Quantcast
02:00
06/12/2022

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:00
06/12/2022
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η άγνωστη ιστορία της Καλαμαριάς: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που κρύβονταν κάτω από την πόλη που ανέστησαν οι Μικρασιάτες το 1922 (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.11.2022

19:10

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Η άγνωστη ιστορία της Καλαμαριάς μέσα από ένα τρομερό βίντεο

Την άγνωστη ιστορία της Καλαμαριάς, στα βάθη των χιλιετιών, αποφάσισε να αναδείξει η διοίκηση του ομώνυμου δήμου, μέσα από ένα ενημερωτικό – εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ολιγόλεπτης διάρκειας.

Αφορμή αποτέλεσε η αρχαιολογική ανασκαφή που είναι σε εξέλιξη, αλλά και αυτές που προηγήθηκαν στις περιοχές Κόδρα και Καραμπουρνάκι, όπου εντοπίστηκαν ευρήματα από τον 10ο και 9ο αιώνα π.Χ.

Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Καλαμαριάς

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη της αρχαίας ιστορίας της περιοχής Κόδρα- Καραμπουρνάκι, των αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν προηγηθεί, καθώς και αυτών που ακολούθησαν και είναι σε εξέλιξη, έχοντας αποκαλύψει ευρήματα από τον 10ο – 9ο αι. π.χ., σύμφωνα με τις αναφορές και την επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαιολόγων και ιστορικών,  Ελένης Μανακίδου (Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας -Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.) και Δέσποινας Τσιαφάκη (Διευθύντρια Ερευνών,Υπεύθυνη Τμήματος Πολιτισμού & Δημιουργικών Βιομηχανιών, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά).

Όπως αποδεικνύεται, το Καραμπουρνάκι αποτελούσε οικισμό, αιώνες πριν χτιστεί η Θεσσαλονίκη.

«Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχα την πληροφορία από αρχαιολόγους και ιστορικούς ότι υπάρχει ιστορία που αφορά στην περιοχή, που χρονολογείται στο 1000 π.Χ. Αυτήν την πληροφορία που γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι και ελάχιστοι πολίτες, θέλαμε να την κάνουμε ευρύτερα γνωστή», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς Αθανάσιος Γιαννακός. «Όλο αυτό το διάστημα κάναμε πάρα πολλές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η σύγχρονη Καλαμαριά δημιουργήθηκε το 1922 με την έλευση των προσφύγων, αλλά τελικά η ιστορία της περιοχής μας έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τις αναφορές και την επιστημονική τεκμηρίωση της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ Ελένης Μανακίδου και της διευθύντριας Ερευνών και υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού & Δημιουργικών Βιομηχανιών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Δέσποινας Τσιαφάκη, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από την περίοδο του 10ου και 9ου π.Χ. αιώνα.

Βρέθηκαν θραύσματα αγγείων, ανιχνεύονται ίχνη από λάδι και κρασί

«Όπως αναφέρουν στο βίντεο, στη θαλάσσια περιοχή κάτω από το “Παλατάκι”, βρέθηκαν θραύσματα αγγείων στα οποία ανιχνεύονται ίχνη από λάδι και κρασί, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή ένδειξη ότι εκείνη την εποχή υπήρχε εμπόριο με μακρινά λιμάνια νησιών του Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, της Αττικής κτλ», επισήμανε ο κ. Γιαννακός.

Στο πάρκο Κόδρα, που είναι χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος, υπάρχει ενεργή ανασκαφή και έχουν εντοπιστεί αρκετά ευρήματα. «Οι πρώτες ανασκαφές στο Κόδρα έγιναν την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από Άγγλους, Γάλλους και Ρώσους συμμάχους της Ελλάδας, που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί. Σήμερα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται σε κάποια από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, όπως στο Λούβρο», ανέφερε ο κ. Γιαννακός.

Το ντοκιμαντέρ ανατέθηκε για υλοποίηση στον Γιώργο Χατζηβασιλείου, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ενώ για τη δημιουργία του δόθηκε η έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. «Τα γυρίσματα έγιναν με μεγάλη δυσκολία, διότι απαιτούνταν πολλές εγκρίσεις από φορείς, καθώς πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, εμπλέκεται το δασαρχείο και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η βάση του ΝΑΤΟ και η ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδας», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Η άγνωστη ιστορία της Καλαμαριάς: Το ολιγόλεπτο βίντεο

Δείτε το ολιγόλεπτο βίντεο για την άγνωστη ιστορία της Καλαμαριάς:

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση