Quantcast
06:57
06/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:57
06/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Άνγκελα Μέρκελ: Από την καγκελαρία στο Ιστορικό Μουσείο Βερολίνου – Έκθεση φωτογραφίας με 60 πορτρέτα της

Έκθεση φωτογραφίας με την Άνγκελα Μέρκελ /Φωτογραφία: Twitter

Έκθεση φωτογραφίας με την Άνγκελα Μέρκελ /Φωτογραφία: Twitter

01.05.2022
17:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2022 • 8:50
Μια έκθεση φωτογραφίας στο Βερολίνο με πορτρέτα της Άνγκελα Μέρκελ

Από την καγκελαρία στο Ιστορικό Μουσείο Βερολίνου η Άνγκελα Μέρκελ μέσα από μία έκθεση φωτογραφίας της Χέρλιντε Κελμπλ, η οποία μέσα από τον φακό της «αιχμαλώτισε» την προσωπικότητά της και την μεταμόρφωσή της στην πάροδο του χρόνου.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ένας λευκός τοίχος, μπροστά του μια απλή καρέκλα στην οποία κάθεται η Άνγκελα Μέρκελ. Η φωτογράφος Χέρλιντε Κελμπλ δεν κάνει υποδείξεις, απλά ζητά από την Άνγκελα  Μέρκελ να προσπαθήσει «τώρα να ξεχάσει την πολιτικό και τον τρόπο έκφρασης της πολιτικού». Η Μέρκελ απαντά με τον γνώριμο, λιτό της τρόπο. «Θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Έχω καταλάβει τι θέλετε. Θα δούμε εάν θα λειτουργήσει», λέει. Και η Κελμπλ απαντά: «Ας το δοκιμάσουμε».

Αυτό συνέβη στη Βόννη το 1991, όταν η Μέρκελ είχε μόλις διοριστεί ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και η φωτογράφος Χέρλιντε Κέλμπλ είχε αποφασίσει να συνοδεύει στο εξής την πολιτική της καριέρα, φωτογραφίζοντάς την. Η καλλιτέχνης φάνηκε να διαθέτει σπουδαίο πολιτικό ένστικτο. Τότε ακόμα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγα χρόνια αργότερα η Άνγκελα Μέρκελ θα γινόταν η πρώτη Γερμανίδα Καγκελάριος και επομένως μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο.

 «Χέρλιντε Κελμπλ: Πορτρέτα της Άνγκελα Μέρκελ 1991-2021»

Για τρεις δεκαετίες, η Κελμπλ αποτύπωσε τις εκφράσεις του προσώπου της Μέρκελ στην πολιτική της ζωή. Από την Παρασκευή, το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στο Βερολίνο παρουσιάζει πορτρέτα της πολιτικού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος από την αρχή της πολιτικής της σταδιοδρομίας το 1991 έως το τέλος της θητείας της ως η πρώτη Γερμανίδα Καγκελάριος το 2021. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Χέρλιντε Κελμπλ. Πορτρέτα της Άνγκελα Μέρκελ 1991-2021».

Η Κελμπλ κατάφερε να αιχμαλωτίσει τη στιγμή με «ασυνήθιστα ήρεμα και εσωτερικά κοντινά πλάνα» την εικόνα μιας πολιτικού που γινόταν όλο και πιο παρούσα στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο Ράφαελ Γκρος, πρόεδρος του Γερμανικού Μουσείου Ιστορίας. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν σταθερά τη Μέρκελ με μαύρο και άσπρο πάνω σε λευκό φόντο χωρίς ίχνος σκηνοθεσίας, όπως ένα μεγάλο γραφείο ή ένα μικρόφωνο. Η Μέρκελ θα έπρεπε να παρουσιάζεται όπως είναι και όχι «μέσα από την εικόνα που έχω για αυτήν», λέει η φωτογράφος.

Οι 60 φωτογραφίες συμπληρώνονται από αποσπάσματα ομιλιών της Μέρκελ, γραπτά και ηχητικά και ένα βίντεο κολάζ με αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έκανε η Κελμπλ με τη Μέρκελ από το 1991 έως το 1998. Οι απαντήσεις στην αιώνια ερώτηση «Τι μάθατε» μέσα στο ανδροκρατούμενο πολιτικό κατεστημένο της δεκαετίας του 1990 δίνουν μια εικόνα για τη σκέψη της Μέρκελ. «Συναρπαστική είναι όμως και η απάντησή της για το τι ξέχασε όλα αυτά τα χρόνια», λέει η φωτογράφος.

Δεν την παρέσυρε η ματαιοδοξία

Κάτω από μια φωτογραφία είναι γραμμένη μια αυτοσαρκαστική ρήση της που λέει ότι έχει «ικανότητες καμήλας», που σημαίνει ότι χρειάζεται λίγο ύπνο για να γεμίσει τις μπαταρίες της. Κάπου αλλού λέει πως  «αν θύμωνα εύκολα, δεν θα μπορούσα να γίνω Καγκελάριος ούτε για τρεις μέρες». Υπάρχει όμως και η άλλη, η πιο βαθιά πλευρά της Μέρκελ στην έκθεση. «Είμαι πεπεισμένη ότι ο Θεός μας δημιούργησε πάνω από όλα για να μπορούμε να κάνουμε κάτι από τις μεγάλες δυνατότητές που έχουμε. Για να μπορούμε να δείξουμε από τι είμαστε φτιαγμένοι», λέει κάτω από ένα πορτρέτο.

Από την άλλη πλευρά, η φωτογράφος περιγράφει τη σχέση της με την Μέρκελ ως «μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού», και ότι ήθελε με το φωτογραφικό της έργο να δείξει «πώς μια κορυφαία θέση αλλάζει έναν άνθρωπο». Αρχικά, η γλώσσα του σώματος της Μέρκελ έδειχνε «ότι είναι ακόμα άπειρη». Αργότερα, το βλέμμα της έγινε πιο σταθερό, η στάση της πιο στατική. «Αλλά η ζωντάνια στα μάτια μειώθηκε, κουράστηκαν περισσότερο».

Σύμφωνα με την Κελμπλ, στις τρεις δεκαετίες που την έβγαλε φωτογραφίες, η Άνγκελα Μέρκελ δεν ρώτησε ούτε μια φορά αν μπορούσε να δει τις φωτογραφίες. «Δεν ήταν ματαιόδοξη, σε αντίθεση με τους άντρες. Ποτέ δεν άφησε τη ματαιοδοξία να την παρασύρει».

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση