Quantcast
03:52
01/02/2023
Greece

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:52
01/02/2023
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΣΥΡΙΖΑ: «Να απαντήσουν Μητσοτάκης – Πιερρακάκης για τη Majoritas και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων πολιτών»

Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.01.2023
20:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2023 • 8:20
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος

Να δώσει απαντήσεις ο πρωθυπουργός σχετικά με δημοσίευμα που κάνει λόγο για συνεργασία της ΝΔ από το 2018 με ρουμάνικη εταιρεία ονόματι «Majoritas» «που αναλαμβάνει τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος μέσα από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών και στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης υπέκλεπτε παράνομα τα τηλέφωνα της μισής Ελλάδας, σήμερα αποκαλύπτεται μία ακόμα πτυχή της εκτροπής», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Να απαντήσουν Μητσοτάκης – Πιερρακάκης για τη Majoritas και τη χειραγώγηση πολιτών με υποκλοπή προσωπικών δεδομένων πολιτών», και αναφέρει ειδικότερα:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsbomb.gr η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης συνεργάζονται από το 2018 με τη ρουμάνικη εταιρεία Majoritas που αναλαμβάνει τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος μέσα από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών και στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες, πρακτική που έγινε γνωστή παγκοσμίως από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Η Majoritas διαφημίζει την παρουσία της στην Ελλάδα και το γεγονός ότι είχε συνεργαστεί με τη ΝΔ ώστε να κερδίσει τις εκλογές του 2019, ενώ το 2018 είχαν κληθεί ως ομιλητές σε συνέδριο της Majoritas Academy ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και ο υφυπουργός για τα Ειδικά Ψηφιακά Έργα, Θεόδωρος Λιβάνιος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι τα ερωτήματα είναι «αμείλικτα» προς τον κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ρωτά τα εξής:

«-Ποια είναι η σχέση της ΝΔ με την εταιρεία Majoritas και τον Lucian Despoiu;

– Πώς πληρωνόταν η ρουμάνικη εταιρεία από τη ΝΔ; Υπάρχουν παραστατικά;

– Εκτός από την Questia.gr έχει δοθεί στη Majoritas ή οποιαδήποτε άλλη παρεμφερή εταιρία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών από τις πλατφόρμες τους ελληνικού κράτους, όπως αυτή της τηλεκπαίδευσης, το gov.gr ή οποιαδήποτε άλλη; Με λίγα λόγια, έχουν δώσει πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών για να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα;».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι περιμένει απαντήσεις, καθώς και την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να διερευνήσει την υπόθεση με τις δραστηριότητες της Majoritas στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι περιμένει από το ΕΣΡ ενημέρωση για το «κατά πόσο είναι σύννομη η λειτουργία της questia.gr, δεδομένου ότι διενεργεί δημοσκοπήσεις και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα πολιτών χωρίς να είναι πουθενά καταχωρημένη».

Τι απαντά η ΝΔ

«Στο πλαίσιο του τοξικού κλίματος που καλλιεργούν και στο διαρκές «κυνήγι μαγισσών», οι εμπνευστές των αλήστου μνήμης Vox Pop και Bridging Europe του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να καλύψουν την εκλογική τους αποτυχία το 2019 και την επερχόμενη ήττα τους, προσπαθώντας να θέσουν υπόνοιες για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ανακάλυψαν, λοιπόν, νέα φαντάσματα. Επί της ουσίας, πολλές εταιρείες και οργανισμοί εντός και εκτός Ελλάδας προσφέρθηκαν εθελοντικά κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο να συνεισφέρουν με ιδέες και πιθανές δράσεις, που προφανώς καμία σχέση δεν έχουν με στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες. Η ελληνική νομοθεσία και ο γενικός κανονισμός διαχείρισης προσωπικών δεδομένων της ΕΕ περιγράφουν το πλαίσιο με σαφήνεια και αυστηρότητα και τηρούνται απαρέγκλιτα. Η ΝΔ και η κυβέρνηση δεν έχουν κάποια συνεργασία με την εταιρεία Μajoritas. Όσον αφορά τα περί παροχής δεδομένων του gov.gr κτλ., ανήκουν στη σφαίρα της ψεκασμένης στρατόσφαιρας την οποία έχει κληρονομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση