01:16
14/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:16
14/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δίστομο: Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από τη Σφαγή της Μαρτυρικής Πόλης

Η Σφαγή του Διστόμου

Η Σφαγή του Διστόμου

29.05.2024
08:30
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2024 • 16:13
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων

Με μια σειρά ποικίλων δραστηριοτήτων πολιτιστικού, επιστημονικού, ιστορικού και αθλητικού περιεχομένου, ξεκινούν σήμερα 29/05 οι εκδηλώσεις τιμής, μνήμης και διεκδίκησης για τα 80 χρόνια από τη Σφαγή της Μαρτυρικής Πόλης του Διστόμου που διοργανώνει ο δήμος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

  Τετάρτη 29 Μαΐου

– Στις 17.00 μ.μ. θα διεξαχθούν οι 33οι σχολικοί αγώνες Στίβου στο στάδιο Παραλίας Διστόμου, με την συμμετοχη των δημοτικών σχολείων του Διστόμου, της Αράχωβας, της Αντίκυρας και της Παραλίας Διστόμου.

   Την Παρασκευή 31 Μαΐου:

– Στις 20:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επιστημονική διημερίδα με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Λούκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «The Every man/woman. Ο Καθένας/μια» , στο πνευματικό ενοριακό κέντρο Αγίου Νικολάου, στο Δίστομο.

   Σάββατο 1 Ιουνίου

– Στις 12:30 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση από την ομάδα έργου της ιστοσελίδας του «Ιστορικού Χάρτη» της Σφαγής του Διστόμου με τίτλο «80 χρόνια από τη Σφαγή: ίχνη και μαρτυρίες στον χώρο», στο πλαίσιο της επιστημονικής διημερίδας, στο πνευματικό ενοριακό κέντρο Αγίου Νικολάου, στο Δίστομο.

– Στις 13:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επιστημονική διημερίδα σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας με θέμα «Αντίποινα: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στο πνευματικό ενοριακό κέντρο Αγίου Νικολάου, στο Δίστομο.

– Στις 17:00 μ.μ. θα διεξαχθει ημερίδα στο ανακαινισμένο δημοτικό θέατρο Πειραιά με θέμα «Γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής» που συνδιοργανώνου οι δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Πειραιά, Καλαβρύτων, Βιάννου, οι δικηγορικοί σύλλογοι Πειραιά, Λιβαδειάς, Καλαβρύτων, Ηρακλείου, το δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λιβαδειάς, Βασίλης Δαλαμάγκας, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καλαβρύτων, Ανδρέας Οικονόμου, και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Λογοθέτης.

Στο 1ο πάνελ με αμιγώς νομική θεματολογία, τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας, και θα συμμετάσχουν ως εισηγητές ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Αντώνης Μπρεδήμας, ο δικηγόρος Σπάρτης και μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, Θαλής Πολυχρονάκος, ο δικηγόρος Αθηνών και πρόεδρος του συλλόγου Συγγενών θυμάτων Διστόμου, Μιλτιάδης Σφουντούρης, και η Gabrielle Heinecke δικηγόρος, Ομάδα Δράσης «ΑΚ ΔΙΣΤΟΜΟ – ΑΜΒΟΥΡΓΟ».

Στο 2ο πάνελ με εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης, και θα συμμετάσχουν ως εισηγητές οι: Γιάννης Σταθάς, δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας -Αντίκυρας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Καλαβρύτων, πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου, Αριστομένης Συγγελάκης συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, Δρ.ΕΚΠΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και Χαρίλαος Ερμείδης πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Συντονιστές του συνεδρίου θα είναι οι Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ.Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος Πειραιά, και Λίλη Αποστολίδου, δικηγόρος Πειραιά.

   Κυριακή 2 Ιουνίου

Στις 10:00 π.μ. θα ξεκινήσει ο 40ος Δρόμος Θυσίας με τρεις αγώνες δρόμου, μήκους:

α. 11.200 μ., με σημείο εκκίνησης τη θέση Καρακόλιθος και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης,

β. 1.100 μ., για παιδιά, με σημείο εκκίνησης το Μαυσωλείο και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και

γ. 500 μ. για ΑμεΑ, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δανιήλ Γαμβρίλη και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης Διστόμου.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνδιοργάνωση με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

– Στις 13:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επιστημονική διημερίδα, σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας με θέμα: «Αντίποινα: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στο πνευματικό ενοριακό κέντρο Αγίου Νικολάου, στο Δίστομο.

– Στις 18:00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος τοπικής Ιστορίας του Γυμνασίου Διστόμου «Μαθαίνω για τον Τόπο μου», στο πνευματικό ενοριακό κέντρο Αγίου Νικολάου, στο Δίστομο και

– Στις 21:00 μ.μ. θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Το Σημάδι» από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών σε σκηνοθεσία του Βασίλη Δεμιρτζόγλου, βασισμένη στο ιστορικό γεγονός της ομαδικής εκτέλεσης κατοίκων των Γιαννιτσών από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στο αμφιθέατρο του Μαυσωλείου, στο Δίστομο.

Το πρόγραμμα των επομένων ημερών περιλαμβάνει επίσης θεατρικές, αθλητικές, χορωδιακές, χορευτικές και μουσικές δραστηριότητες που θα κορυφωθούν την 10η Ιουνίου με το Μνημόσυνο στο Μαυσωλείο και το βράδυ τη συναυλία μνήμης του Γιώργου Νταλάρα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση