Quantcast
23:49
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:49
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στην Έδεσσα ο Μητσοτάκης και οι ενέργειες του Μαξίμου για το «καλάθι της νοικοκυράς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Eurokinissi

11.10.2022
07:09
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2022 • 11:26
Στην Πέλλα θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την στρατηγική του να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να πραγματοποιεί περιοδείες εκτός Αθήνας ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεκλογικό πνεύμα και επισκέπτεται σήμερα τη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Πέλλα και την Έδεσσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων.

Στις 12.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητήριο, στην Έδεσσα, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα  παραστεί στην τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», στη Θεσσαλονίκη.

Το καλάθι της νοικοκυράς

Ωστόσο ένας από τους πονοκεφάλους του πρωθυπουργού είναι η ακρίβεια. Η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να προκαλέσει ακόμη περισσότερο ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι να επικοινωνήσουν στους πολίτες τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακρίβειας στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός είναι ένα διεθνές πρόβλημα με κυριότερη πηγή του  το κόστος της ενέργειας, που αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη κατά σχεδόν 41% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια προκαλούν δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις, καθώς επηρεάζουν -μεταξύ άλλων- το κόστος της μεταφοράς αγαθών και της ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο /Φωτογραφία: Eurokinissi

Ως συνέπεια, πλέον παρατηρούνται σε όλη τη ζώνη του κοινού νομίσματος αυξητικές τάσεις σε πολλές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα τρόφιμα, όπου ο ρυθμός αύξησης τιμών στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα πλησίασε σύμφωνα με την Eurostat- το 13%.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ζώνης του ευρώ διψήφιος πληθωρισμός. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο τα τέλη του 1951. Πάνω από τα μισά μέλη της Ευρωζώνης είχαν διψήφιο επίπεδο πληθωρισμού, ενώ στις τρεις Βαλτικές χώρες, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καταγράφηκαν ποσοστά που υπερβαίνουν το 22%. Η πανευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματα αντικατοπτρίζεται άλλωστε στο γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει θέσει τέλος στην δεκαετή υπερχαλαρή νομισματική πολιτική κι έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 1,25 μονάδες σε δύο συνεδριάσεις.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ήταν 12%.

Δράσεις για την πάταξη της αισχροκέρδειας

Στο σχέδιο δράσης της ενάντια στην ακρίβεια η κυβέρνηση ρίχνει και άλλα όπλα. Επιμένει στην εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να τιμωρείται η αισχροκέρδεια και να αποτρέπεται σε όλο τα φάσμα της λιανικής και χονδρικής αγοράς καθώς και στην αγορά στερεών και υγρών καυσίμων, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιήσει μία δέσμη πρωτοβουλιών για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Τα Χριστούγεννα θα δοθεί και η επιταγή ακρίβειας. Το επίδομα των 250 ευρώ θα το πάρουν περίπου 2,3 εκατομμύρια  πολίτες  οικονομικά ευάλωτοι.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στην ενέργεια, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικονομικης στήριξης στην Ευρώπη που αγγίζει τα 12,5-13 δισ. ευρώ για το 2022, αντλώντας τα 2/3 των πόρων αυτών από τον εθνικό μηχανισμό για την ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας και το 1/3 από την υπεραπόδοση της οικονομιας κατα το 2022.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση