Quantcast
21:06
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:06
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αίγυπτος: Ιστορική αρχαιολογική ανασκαφή – Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες αιγυπτιακές σαρκοφάγοι και μπρούτζινα αγάλματα (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

30.05.2022

18:37

Η Αίγυπτος φέρνει στο φως σαρκοφάγους, πάπυρους και δεκάδες άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Μια νέα ιδιαίτερα σημαντικής ιστορικής αξίας ανακάλυψη έρχεται στο φως από τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό, όπως ανακοίνωσε η Αίγυπτος.

Οι αρμόδιες Αρχές αρχαιοτήτων της Αιγύπτου εξέθεσαν τη Δευτέρα ένα σύνολο αντικειμένων ηλικίας 2.500 ετών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη διάσημη νεκρόπολη της Σακκάρα κοντά στο Κάιρο.

Όπως σημειώνεται, «το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων αποκάλυψε με επιτυχία την ανακάλυψη της πρώτης και μεγαλύτερης κρύπτης 150 χάλκινων αγαλμάτων, που χρονολογούνται στην Ύστερη Περίοδο, στο νεκροταφείο των ιερών ζώων στη Σακκάρα. Ανακαλύφθηκαν επίσης 250 άθικτα κλειστά ξύλινα φέρετρα που περιείχαν μούμιες, τα οποία θα εκτεθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο».

Αρχαιολόγοι περιποιούνται τις σαρκοφάγους που εντοπίστηκαν στη Νεκρόπολη
Αρχαιολόγοι περιποιούνται τις σαρκοφάγους που εντοπίστηκαν στη Νεκρόπολη / Φωτογραφία: Instagram @ministry_tourism_antiquities

Τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν αναπαριστούν, μεταξύ άλλων, τους θεούς Άνουβις, Αμούν, Μιν, Όσιρις, Ίσιδα, Νεφερτούμ, Μπαστέτ και Αθώρ. Τα αντικείμενα εκτέθηκαν σε μια αυτοσχέδια έκθεση στους πρόποδες της βαθμιδωτής πυραμίδας του Τζοσέρ στη Σακάρα, 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπως μεταδίδει το Euronews.

Ο νέος θησαυρός από την Αρχαία Αίγυπτο

Η ανακάλυψη περιλαμβάνει 250 ζωγραφισμένες σαρκοφάγους με καλοδιατηρημένες μούμιες στο εσωτερικό τους, καθώς και 150 χάλκινα αγάλματα αρχαίων θεοτήτων και χάλκινα αγγεία που χρησιμοποιούνταν σε τελετές της Ίσιδας, της θεάς της γονιμότητας στην αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία, όλα χρονολογούνται από την ύστερη περίοδο, περίπου το 500 π.Χ.

Εκτέθηκε επίσης ένα ακέφαλο χάλκινο άγαλμα του Ιμχοτέπ, του κύριου αρχιτέκτονα του Φαραώ Τζοζέρ που κυβέρνησε την αρχαία Αίγυπτο μεταξύ 2630 και 2611 π.Χ..

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ministry Tourism & Antiquities (@ministry_tourism_antiquities)

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters, τα ζωγραφισμένα ξύλινα φέρετρα βρέθηκαν άθικτα σε ταφικά φρεάτια και περιείχαν μούμιες, φυλαχτά και ξύλινα κουτιά. Βρέθηκαν επίσης ξύλινα αγάλματα της Νεφθίδος και της Ίσιδας από παλαιότερη περίοδο στην Αρχαία Αίγυπτο, και τα δύο με επιχρυσωμένα πρόσωπα.

Ένα φέρετρο περιείχε έναν καλοδιατηρημένο πάπυρο γραμμένο στα ιερογλυφικά, ίσως στίχους του Βιβλίου των Νεκρών, και στάλθηκε στο εργαστήριο του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο για μελέτη, δήλωσε ο Μουσταφά Γουαζιρί, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αίγυπτο τα εκθέματα

Τα αντικείμενα θα μεταφερθούν για μόνιμη έκθεση στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, ένα μεγαλεπήβολο έργο που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή κοντά στις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας στα περίχωρα του Καΐρου.

Μπρούτζινα αγαλματίδια μεταξύ των αντικειμένουν που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη
Μπρούτζινα αγαλματίδια μεταξύ των αντικειμένουν που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη / Φωτογραφία: Instagram @ministry_tourism_antiquities

Ο χώρος της Σακκάρα αποτελεί μέρος μιας τεράστιας νεκρόπολης στη Μέμφιδα, την αρχαία πρωτεύουσα της Αιγύπτου, η οποία περιλαμβάνει τις πυραμίδες της Γκίζας και τις μικρότερες πυραμίδες του Αμπού Σιρ, του Νταχσούρ και του Αμπού Ρουγουάις.

Τα ερείπια της Μέμφιδας χαρακτηρίστηκαν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ήδη από τη δεκαετία του 1970.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση