Quantcast
09:52
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:52
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Η καμπάνια της κυβέρνησης για «το ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις»

Γυναίκα κρατά την κορδέλα που συμβολίζει την επαγρύπνηση ενάντια στον καρκίνο του μαστού / Φωτογραφία: Unsplash

Γυναίκα κρατά την κορδέλα που συμβολίζει την επαγρύπνηση ενάντια στον καρκίνο του μαστού / Φωτογραφία: Unsplash

03.01.2023
16:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2023 • 9:12
Η καμπάνια για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που ανάρτησε ο πρωθυπουργός

Εδώ και αρκετές ημέρες προβάλλεται στην τηλεόραση το σποτάκι της κυβέρνησης αναφορικά με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που αφορά στην πρόληψη του καρκίνου στις γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών.

Σε αυτό, μια σειρά από γυναίκες εμφανίζονται να προγραμματίζουν τον ραντεβού τους για μαστογραφία και προληπτικό έλεγχο, ανάμεσα σε όλα όσα έχει ένας σύγχρονος άνθρωπος να κάνει μέσα στην ημέρα.

Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν ήδη διενεργηθεί περί τις 40.000 μαστογραφίες. Ήδη από τον Οκτώβριο, 17.605 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με καλοήθη ευρήματα, ενώ για 5.104 γυναίκες ο περαιτέρω έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα.

Επιπλέον, 2.411 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα. Οι γυναίκες αυτές χάρη στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου εντόπισαν έγκαιρα τα ευρήματα και στην πλειονότητα τους δε χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία.

Η ανάρτηση Μητσοτάκη για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και σήμερα κάνουν θεραπεία, τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter – που συνοδεύεται από σχετικό βίντεο – αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννήματα». Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι γι’ αυτές τις γυναίκες το ραντεβού αυτό για την μαστογραφία μπορεί να τους έσωσε τη ζωή και καταλήγει λέγοντας ότι «είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις».

«Mέσω του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και σήμερα κάνουν θεραπεία. Για αυτές τις γυναίκες, το ραντεβού αυτό μπορεί να τους έσωσε τη ζωή. Είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις» γράφει στην ανάρτησή του στο Twitter.

Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου

Το πρόγραμμα θα αφορά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαιούχοι θα ειδοποιούνται μέσω sms ώστε να προγραμματίζουν τις προληπτικές εξετάσεις, όπως η ψηφιακή μαστογραφία.

Οι ειδοποιήσεις μέσω του μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο δεν θα γίνονται μία μόνο φορά, αλλά κάθε χρόνο, προκειμένου οι γυναίκες της συγκριμένης ηλικιακής κατηγορίας να υποβάλλονται στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, στις δομές υγείας θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ για πρώτη φορά έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Ειδικότερα, οι 4 προϋποθέσεις για τις συμμετέχουσες είναι:

α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,

β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

γ) να μην έχουν διενεργήσει την ίδια διαγνωστική εξέταση εντός του ημερολογιακού έτους που προηγείται εκείνου, κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση, και

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των πέντε (5) ημερολογιακών ετών που προηγούνται του έτους, κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.

Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
  2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Πώς μπορούν να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» οι δικαιούχοι

Οι γυναίκες – δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ο τραγικός θάνατος της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 11 Οκτωβρίου 2021, με συμπτώματα ατελούς ειλεού και κατέληξε το πρωί της 25ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 56 ετών. Η εισαγωγή της στο νοσοκομείο είχε γίνει γνωστή στα ΜΜΕ την επομένη. Από την ίδια ασθένεια είχαν αποβιώσει τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της. Η Φώφη Γεννηματά είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2008.

Για τον θάνατό της έχει ήδη ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διακοπή των εργασιών κοινοβουλευτικών ελέγχων.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Είχαν παντρευτεί όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν υιό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση