πάντα; Σε αυτό το πρωτότυπο εργαστήριο τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν παίζοντας με τις λέξεις, τις νότες και τις ιστορίες τους, για να συνθέσουν το δικό τους, μοναδικό… χρυσαλιφούρφουρο!

Τιμές εισιτηρίων για τη συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη» – Τα τραγούδια»: από 9 έως 45 ευρώ. Κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο: 12 ευρώ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση