Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στην πολιτική σκηνή της χώρας καθώς το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει «κόκκινο» μιας και οι παρακολουθήσεις και η δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Υπέρμαχος των παρακολουθήσεων βουλευτών και δη όσων δεν έχουν την χριστιανική πίστη, εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Σε συνέντευξη του χθες Τετάρτη το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό της Μυτιλήνης «Αίολο» και την οποία αναμεταδίδει το τοπικό μέσο stonisi.gr, ο κ. Αθανασίου επιχειρηματολόγησε υπέρ της παρακολούθησης βουλευτών, φέρνοντας ως παράδειγμα το ενδεχόμενο ένας «μουσουλμάνος βουλευτής της βόρειας Ελλάδας» να δίνει πληροφορίες στην Τουρκία «από πού θα μπουν οι μετανάστες».
Παρότι έσπευσε να τονίζει πως δεν «υπάρχει καμία αιχμή», το παράδειγμά του, μόνο ως τέτοιο μπορεί να εκληφθεί από αλλόθρησκους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Τουρκία μοιάζει να διάγει επιθετική εξωτερική πολιτική, ο κ. Αθανασίου μοιάζει να ανοίγει σιωπηλά την κερκόπορτα στις αιτιάσεις της γείτονος πως οι Μουσουλμάνοι της χώρας είναι εξ ορισμού τουρκική μειονότητα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Κρεσέντο μισαλλοδοξίας»
«Ο βουλευτής της ΝΔ, αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, σε ένα κρεσέντο μισαλλοδοξίας δήλωσε σε συνέντευξη του ότι δικαιολογούνται οι παρακολουθήσεις Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών για λόγους εθνικής ασφάλειας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις, «ο κ. Αθανασίου όφειλε να γνωρίζει ότι η “εθνική ασφάλεια” αφορά την παρέμβαση τρίτης χώρας στα εσωτερικά της Ελλάδας ή τη συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες». «Δεν αφορά και δεν μπορεί να αφορά το θρήσκευμα των Ελλήνων πολιτών ή βουλευτών. Ο κύριος Αθανασίου ισχυρίζεται στην ουσία ότι όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι εθνικά επικίνδυνοι», υπογραμμίζει.
«Στην πραγματικότητα ο κύριος Αθανασίου δήλωσε απερίφραστα όσα υπαινίχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του, επιχειρώντας να καλύψει τις επικίνδυνες ενέργειες της κυβέρνησής του με αναφορές στην εθνική ασφάλεια και “σκοτεινές δυνάμεις”. Στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν την εκτροπή την οποία έχουν μεθοδεύσει επαναφέρουν θεωρίες “εσωτερικών εχθρών” από τις πιο σκοτεινές εποχές της ελληνικής Ιστορίας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει σήμερα κιόλας τον κ. Αθανασίου. Διαφορετικά θα αποδείξει ότι είναι ο ίδιος ο υποβολέας τέτοιων απαράδεκτων δηλώσεων».
Την αποπομπή Αθανασίου ζητάει το ΠΑΣΟΚ
«Αυτή η κυβέρνηση έχει βαλθεί να στείλει τη χώρα στα τάρταρα, σε επίπεδο σεβασμού των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται σε δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που σχολιάζει τη δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου ως «απαράδεκτη δημόσια τοποθέτηση που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο των Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών».
«Η δήλωση αυτή, βυθίζει τη χώρα στη μισαλλοδοξία και δημιουργεί σοβαρή ρωγμή, σε εθνικό επίπεδο, καθώς εμφανίζει τον βουλευτή της μειονότητας, ως εν δυνάμει ικανό και σε κάθε περίπτωση ύποπτο να τελέσει πράξεις εσχάτης προδοσίας και εθνικής μειοδοσίας, άρα και εύλογα παρακολουθούμενο από τις μυστικές υπηρεσίες.
Τα λόγια είναι περιττά. Το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπιζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το συνταγματικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ η οποία καταλήγει:
«Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, την ρητή καταδίκη της απαράδεκτης, διχαστικής δήλωσης του κ. Αθανασίου και την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα της Βουλής και στην Επιτροπή Δεοντολογίας».
Καταδίκη και από τον μουσουλμάνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
Και ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Καταδικάζω απερίφραστα την δημόσια τοποθέτηση-δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών με τις παρακολουθήσεις.
Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης.
Το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών και να μην διαχωρίζει τους ίδιους τους βουλευτές ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μετά την υπόθεση του προέδρου του Κινήματος μας Νίκου Ανδρουλάκη, βρισκόμαστε προ ενός νέου θεσμικού ολισθήματος».
Παρακολουθήσεις: Μαίνεται η αντιπαράθεση, κατέθεσε ο Τέλλογλου
Την ώρα που μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου κατέθεσε σήμερα στον Άρειο Πάγο.
Τρεισήμισι ώρες διήρκησε η κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος διενεργεί ο ίδιος προκαταρκτική ποινική έρευνα για την παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχκούδη.
Διευκρινίζεται ότι έρευνα του κ. Ντογιάκου δεν αφορά την κύρια υπόθεση που έχει «βάλει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά το σκέλος εκείνο που σχετίζεται με τη διαρροή απόρρητων στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τέλλογλου, πριν από λίγες ημέρες στο Twitter είχε αναρτήσει ότι το 2018 από ιδιώτη πραγματοποιήθηκαν παρακολουθήσεις του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, ο δημοσιογράφος διέψευσε την πληροφορία αυτή τόσο στην κατάθεσή του, όσο και στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από τον Άρειο Πάγο. «Δεν έχω κάνει καταγγελία για παρακολούθηση Μητσοτάκη από αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017» είπε σήμερα ο δημοσιογράφος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Law And Order.
Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου είναι ο πρώτος που καταθέτει σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Στις 16 Αυγούστου έχει κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του από τον περασμένο Απρίλιο.
Στο μεταξύ, η επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρενέβη προχθές στην υπόθεση με τις παρακολουθήσεις και ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο να διερευνήσει κατά πόσο «ήταν σύννομη ή μη η άρση της προστασίας του τηλεφωνικού απορρήτου εν ενεργεία Ευρωβουλευτή και μετέπειτα προέδρου του τρίτου κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου».
Επιχείρηση ίσων αποστάσεων από το ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για την ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ την οποία καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση, είπε ότι είναι «εσφαλμένη και εντελώς υποδηλωτική της ταραχής και του πανικού στον οποίον βρίσκεται η κυβέρνηση», καλώντας τη «να ανατρέξει στο τι έχουμε πει και έχουμε κάνει όλη την περασμένη περίοδο και, αν θέλει, για τη δική της χρήση, ας κάνει και τις δέουσες συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Εμείς κάνουμε μία θεσμική, πολύ προσεκτική και με ιδιαίτερη αξιοπρέπεια και σοβαρότητα προσπάθεια να καταδείξουμε τη γύμνια της κυβέρνησης, την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητά της για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.