14:27
21/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:27
21/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το «ρεζουμέ» της συνάντησης Μητσοτάκη – Σολτς: Στήριξη του Βερολίνου ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις, πρόσφορο έδαφος για την Αθήνα στην ενέργεια

Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς

Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς

27.10.2022
17:16
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2022 • 9:40
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τις εντυπώσεις μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς

Την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του ήδη εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς εξέφρασαν κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Μίλησε, ακόμη, για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμη οι δύο άνδρες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της.

Βασικό μενού η ενεργειακή κρίση

Μητσοτάκης και Σολτς αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

«Είναι υποδειγματικό αυτό που κάνει η Ελλάδα με τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων εισαγωγής LNG και επίσης η προσπάθεια σύνδεσης με αγωγούς που μπορούν να προμηθεύσουν άλλες χώρες» σημείωσε άλλωστε στη συνέχεια ενώπιον των δημοσιογράφων ο Γερμανός καγκελάριος.

Φυσικά, η συζήτηση, όπως και κατά τη συνέντευξη Τύπου, περιστράφηκε γύρω από την ενέργεια: «Νομίζω ότι έχουμε καταλήξει πια σε ένα πλαίσιο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι το μείζον: οι απότομες διακυμάνσεις και κυρίως οι απότομες αυξήσεις, αυτό που αποκαλούμε «spikes», στις τιμές του φυσικού αερίου» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τη Γερμανία τη διατρέχουν υποδομές που δεν προορίζονται μόνο για την ίδια αλλά και για την παροχή αερίου σε πολλές άλλες χώρες» σημείωσε ο Όλαφ Σολτς θέλοντας έτσι να διασκεδάσει και τις εντυπώσεις, μετά τις εξαγγελίες για το πακέτο βοήθειας μαμούθ που οδήγησε σε απομόνωση το Βερολίνο στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

«Είμαστε σε θέση για παράδειγμα να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, όταν τα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή στην Ελβετία και την Αυστρία τα εργοστάσια που λειτουργούν με υδροηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της ξηρασίας» είπε.

«Επομένως βοηθάμε και άλλους. Αυτό αφορά και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, έχουμε γεμίσει από κοινού. Σε αυτές υπάρχει και φυσικό αέριο που προορίζεται και για γειτονικές χώρες και αυτό επίσης είναι κάτι που ελήφθη υπόψη» κατέληξε.

Ανταλλαγή απόψεων για την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Και βέβαια, η θέση μας απέναντι στις απειλές, είναι και αυτή πολύ σαφής: αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα. Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.

Οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Όλαφ Σολτς
Οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Όλαφ Σολτς /Φωτογραφία: Eurokinissi

«Το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» συνέχισε.

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι σημαντικές μόνον για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και τη διατλαντική Συμμαχία» υπογράμμισε άλλωστε από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς.

«Οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επ’ αυτού είμαστε σύμφωνοι» συνέχισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ενημέρωσα τον κ. Καγκελάριο για την ετοιμότητα της Ελλάδος να συμμετέχει πάντα και στη “Διαδικασία του Βερολίνου”. Θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία που έχει αναλάβει η Γερμανία και την Ευρώπη για την επίλυση των ζητημάτων στη Λιβύη.

Συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

«Μιλήσαμε πολύ σε σχέση και με τα συμβαίνοντα κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ» είπε ο Όλαφ Σολτς στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για την Ουκρανία και την προοπτική που της διανοίξαμε, όπως και τη Μολδαβία και μακροπρόθεσμα και τη Γεωργία».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη /Φωτογραφία: Eurokinissi

«Αλλά πρώτα απ’ όλα πρόκειται για την προοπτική των έξι βαλκανικών κρατών, τα οποία πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια έλαβαν, σε μία συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, την υπόσχεση ότι είναι δυνατόν να γίνουν μέλη της ΕΕ» συνέχισε.

Τέλος, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση