Quantcast
06:18
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:18
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σημείο προς σημείο η πρόταση της Κομισιόν στο τραπέζι της κυβέρνησης

Κυριάκος Μητσοτάκης /Φωτογραφία: Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης /Φωτογραφία: Eurokinissi

15.09.2022
07:25
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 • 11:37
Η κυβέρνηση μελετά τις προτάσεις της Κομισιόν

Tην ορθότητα των επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση επιβεβαιώνει η πρόταση της Κομισιόν θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αργήσει καθώς ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφαρμόζεται από το καλοκαίρι στην Ελλάδα, η οποία έδρασε χωρίς καθυστέρηση.

Η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης πως πρέπει να μειωθεί η μεγάλη επιρροή της τιμής του φυσικού αερίου στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το ισχύον σύστημα της οριακής τιμής δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες.

«Η Ελλάδα, έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού και επαναξιολόγησης του όλου πλαισίου, όπως και την ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης  ενεργειακής κρίσης. Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν σε έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 30 Σεπτεμβρίου».

H Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
H Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η κυβέρνηση μελετά τις προτάσεις της Κομισιόν

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου που μελετούν τις προτάσεις της Κομισιόν στέκονται και στην πρόταση των Βρυξελλών  για τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023, με τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα μέτρα που θεωρούν καταλληλότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει υπάρξει ήδη επιμέλεια του θέματος ενώ δεν πρόκειται να προχωρήσουν  σε υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής για τα νοικοκυριά. ‘Ήδη έχει αναγγελθεί ένα σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων που συνδέονται με υψηλότερες ή χαμηλότερες επιδοτήσεις ανάλογα με την κατανάλωση. Για το δημόσιο, ισχύει ο στόχος μείωσης κατά 10% της κατανάλωσης.

Όσον αφορά τα μέτρα για την ανακατανομή των εσόδων του ενεργειακού τομέα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι «ένα μέτρο που ήδη έχει λάβει προ πολλού η Ελλάδα και υιοθετεί τώρα και η ΕΕ. Η Κομισιόν προτείνει την προσωρινή επιβολή πλαφόν 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (ΑΠΕ, λιγνίτης και πυρηνική ενέργεια).

Οι ηλεκτροπαραγωγοί που χρησιμοποιούν τις παραπών πηγές ενέργειας έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη χάρη στο σύστημα οριακής τιμολόγησης, το οποίο προβλέπει πως το ακριβότερο καύσιμο που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ηλεκτροδοτικών αναγκών μίας ημέρας -δηλαδή το φυσικό αέριο αυτή την εποχή- θέτει οριζόντια τη χονδρική τιμή και για τις φθηνότερες πηγές.

Η πρόταση της Κομισιόν ουσιαστικά είναι ένα clawback των εσόδων πάνω από το όριο των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο περιορίζει ουσιαστικά τα κέρδη συγκριτικά με τη σημερινή τιμή του φυσικού αερίου, όμως εκτιμάται ότι επιτρέπει επαρκή κέρδη ώστε να μην αποθαρρύνει τις μαζικές επενδύσεις σε «πράσινες» μορφές ενέργειας, τις οποίες χρειάζεται η ΕΕ. Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν πως τα κράτη μέλη θα μπορούν να εισπράξουν περίπου 117 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορέσουν να διαθέσουν για τη στήριξη των καταναλωτών.

Το αρνητικό σημείο που στέκονται στην κυβέρνηση είναι ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν αναφέρθηκε στο θέμα του πλαφόν στο αέριο, το οποίο είναι βασικό ελληνικό αίτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στο θέμα ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε εξέλιξη μια τεχνική διαβούλευση για έναν τέτοιο μηχανισμό στην οποία συμμετέχει  ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Νίκος Τσάφος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση