Quantcast
11:45
04/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:45
04/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στυλιανίδης: «Τα εθνικά μέσα είναι περιορισμένα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη» (βίντεο)

Αεροσκάφος της Πυροσβεστικής στην Ηλεία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αεροσκάφος της Πυροσβεστικής στην Ηλεία / Φωτογραφία: Eurokinissi

06.09.2022
13:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2022 • 17:45
Ο Χρήστος Στυλιανίδης για την κλιματική κρίση και τις πυρκαγιές

«Έγινε πλέον κοινός τόπος στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες που δεν περιμέναμε, ότι τα εθνικά μέσα, οι εθνικές δυνατότητες είναι περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο θέμα των πυρκαγιών και ότι πλέον δεν είναι απλώς μεσογειακό φαινόμενο» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών διαχείρισης κρίσεων στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».

Ο Στυλιανίδης για την κλιματική κρίση και τις πυρκαγιές

«Tελείωσε ένα έκτακτο, άτυπο συμβούλιο Υπουργών διαχείρισης κρίσεων και ως γνωστόν η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση των πυρκαγιών. Φέτος ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη. Έφτασαν τα καμένα στρέμματα πάνω από 7 εκατομμύρια. Ακόμη και την εχθές είχαμε ενεργοποίηση του μηχανισμού για πρώτη φορά από τη Γερμανία. Τέτοια φαινόμενα είχαμε φέτος. Η συζήτηση ήταν διεξοδική. Όλοι οι Υπουργοί που έλαβαν τον λόγο πιστεύω ότι πήραν μία θέση η οποία, ίσως όταν ήμουν εγώ Επίτροπος και προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε το rescEU, να μην ήταν τόσο ομόφωνη όσο σήμερα. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Έγινε πλέον κοινός τόπος στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες που δεν περιμέναμε, ότι τα εθνικά μέσα, οι εθνικές δυνατότητες είναι περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο θέμα των πυρκαγιών και ότι πλέον δεν είναι απλώς μεσογειακό φαινόμενο. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι και τα συμπεράσματα που έβγαλε ο Επίτροπος Λέναρσιτς, ήταν απόδειξη αυτής της ομοφωνίας: ότι χρειαζόμαστε μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, χρειαζόμαστε να είμαστε μαζί, να ανεβάσουμε τον προϋπολογισμό του rescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε ικανοποιητικές λύσεις, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τομέα αυτό.

Φωτιά στη Δαδιά
Φωτιά στη Δαδιά / Φωτογραφία: AΠΕ-ΜΠΕ

Ήταν πολύ ευχάριστο διότι φτάσαμε περίπου σε αυτή την ομοφωνία. Ο Επίτροπος τώρα έχει τη δυνατότητα να πάει να διαπραγματευτεί στα πλαίσια της συζήτησης με την Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού. Νομίζω ότι θα έχουμε καλά νέα σε 4 τομείς: τον πρώτο στο θέμα του ευρωπαϊκού στόλου, θα έχουμε και ελικόπτερα, εκτός από τα γνωστά Canadairs, που ήδη προχωρά το κοινό αίτημα, του joint procurement, όπως λέγεται. Επίσης, έκανε εξαιρετική εντύπωση το πόσο καλά πήγε η δική μας πρόταση, το Prepositioning Pilto Project, η προεγκατάσταση δηλαδή των πυροσβεστών από όλη την Ευρώπη και ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μας και απεδείχθη ότι είναι τόσο αναγκαίο. Θα ενισχυθεί και αυτό με νέα χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή, έγινε συζήτηση και πάλι υπήρξε μία ομοφωνία, ότι χρειαζόμαστε να επιμείνουμε πάρα πολύ στην πρόληψη και πρόληψη είναι επίσης αυτό που κάναμε φέτος στην Ελλάδα ότι δόθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια για να αφαιρέσουμε από τα δάση μας όλο το καύσιμο υλικό που είναι ό,τι χειρότερο. Χρειαζόμαστε δηλαδή αυτό που λέμε “διαχείριση δασών”. Θεωρώ ότι σιγά σιγά θα πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή ενίσχυση, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε αυτό και επίσης, ότι έγινε κοινή αντίληψη ότι σε αυτή την μεγάλη μάχη, είναι αυτή η γνωστή διατύπωση στα αγγλικά: “we are in the same boat”, “είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα”.

Ακούσαμε τοποθετήσεις που δεν τις ακούγαμε άλλη φορά, από τη Γερμανία, από χώρες σκανδιναβικές, και σας λέω κάνοντας μία σύγκριση με το τι πέρασα, τις προσπάθειες για να υλοποιήσουμε το rescEU τότε, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό διότι έγινε επιτέλους αντιληπτό ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και φέρνει πολύ πολύ καινούρια πράγματα και για αυτό δεν μπορούμε να πάμε όπως πηγαίναμε εχτές. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, πρέπει να αλλάξουμε τις προσεγγίσεις μας».

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση