Quantcast
14:55
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:55
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι Ευρωπαίοι «στήνουν στον τοίχο» τον Σολτς για το πακέτο 200 δισ – «Όχι στη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς», προτείνει το κείμενο συμπερασμάτων

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απομονωμένος στο μπλοκ των «27» κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απομονωμένος στο μπλοκ των «27» κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

20.10.2022
23:35
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2022 • 7:09
«Στενό συντονισμό των πολιτικών απαντήσεων» ζητά το κείμενο συμπερασμάτων, επικρίνοντας τη Γερμανία του Σολτς

Ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δίνει το Politico, σύμφωνα με το οποίο το μπλοκ εξαπολύει πυρά κατά της Γερμανίας και της μονομερούς απόπειρας Σολτς να διαχειριστεί την κρίση για τη χώρα του, αγνοώντας του εταίρους του.

Σύμφωνα με το Politico λοιπόν, οι ηγέτες της ΕΕ που παρακάθονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβαν ένα επικαιροποιημένο σχέδιο των συμπερασμάτων τους, το οποίο περιλαμβάνει νέα διατύπωση που φαίνεται να στοχεύει στην οργή για την ασπίδα των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις εγχώριες ενεργειακές τιμές της Γερμανίας.

Το έγγραφο προτρέπει τα μέλη της ΕΕ να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς του μπλοκ με κινήσεις για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας – κάτι για το οποίο οι χώρες έχουν κατηγορήσει τη Γερμανία ότι το κάνει με το μονομερές ταμείο της.

Η αξιοσημείωτη προσθήκη έρχεται σε μια ενότητα για την οικονομία που ενθαρρύνει τις χώρες να κινητοποιήσουν «όλα τα σχετικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Υπάρχει τώρα μια νέα προειδοποίηση ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν «διατηρώντας παράλληλα την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και διατηρώντας τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Το έγγραφο έχει επίσης επικαιροποιήσει τη διατύπωση που δέσμευε τους ηγέτες «για στενό συντονισμό των πολιτικών απαντήσεων». Τώρα αναφέρει επίσης ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν «ταχέως» κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τελευταίο σχέδιο τονίζει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να προβεί σε «ανάλυση κόστους και οφέλους» κατά την προετοιμασία πρότασης για ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για την επιβολή ανώτατων τιμών φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Σολτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Όλαφ Σολτς που βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από την Ευρώπη για το γιγαντιαίο πακέτο διάσωσης που εξήγγειλε για τη χώρα του πρόσθεσε προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι η σωστή συζήτηση να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη».

Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι έξαλλη με τις μεγάλες δαπάνες της Γερμανίας για ενεργειακές επιδοτήσεις, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πολιτικά εκρηκτικό χάσμα πλούσιων και φτωχών της ηπείρου.

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις. Κοιτάξτε τον κορονοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με το RRF».

Ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει για την απομόνωση της Γερμανίας

«Η απομόνωση της Γερμανίας δεν ευνοεί ούτε την ίδια, ούτε την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Το τεράστιο γερμανικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιούσε μέρες νωρίτερα η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατία ζητώντας «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων.

Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ μακρόν προσέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής
Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ μακρόν προσέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της απέναντι στην ενεργειακή κρίση, κάτι για το οποίο δεν έχει αμφιβολία. Σημείωσε ότι σήμερα θα συνεργαστεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς γιατί «δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη η απομόνωση της Γερμανίας».

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με τη Γαλλία, μέσα από έναν «πράσινο ενεργειακό διάδρομο» από τη Βαρκελώνη ως τη Μασσαλία. Όπως είπε το Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε ότι «η διάθεση είναι πολύ παραγωγική» στην αίθουσα όπου λαμβάνει χώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο ίδιος επέμεινε ότι οι μέχρι στιγμής ενεργειακές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν «ορισμένες επιπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και στην τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων» και «ψυχολογικό αντίκτυπο στην αγορά».

Το πιο επίμαχο ζήτημα άλλωστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ο «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» του φυσικού αερίου που προτείνει η Επιτροπή. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει τον καθορισμό μιας μέγιστης δυναμικής τιμής στην οποία θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF.

Ο Λιθουανός τόνισε τη σημασία της συζήτησης ενός πλαφόν τιμών φυσικού αερίου στη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν περίμενε να φτάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, είπε, «πιθανώς η κύρια ιδέα είναι απλώς να ανοίξει το παράθυρο για [την] Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις – και αυτό το κείμενο συμπερασμάτων θα τους επιτρέψει να το κάνουν αυτό».

Δεν εναπόκειται στους ηγέτες, είπε, «να αποφασίσουν αυτά τα λεπτά ενεργειακά ζητήματα, αλλά πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα».

Μητσοτάκης: «Έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων»

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα θα είναι κρίσιμο, διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. «Και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Στην παρέμβασή του λίγο αργότερα στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου / Φωτογραφία: EUROKINISSI

«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε», τόνισε.

Οι συμβουλές Ντράγκι πριν αποχωρήσει από το αξίωμα

Στην τελευταία του Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του να δημιουργήσουν «μια κοινή ικανότητα δαπανών για την υπεράσπιση ίσων όρων ανταγωνισμού».

Ο Ντράγκι είπε στους συναδέλφους του ότι το θέμα «δεν είναι θέμα αλληλεγγύης αλλά διαφύλαξης της εσωτερικής αγοράς» και πίεσε τους ηγέτες να υιοθετήσουν ένα νέο μεγάλο κοινό ταμείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για επενδύσεις, όσο και για την ανάσχεση της αύξησης των τιμών.

Ο Ιταλός ηγέτης πέρασε τους τελευταίους μήνες του προσπαθώντας μάταια να πείσει την ΕΕ να δημιουργήσει μια νέα εκδοχή του προγράμματος SURE που τέθηκε σε λειτουργία στην πανδημία, το οποίο υποστηριζόταν από κοινό χρέος της ΕΕ και προσέφερε στους πολίτες οικονομική βοήθεια. Το πρόγραμμα επέτρεπε στις χώρες της ΕΕ με υψηλό χρέος και χαμηλή αξιολόγηση να επωφελούνται από τους όρους δανεισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τριπλό Α.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα υποστηρίζουν την ιδέα, ενώ άλλες παραμένουν επιφυλακτικές, όπως η Αυστρία, η Δανία και το Λουξεμβούργο. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι η έκδοση νέου χρέους της ΕΕ θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, εφόσον πρόκειται για δάνεια και όχι για επιχορηγήσεις.

Παρέμβαση Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι Ρώσοι εισβολείς έχουν βάλει πλέον στο στόχαστρο το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία προκαλεί νέο κύμα ουκρανών μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ».

Στο μήνυμά του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία «έχουν σκοπό να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε να υποχρεώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο στις χώρες σας».

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας εφαρμόζονται σε όλη την Ουκρανία ύστερα από το ρωσικό σφυροκόπημα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα περίπου το 1/3 των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της χώρας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της πολεμικής εκστρατείας της.

Τόνισε επίσης ότι η πρόταση του Κιέβου για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας γίνεται «πιο επίκαιρη» καθώς αυξάνεται η απειλή για ρωσική επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση