Quantcast
10:18
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:18
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Σακελλαροπούλου θύμισε στον Σολτς πως η πληγή από την Κατοχή παραμένει ανοιχτή – Αξίωσε και πάλι γερμανικές αποζημιώσεις

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Eurokinissi

20.01.2023
21:25
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2023 • 11:06
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επανέφερε την ιστορική διεκδίκηση της Ελλάδας προς τη Γερμανία

Με τη συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (20/01) η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο.

Κεντρικά θέματα της συνάντησης, κατά την οποία, σύμφωνα με την ελληνική προεδρία, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τουρκική επιθετικότητα, οι πολεμικές αποζημιώσεις το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σακελλαροπούλου για Τουρκία: «Το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος»

Αναφερόμενη στην Τουρκία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κ. Σολτς την πάγια θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία «το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο» και δήλωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, «οι οποίες συνδυάζονται με μια εμπρηστική ρητορική σε πρωτοφανή επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» και η αποφυγή της εργαλειοποίησής του.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πρόεδρος ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «στην καταδίκη της παράνομης ρωσικής εισβολής». Εξέφρασε ακόμη την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Η Σακελλαροπούλου έθεσε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επίσης στον συνομιλητή της το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει το θέμα για την Ελλάδα και χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση, με ρηματική διακοίνωση, που επέδωσε στις 4 Ιουνίου 2019, καλούσε τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Βερολίνο δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για τις ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων», ήταν τότε η απάντηση του Βερολίνου στην Ελλάδα.

Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ελλάδα δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα

«Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ελλάδα δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Ως νέα κυβέρνηση προτιθέμεθα να μάθουμε από την Ιστορία, να χτίσουμε βάσεις και να λάβουμε μέτρα προς όφελος των ανθρώπων, ακόμα και όταν έχουμε διαφορετική νομική άποψη» έλεγε για το θέμα από την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Αξίζει να θυμίσουμε πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τον περασμένο Οκτώβρη και το αίτημα της πολωνικής κυβέρνησης για την καταβολή αποζημίωσης για τα εγκλήματα των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει» έλεγε εκπρόσωπος του Βερολίνου τότε.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων πολωνών εβραίων, ενώ η Βαρσοβία υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τους Ναζί το 1944 κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής εξέγερσης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200.000 άμαχοι.

Νωρίτερα η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση