Quantcast
11:58
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:58
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ανησυχία για την Αγία Σοφία – Κίνδυνος κατάρρευσης μετά την μετατροπή σε τζαμί λένε οι ειδικοί

Η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη / Φωτογραφία: Eurokinissi

29.11.2023
18:08
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2023 • 8:39
Τι λένε οι ειδικοί για την Αγία Σοφία

Την έντονη ανησυχία του μετά τη δημοσίευση του βίντεο που καταγράφει θραύσματα από τον τρούλο στην Αγία Σοφία να πέφτουν εντός του χώρου του ιστορικού ναού, εξέφρασε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την κατάρρευση θραυσμάτων του τρούλου της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής.

Η ανοχή στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της θρησκείας από την τουρκική ηγεσία, γίνεται συνενοχή στην καταστροφή ενός μοναδικού μνημείου πολιτισμού 1.500 ετών», ανέφερε σε εκδήλωση στη Βουλγαρία ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο φαίνεται ότι από τον τρούλο του ναού της Αγίας Σοφίας πέφτουν θραύσματα, θέτοντας, μάλιστα, σε κίνδυνο τους επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Κίνδυνος κατάρρευσης στην Αγία Σοφία

Σύμφωνα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, «χρέος όλων μας είναι να ενώσουμε τη φωνή μας με την κραυγή αγωνίας των πλέον αρμοδίων φορέων στην ίδια την Τουρκία που προειδοποιούν για την κατάρρευση της Αγίας Σοφίας, λόγω των αρνητικών συνθηκών που δημιουργεί η αθρόα προσέλευση επισκεπτών, μετά τη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε πως η ολιγωρία αντίδρασης διεθνών οργανισμών αλλά και κυβερνήσεων, λόγω αδιαφορίας ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι θλιβερές αυτές εξελίξεις σχετικά με την Αγία Σοφία επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την ορθότητα της απόφασής μας να οργανώσουμε την εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης, για την ανάγκη ακύρωσης της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει τον ναό – σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας σε τζαμί.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας μας ενημερώσαμε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την Κοινωνία των Πολιτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτό τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, ελπίζοντας ότι η συντονισμένη πίεση θα έχει επιτυχή κατάληξη και η τουρκική ηγεσία θα αναθεωρήσει την καταστροφική απόφασή της».

Μιλώντας για την ιστορικότητα της Αγίας Σοφίας, τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι είναι «ένα οικοδόμημα, κτισμένο, όπως και η βασιλική της Σόφιας, επί της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το οποίο αμέσως αναδείχθηκε σε σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, κέντρο της τότε Οικουμένης, φάρος ελπίδας για τους χριστιανούς. Αλλά ταυτόχρονα, κι ένα έργο απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, ένα θαύμα για την εποχή του, που ύμνησε τη δόξα του Θεού αλλά και τις δυνατότητες του ανθρώπου.

Αυτός ο ναός, δυστυχώς, με την άλωση της Πόλεως, μετετράπη σε τζαμί, όπως και η Αγία Σοφία της Σόφιας, σύμφωνα με τις πρωτόγονες κατακτητικές αντιλήψεις των εισβολέων. Κάπως έτσι, ο ναός έφθασε μέχρι τον 20ο αιώνα, όταν η εκκοσμικευτική πολιτική του τότε ηγέτη της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, ωφέλησε την Αγιά Σοφιά, με την μετατροπή της σε μουσείο. Αυτό σήμαινε ότι μειωνόταν ο όγκος των επισκεπτών της και επίσης ότι έγιναν σοβαρές εργασίες συντήρησης του ναού, που απεκάλυψαν και τα υπέροχα ψηφιδωτά, που είχαν παλαιότερα καλυφθεί με κονίαμα.

Δυστυχώς, η νυν τουρκική ηγεσία αναζήτησε πράξεις συμβολισμού της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας. Θύμα αυτής της πολιτικής έγιναν διάφοροι ναοί, με αποκορύφωμα την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, το μνημείο βρίσκεται υπό την απειλή της διαρκούς φθοράς από την καθημερινή ανεξέλεγκτη προσέλευση χιλιάδων ανθρώπων».

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ανάλογες πράξεις μπορεί να βρουν μιμητές, οδηγώντας έτσι σε έναν κόσμο χωρίς θεμελιώδεις αξίες, και άρα έναν άναρχο και επικίνδυνο. Κι αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι κανείς δεν το επιθυμεί. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας την ιδιαιτέρως επιδεινούμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής μας».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, προειδοποίησε πως «αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό και στον ναό δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες άνω των 25 ατόμων».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση