Αθωωτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες, Όλγας Σμυρλή, η οποία στην αγόρευσή της άφησε αιχμές κατά της γραμματέα Καλογρίτσα, μάρτυρα που είχε μιλήσει για «μαύρες σακούλες» που έστελνε ο επιχειρηματίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, η Ευθαλία Διαμαντή η οποία υπήρξε γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα επί σειρά ετών υποστήριξε στην κατάθεσή της πως ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς πλησίασε τον επιχειρηματία στα τέλη του 2015 και του ζήτησε να «δανείσει» το όνομά του στην προσπάθεια να φτιαχτεί κανάλι και εφημερίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωνε μάλιστα, από την πλευρά επιχειρηματία «υπήρχαν και άλλα χρήματα που έφευγαν σε φακέλους και πήγαιναν προς το κόμμα».
Η κατάθεση εκείνη είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Νίκου Παππά, ο οποίος και κατέθεσε μήνυση σε βάρος της γραμματέα Καλογρίτσα, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση ακόμη και από το βήμα της Βουλής και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως από την εποχή του «βρόμικου ’89» τα κουτιά με τα πάμπερς, έγιναν μαύρες σακούλες.
Πολιτικά κίνητρα πίσω από την κατάθεση της γραμματέα Καλογρίτσα
Σήμερα, η εισαγγελέας, η οποία πρότεινε την αθώωση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο αμφισβήτησε την μαρτυρία της Διαμαντή, αλλά τη χαρακτήρισε και πολιτικά υποκινούμενη.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της: «Δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η κ. Ευθαλία Διαμαντή. Ήταν η ευκαιρία για να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Επέλεξε να αναφερθεί σε θέματα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τα οποία που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση».
«Επέλεξε να τα πει σε αυτό το δικαστήριο υπό το φως της δημοσιότητας (σ.σ. εννοεί τις αναφορές της μάρτυρα για χρήματα προς το ΣΥΡΙΖΑ). Περιέπεσε σε αντιφάσεις και τα οψίμως αναφερόμενα περί ροής χρημάτων για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού κλονίζουν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μάρτυρα» είπε χαρακτηριστικά.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως η εισαγγελέας επιλέγει αυτές τις φράσεις για την γραμματέα Καλογρίτσα, τη μόνη κατάθεση που «σήκωσε κουρνιαχτό» από την όλη ακροαματική διαδικασία, λίγη ώρα αφού στο απολογητικό του υπόμνημα ο Νίκος Παππάς επέμενε πως η δίωξή του ήταν προσπάθεια πολιτικών του αντιπάλων, να πλήξουν εκείνο και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεχίζοντας η κ. Σμυρλή, επανέλαβε ότι από όλη την αποδεικτική διαδικασία και τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Παππά. Από όλα όσα αναφέρθηκαν προκύπτει ότι ο Καλογρίτσας δεν ήταν ο άβολος μπροστινός του Παππά για τη δημιουργία ενός σταθμού φιλικού προς το τότε κυβερνών κόμμα.
Όπως προέκυψε ο Καλογρίτσας είχε όνειρο να αποκτήσει ΜΜΕ να γίνει νέος Μπόμπολας, όπως αναφέρθηκε. Έκανε ένα μεγάλο αγώνα για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία του «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας», πήρε δάνεια. Για τον αγώνα αυτό έχουν καταθέσει τα στελέχη της τράπεζας Attica Bank. Αυτό δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του ότι εκείνος θα έδινε μόνο «το κρυστάλλινο όνομά του».
Τα απαράδεκτα SMS στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες
Επιπλέον, η εισαγγελέας φαίνεται πως απέρριψε ως απαράδεκτα τα SMS που είχαν επίσης προκαλέσει την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Παρά το γεγονός πως το δικαστήριο έκανε αποδεκτά τα στοιχεία, η εισαγγελέας στην αγόρευσή της εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις.
Δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο» είπε η εισαγγελέας προκαλώντας την απάντηση της προέδρου: «Συγνώμη που σας διακόπτω κυρία εισαγγελέα αλλά το Δικαστήριο αυτό έκρινε τα έγγραφα αυτά ως νόμιμα». Πράγματι, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε κρίσιμα και μη πλαστά τα μηνύματα που προσκόμισε στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες η πλευρά του κατηγορούμενου επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και τα οποία αποδεικνύουν, κατά τον ίδιο, το ρόλο του Νίκου Παππά στην υπόθεση.
«Εγώ στα 40 χρόνια πάντως δεν έχω δει sms να προσκομίζονται με αυτό τον τρόπο», ανταπάντησε η εισαγγελέας που τότε η εισαγγελέας είχε ζητήσει τα SMS να αναγνωστούν και να τεθούν στη κρίση του δικαστηρίου και να «αξιολογηθούν ελευθέρως» τους δικαστές.
Στο περιβόητο SMS ο Νίκος Παππάς φέρεται να ενημερώνει τον Χρήστο Καλογρίτσα, καταγράφοντας ποσοστά επιχειρηματιών που θα μετέχουν στη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.