Quantcast
15:22
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:22
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τον φράχτη στον Έβρο: «Λυπάμαι που κάποιοι δεν τον θέλουν», λέει ο Μητσοτάκης – «Δεν φτάνει μόνο αυτός», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο φράχτης στον Έβρο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο φράχτης στον Έβρο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

31.03.2023
23:08
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2023 • 13:00
Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τον φράχτη στον Έβρο

Μονοπώλησε την πολιτική αντιπαράθεση την Παρασκευή η συζήτηση για τον φράχτη στον Έβρο, αφότου η ΕΕ ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την επέκτασή του.

«Πρέπει επιτέλους και η αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει; Θα ξηλώσει το φράχτη τον οποίον έχουμε ήδη φτιάξει, επιστρέφοντας σε μία λογική ανοιχτών συνόρων ή θα διαφυλάξει το κεκτημένο μιας ασφαλούς Ελλάδος που προστατεύει τα σύνορά της;», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θράκη όπου περιόδευσε σήμερα.

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως υπονομεύει την χώρα στην Ευρώπη, με αφορμή ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που δεν εγκρίνει την χορήγηση κονδυλίων στα κράτη – μέλη για τέτοια έργα, παρά το γεγονός πως τα σύνορα της Ελλάδα είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Συνομιλώντας με κατοίκους της πόλης για την επέκταση του φράχτη κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Ο φράχτης θα γίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι δέσμευσή μου, τα έλεγα και στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο. Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ο φράχτης με ευρωπαϊκά λεφτά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αργότερα σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτει εξ ολοκλήρου τον φράχτη στον Έβρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως δεν είναι κατά του φράχτη αλλά τονίζει πως δεν φτάνει μόνο αυτό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του φράχτη ως πρακτική, καθώς ούτε το Διεθνές Δίκαιο το επιτρέπει. Υπάρχουν ωστόσο και τα στελέχη εκείνα που δηλώνουν ευθέως αντίθετοι με την επέκτασή του. Αντίθετος στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην τηλεόραση του One.

«Ο φράχτης δεν είναι αυτό το μέσο, το οποίο θα σταματήσει (τις μεταναστευτικές ροές). Είναι μια φενάκη να πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει η μετανάστευση και το προσφυγικό κύμα» ανέφερε. Παρόμοια φαίνεται πως ήταν και η δήλωση του βουλευτή Νίκου Φίλη.

Πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η πρακτική του αποκλεισμού προσφύγων είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει σε διαδικασίες χρηματοδότησης τέτοιων έργων.

Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για μία πρακτική της ΝΔ να δημιουργήσει φόβο και να αποπροσανατολίσει από τις εκλογές και κυρίως απευθύνεται στο κοινό που στρέφεται δεξιότερα εν όψει της κάλπης. Μην ξεχνάμε πως το κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζεται να φλερτάρει ακόμη και με το 5% στις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την κατασκευή του φράχτη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ο φράκτης άρχισε να κατασκευάζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο και στη θάλασσα. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια, προσπαθώντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εκτεθεί από μόνος του βέβαια», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης, στηλιτεύοντας έτσι και παλιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ο φράχτης και η φύλαξη των συνόρων.

ΚΚΕ: «Ο Μητσοτάκης διαφημίζει τον φράχτη στον Έβρο ως παράγοντα προσέλκυσης ψηφοφόρων από ακροδεξιά κόμματα»

«Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει τον φράχτη στον Έβρο ως παράγοντα προσέλκυσης ψηφοφόρων από ακροδεξιά κόμματα, δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Εμείς λοιπόν ως σοσιαλδημοκράτες λέμε ”ναι” στη φύλαξη των συνόρων, αλλά ”ναι” και στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε για όποιον μπαίνει στην Ευρώπη να μην έχει η πρώτη χώρα την ευθύνη. Να την έχει το σύνολο της ΕΕ. Άρα, η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της ΕΕ», σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επέκταση του απάνθρωπου φράχτη του Έβρου για να κλείσει το μάτι τόσο στην ελληνική όσο και στην παν-Ευρωπαϊκή ακροδεξιά» δηλώνει από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Ε.Μ. Έντμαν.

«Ο φράχτης, όπως και οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, έχουν καταδικαστεί επανειλημμένως από δεκάδες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων αρμόδιων του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας. Παρ’όλα αυτά, και οι δυο πρακτικές αποτελούν “παράσημο” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία προσπαθεί με διάφορα στελέχη και πολιτικές της να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Ηλία Κασιδιάρη» συνέχισε.

Τι συμβαίνει με τον φράχτη στον Έβρο και την ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε τις τελευταίες δύο ημέρες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αναφορικά με τον φράχτη, έπειτα από ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που δεν δίνει χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το εν λόγω έργο. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εμποδίζει την εν λόγω χρηματοδότηση, ωστόσο, η απόφαση αυτή είναι ευρείας αποδοχής, ενώ αρνητική στη χορήγηση χρημάτων για τέτοια έργα είναι και η Κομισιόν.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωνε τον περασμένο Ιανουάριο η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν μία σειρά από αλλαγές και ενισχύσεις στον φράχτη στον Έβρο, στα οποία περιλαμβάνονται 35 νέα χιλιόμετρα του φράχτη από την Κορνοφωλιά Σουφλίου έως Ψαθάδες Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο χρόνος κατασκευής του φράχτη υπολογίζεται σε 12 μήνες, ενώ το κόστος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση