Quantcast
10:24
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:24
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι δικηγορικοί σύλλογοι ζητούν απ’ τον Ντογιάκο έρευνα για τις παρακολουθήσεις – «Σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις»

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

09.08.2022
14:11
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 • 17:35
H συντονιστική επιτροπή σε ανακοίνωσή της ζητεί ακόμη από τον κ. Ντογιάκο να διερευνήσει εάν η αρμόδια Εισαγγελέας, Βασιλική Βλάχου «διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου

Η επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρεμβαίνει στην υπόθεση με τις παρακολουθήσεις και ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο να διερευνήσει κατά πόσο  «ήταν σύννομη ή μη η άρση της προστασίας του τηλεφωνικού απορρήτου εν ενεργεία Ευρωβουλευτή και μετέπειτα προέδρου του τρίτου κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου».

Μετά τις γνωστές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και δημοσιογράφων, η συντονιστική επιτροπή σε ανακοίνωσή της, ζητεί ακόμη από τον κ. Ντογιάκο να διερευνήσει εάν η αρμόδια Εισαγγελέας, Βασιλική Βλάχου «διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου ή απλά περιέβαλε με το κύρος της δικαστικής αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, όπως επίσης και εάν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, με αποτέλεσμα την παραβίαση ή μη του ρυθμιστικού πλαισίου του κανόνα του απορρήτου».

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος /Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ΕΥΠ, όπως και η Αντιτρομοκρατική είναι οι δύο υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ζητήσουν από τον ειδικό εισαγγελέα που τους εκπροσωπεί, νόμιμη άδεια για παρακολουθήσεις πολιτών και άλλων προσώπων. Πρόκειται για εισαγγελέα ο οποίος επιλέγεται κάθε δύο χρόνια από ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και εκπροσωπεί μόνο αυτές τις δύο υπηρεσίες για τον σκοπό αυτό.  Εφόσον το ζητήσουν λοιπόν, μπορεί να τους παραχωρηθεί άδεια για να γίνει η παρακολούθηση, με διάταξη εισαγγελέα και μόνο για λόγους εθνικούς και δημοσίου συμφέροντος.

Τι ζήτησε ο Ντογιάκος μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις

Αξίζει να σημειώσουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ντογιάκος προανήγγειλε προκαταρκτική έρευνα, αλλά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα αναφορικά με τις παρακολουθήσεις στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και δημοσιογράφων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Στη δήλωσή του χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η διαδικασία ήταν νόμιμη, ωστόσο έσπευσε να χαρακτηρίσει την κίνηση της ΕΥΠ λανθασμένη, γεγονός το οποίο οδήγησε και στην παραίτηση του Διοικητή της, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αντίστοιχα, η παραίτηση Δημητριάδη από το πρωθυπουργικό γραφείο αφορούσε στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για το περιστατικό.

Η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής έχει ως εξής:

«1. Το απαραβίαστο του απορρήτου των επικοινωνιών αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο ατομικό δικαίωμα, το οποίο δύναται να αρθεί, κατ’ εξαίρεση, υπό ιδιαιτέρως αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο υπό τις εγγυήσεις του νόμου και για λόγους, αποκλειστικά και μόνο, εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1 Σ.

Η προστασία αυτή μάλιστα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις περιπτώσεις πολιτικών προσώπων και ιδίως εχόντων θεσμική ιδιότητα, διότι, στις περιπτώσεις αυτές, η προστασία δεν αφορά μόνο στο προστατευόμενο ατομικό δικαίωμα αλλά συνδέεται άμεσα και με την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Η ανάγκη αυξημένης προστασίας συνάγεται και από τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 3 Σ για το βουλευτικό απόρρητο, το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ και τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την άρση του απορρήτου δεν μπορεί να αρκεί η κρίση εισαγγελικής αρχής.

2. Ενόψει των ανωτέρω ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να διερευνήσει πρωτίστως εάν ήταν σύννομη ή μη η άρση της προστασίας του τηλεφωνικού απορρήτου εν ενεργεία Ευρωβουλευτή και μετέπειτα προέδρου του τρίτου κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου και ειδικότερα εάν η αρμόδια Εισαγγελέας διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου ή απλά περιέβαλε με το κύρος της δικαστικής αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, όπως επίσης και εάν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, με αποτέλεσμα την παραβίαση ή μη του ρυθμιστικού πλαισίου του κανόνα του απορρήτου.

Η επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και μάλιστα από τον ίδιο για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών από την ΕΥΠ, δεν αναιρεί την κυρίαρχη ανάγκη διερεύνησης της ουσιαστικής νομιμότητας της απόφασης της αρμόδιας Εισαγγελέως για την άρση του απορρήτου και την αναζήτηση πειθαρχικών ή ποινικών ευθυνών προσώπων που δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 86 Σ.

3. Το μείζον ζήτημα που ανέκυψε, θέτει την ανάγκη άμεσης επανεξέτασης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ως προς την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και των νόμιμων εγγυήσεων αλλά και τη διασφάλιση της σχετικής κρίσης από τακτικούς δικαστές.

4. Σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις και συμψηφισμοί αλλά υπάρχει υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής δικαιϊκής τάξης.

Οι τυχόν ευθύνες πρέπει να αποδίδονται προσωποποιημένα και αποτελεσματικά».

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις

Μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για ελλιπείς χειρισμούς της ΕΥΠ, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να σφυροκοπά την κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη», ενώ το απόγευμα της Δευτέρας (8/8) ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής.

Τον ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζήτησε την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Μητσοτάκη, λέγοντάς του ότι απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για το θέμα της παρακολουθήσεις του από την ΕΥΠ.

Ο Βούτσης ζητά να δοθούν απαντήσεις στο θέμα των παρακολουθήσεων

Σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Νίκος Βούτσης, ζητά να δοθεί άμεσα απάντηση στο ερώτημα «ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν ‘νόμιμης παρακολούθησης’»

Ειδικότερα αναφέρει ότι «η δήλωση Μητσοτάκη, σε ύφος και σε ουσία, δεν ήταν μόνο αλαζονική και καθεστωτική αλλά και προδήλως ενοχική. Ευθέως υπονομεύει τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ενώ παραπέμπει σε ‘σκοτεινές δυνάμεις’ και στη διχαστική επίκληση του ‘εσωτερικού εχθρού’».

Στη δήλωση του ο κ. Βούτσης τονίζει: «Πέραν των προφανών αποσιωπήσεων και της προσπάθειας να δοθεί νομικός μανδύας σε σαφώς παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες από την ΕΥΠ, υπηρεσία της οποίας ο ίδιος φρόντισε να έχει την απόλυτη ευθύνη σε θεσμικό επίπεδο και στην επιλογή προσώπων, ανακύπτει ευθέως το ερώτημα που βεβαίως δεν πρέπει να περιμένει για να απαντηθεί μετά τις 22 Αυγούστου: Ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν ‘νόμιμης παρακολούθησης’;»

Ακόμη ο τ. πρόεδρος της Βουλής σχολιάζει πως «είναι προφανές ότι το προσεκτικά επιλεγμένο αφήγημα περί ‘τυπικής νομιμότητας, αλλά πολιτικού σφάλματος’, έχει ως στόχο να καλύψει, προκαταβολικά, αντίστοιχες πρακτικές με αυτές που ακολουθήθηκαν για τον κύριο Ανδρουλάκη και τον κύριο Κουκάκη». Όμως, σημειώνει, «το ερώτημα είναι αμείλικτο και η απάντηση πρέπει να δοθεί άμεσα».

Μάντζος: «Δεν είναι νόμιμο λάθος, είναι αντισυνταγματική επιλογή»

Σε τηλεοπτική του παρουσία στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, «Ώρα Ελλάδος» ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και το αφήγημα του «νόμιμου λάθους» που υιοθέτησε αναφορικά με τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

«Δεν ξέρω αν o κ. Πρωθυπουργός έπεισε ότι ήταν ανήξερος, πάντως, απέδειξε ότι είναι ανήμπορος να διαχειριστεί αυτή την κρίση και να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση της χώρας για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των ατομικών ελευθεριών» είπε.

«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης περίπου για έναν ανήξερο επικεφαλής της Κυβέρνησης, ο οποίος μέσα στο γραφείο του είχε φέρει την ΕΥΠ, είχε βάλει τον απολύτως αρεστό άνθρωπο ως επικεφαλής, είχε ζητήσει από το στενό συνεργάτη του και ανιψιό του, τον κ. Δημητριάδη να τον εποπτεύει και αυτοί οι δύο συνεργάτες, τους οποίους έσπευσε να καλύψει, δεν τον ενημέρωναν. Αυτό είπε ο κ. Πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν έπεισε κανέναν» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Ύστερα μας είπε -και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον- ότι είναι “νόμιμο λάθος” η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Αν είναι νόμιμο λάθος, πώς ισχυρίζεται πως θα το σταματούσε αν το γνώριζε; Αν είναι νόμιμο λάθος, τι τη χρειάζεται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο; Θα κάνει το “νόμιμο νομιμότερο”;» συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μάντζος έκλεισε λέγοντας: «Γιατί δεν είχε το θάρρος ο Πρωθυπουργός να βγει και να πει ότι δεν είναι “νόμιμο λάθος”, είναι αντισυνταγματική επιλογή; Ότι δεν είναι “ολίσθημα” της ΕΥΠ. Είναι διολίσθηση σε απολυταρχικές, παρακρατικές μεθόδους».

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: «Απαντήσεις για όλα με θεσμικό τρόπο»

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση είναι συνεπής στη γραμμή και στην τακτική να γίνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να πάρουμε όλοι τις απαντήσεις. Να μην μείνει καμία σκιά» σημείωσε, σχολιάζοντας εκ νέου το θέμα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Να υπάρξουν απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν και για τον κ. Ανδρουλάκη και για τον πολιτικό κόσμο συνολικά. Οι απαντήσεις αυτές, εξαιτίας του χαρακτήρα του θέματος, δεν μπορεί, παρά να γίνουν με θεσμικό τρόπο. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» συνέχισε.

«Όλες οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς της η κάθε μία και ό,τι θεσμικά προβλέπεται και πρέπει να γίνει, για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα -ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σοβαρότητά του- μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα γίνει», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

ΚΚΕ: «Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν παραγράφεται ούτε ακυρώνεται με κάποιες συγγνώμες»

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού» σχολίασε ο γγ του ΚΚΕ,  Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν παραγράφεται ούτε ακυρώνεται με κάποιες συγγνώμες και μερικές κυβερνητικές παραιτήσεις, αφού φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις «συνακροάσεων» στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καθώς οι σχετικές καταγγελίες είναι εδώ και χρόνια ουσιαστικά αναπάντητες, παραμένοντας στα συρτάρια των αρχών που υποτίθεται μεριμνούν για την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Πάνω από όλα, το ΚΚΕ θα αναδείξει όλο εκείνο το επικίνδυνο και διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, με τις διακρατικές συμφωνίες και την πολιτική της ΕΕ. Ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπονομεύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Δεν τρέφουμε φυσικά αυταπάτες ότι μπορούν στο σημερινό σύστημα να εξαλειφθούν πλήρως πρακτικές που συνδέονται με κρατικές υπηρεσίες, παρακρατικούς μηχανισμούς και με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», αναφέρει σε άλλη ανακοίνωση το ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των κακών και οικτρών επιλογών της κυβέρνησης» σχολίασε τέλος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Στο Θέατρο Σκιών που είναι η «Μητσοτάκης Α.Ε.», η παράσταση «ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές» ολοκληρώθηκε με το σημερινό διάγγελμα, και ήταν μια κακή παράσταση» τόνισε το ΜέΡΑ25.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση