Το διπλωματικό «πόκερ» Ελλάδος και Λιβύης και την αλλαγή πλεύσης ή μάλλον πτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια το πρωί της Πέμπτης (17/11) από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, περιγράφει σε εκτενές δημοσίευμά του το Politico.
Με τίτλο «γεια σας και αντίο: Έλληνας υπουργός προσγειώνεται στην Τρίπολη και απογειώνεται αμέσως κανά», το μέσο περιγράφει λεπτομερώς όσα συνέβησαν, τα οποία η Αθήνα περιέγραψε ως «παγίδα» της κυβέρνησης της Λιβύης να απαθανατίσει τον Νίκο Δένδια πλάι στην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης και πολιτικού που υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη; Όταν ο κορυφαίος πολιτικός που εμπλέκεται δεν αφήνει καν το αεροπλάνο πριν πετάξει ξανά» γράφει το δημοσίευμα του Politico.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Politico
Η Νεκταρία Σταμούλη, η οποία στο παρελθόν έγινε στόχος του κυβερνητικού εκπροσώπου για δημοσίευμα που δυσαρέστησε το Μαξίμου, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στον ευρωπαϊκό Τύπο, περιγράφει το διπλωματικό παιχνίδι, αναλύοντας παράλληλα πως ο Δένδιας σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί μόνο τη Βεγγάζη, αλλά η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη επέμεινε να περάσει από εκεί.
Ο Έλληνας υπουργός συμφώνησε, αλλά υπό έναν όρο, σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους: να συναντήσει μόνο τον Μοχάμεντ αλ-Μένφι, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρέσβη στην Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τη Νάιλα Μανγκούς, υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης και η οποία υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία για τις έρευνες κοιτασμάτων ενέργειας.
Γρήγορα σαν αστραπή, ο Νίκος Δένδιας στριφογύρισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος έναν κινητήρα αεροπλάνου και υποδεικνύοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει, περιγράφει γλαφυρά η δημοσιογράφος για τα λεπτά που ακολούθησαν της συνειδητοποίησης του Έλληνα υπουργού πως στον αεροδιάδρομο τον ανέμενε η Μανγκούς.
Οι Λίβυοι «υπέθεσαν ότι αν εμφανιζόταν κάποιος, θα επέβαλλαν μια συνάντηση», δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος στο ευρωπαϊκό μέσο. «Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα θέλει συνομιλίες με τη Λιβύη, αλλά με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές» πρόσθεσε ο ίδιος ο υπουργός από την ασφάλεια της Βεγγάζης. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πηγές, η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα αρκετή αναμονή στο αεροσκάφος.
Η γρήγορη διπλωματική στροφή θα επιδεινώσει πιθανότατα περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της διοίκησης της Τρίπολης, εκείνης που όπως τονίζει το δημοσίευμα στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και η Τουρκία.
Ποιος στηρίζει ποιον στη Λιβύη
Η Λιβύη βρίσκεται εδώ και χρόνια σε ρήξη μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) υπό τον Φαγιέζ αλ Σαρράτζ και του αντάρτη στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής περιοχής με έδρα τη Βεγγάζη και ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).
Τα σχέδια και τις θέσεις του τελευταίου φαίνεται πως υποστηρίζει η Αθήνα, που ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις, αφενός γιατί η προέλαση του Χαφτάρ προς την Τρίπολη αναχαιτίστηκε και αφετέρου διότι δεν συμμετέχει στις συνομιλίες για το λιβυκό ζήτημα στο Βερολίνο.
Η Τουρκία, ο παραδοσιακός εχθρός της Ελλάδας, έχει στενούς δεσμούς με τον GNA και η Άγκυρα τον έχει προμηθεύσει με εξοπλισμό και πληροφορίες, βοηθώντας να ματαιωθεί η πολυετής εκστρατεία του Χαφτάρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας, σημειώνει λοιπόν το Politico.