01:19
21/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:19
21/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενοικιαστήρια για φοιτητές έξω από την Πάντειο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ενοικιαστήρια για φοιτητές έξω από την Πάντειο / Φωτογραφία: Eurokinissi

02.09.2022
19:30
Τελευταία ενημέρωση: 02/09/2022 • 23:19
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να προστατευθούν οι οικογένειες για να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους οι φοιτητές λόγω οικονομικής αδυναμίας

Σαράντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ζητούν πλαφόν στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων και τη λήψη μέτρων προστασίας της φοιτητικής διαβίωσης.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με επικεφαλής τον Βασίλη Κόκκαλη, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τη φετινή χρονιά, οι φοιτητές και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν πολλαπλά θέματα στη μίσθωση της κατοικίας, εξαιτίας των ιδιαιτέρως αυξημένων μισθωμάτων – ενοικίων, ειδικά στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας και επιπλέον εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων.

Δυσβάσταχτη για φοιτητές και γονείς η καθημερινότητα

«Η ραγδαία αύξηση των μισθωμάτων στις φοιτητικές κατοικίες, σε συνδυασμό με την ανυπολόγιστη αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που αναμένεται να εξελιχθεί επί τω χείρω, καθώς και των καυσίμων, που συμπαρασύρουν σε ανατιμήσεις βασικά καταναλωτικά αγαθά, αναγκαία για την στοιχειώδη διαβίωση, καθιστούν για την επόμενη περίοδο, την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών και την “φοιτητική καθημερινότητα”, δυσβάσταχτη, για τους ίδιους τους φοιτητές και τους γονείς τους», αναφέρουν οι βουλευτές.

«Οι συνθήκες αυτές καθιστούν το κόστος διαβίωσης των φοιτητών σχεδόν απαγορευτικό, και οι γονείς, καλούνται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και συντήρησης της οικογενειακής τους στέγης, ταυτόχρονα πλέον με τη συντήρηση και δεύτερης κατοικίας και διαβίωσης των φοιτητών», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξάλλου σημειώνουν το πρόβλημα είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί γονείς εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο μετάθεσης του χρόνου των σπουδών και την αναστολή φοίτησης.

Να παρέμβει η κυβέρνηση

Επειδή λοιπόν, όπως τονίζουν, η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, και των τιμών καταναλωτικών αγαθών, σε συνδυασμό με την αύξηση των ενοικίων, καθιστούν την επιβίωση των φοιτητών και τη συντήρηση της φοιτητικής κατοικίας δυσβάσταχτη έως απαγορευτική» και επειδή πρέπει να τεθεί στις οικιστικές μισθώσεις, όπου διαμένουν οι φοιτητές για τις ανάγκες φοίτησης, πλαφόν – όριο ως προς το ποσοστό της αυξήσεως, καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε να διατηρήσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να προστατευθούν οι οικογένειες και να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις εγκατάλειψης των σπουδών λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Οι δύο υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή αν θα θεσπίσουν ανώτατο όριο – πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων των μισθώσεων, που αφορούν φοιτητική κατοικία και αν θα προβούν στη λήψη και άλλων αναγκαίων και απολύτως δικαιολογημένων μέτρων, ώστε να υπάρχει πρόσθετη και ειδική κοινωνική προστασία των γονέων φοιτητών και των ίδιων των φοιτητών, για να καταστεί δυνατή η συντήρηση της φοιτητικής κατοικίας και η διαβίωση των φοιτητών.

Χατζηδάκης: «Τι εξετάζεται για τη φθηνή στέγαση – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις»

H κυβέρνηση είναι στην τελική επεξεργασία των προτάσεων για τη στέγαση που θα παρουσιαστούν ως θέσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ δήλωσε τον περασμένο μήνα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Τόνισε ότι οι θέσεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο τα ενοίκια, αλλά πιο προσιτή πρόσβαση των νέων ζευγαριών στην κατοικία. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται ιδέες όπως αξιοποίηση της δημοσίας και της ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των νέων ζευγαριών αλλά και επιδοτήσεις επιτοκίων.

Πολυκατοικίες στην Αθήνα
Πολυκατοικίες στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει ετοιμάσει λίστα προτεινόμενων μέτρων ενίσχυσης, τα οποία εκτείνονται από τις μειώσεις φόρων και τη χορήγηση επιδομάτων έως σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις (συνολικά η παροχή αναδρομικών στους συνταξιούχους έχει αποκλειστεί) με αναλυτική κοστολόγηση για το κάθε μέτρο.

Για παράδειγμα, τα μέτρα για τη στέγαση των νέων με κρατικές ενισχύσεις και επιδότηση επιτοκίου επισκευαστικών δανείων θα έχουν εξέχουσα θέση. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τις ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ.

Σε απόγνωση φοιτητές και οικογένειες για τα ενοίκια

Η ραγδαία αύξηση στα ενοίκια αποτελεί το «μείζον» θέμα συζήτησης και προβληματισμού στο σύνολο των συμπολιτών μας.

Τόσο οι γονείς που αναζητούν φοιτητική κατοικία για τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά σε περιοχές εκτός της κύριας – οικογενειακής κατοικίας, όσο και των νέων που σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και έχουν ξεκινήσει το «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας, είτε για τις οικογένειες που έχει λήξει ή/λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους επόμενους μήνες και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, σήμερα το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στην χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού σύμφωνα με τα ζητούμενα ενοίκια, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια ακόμη και έναν ολόκληρο «καλό» μισθό.

Το κόστος στέγασης με τα ενοίκια στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τα ενοίκια, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Το κόστος μίσθωσης οικογενειακής κατοικίας

Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 €/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 €/τ.μ. , δηλαδή, μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο από 815€/μήνα έως και 1.140€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100τμ άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000.

Το κόστος μίσθωσης οικογενειακής κατοικίας
Το κόστος μίσθωσης οικογενειακής κατοικίας με τα ενοίκια

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ κυμαίνεται στα 730€/μήνα και 750€/μήνα αντίστοιχα.

Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4€/τ.μ. έως 8,3€/τ.μ. , στο Παγκράτι από 9,2€/τ.μ. έως 11,6€/τ.μ. και στο Νέο Κόσμο από 7,2€/τ.μ. έως 8,6€/τ.μ.

Στα Νότια Προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Άλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ.

Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13€/τ.μ. , ενώ στη Βούλα στα 11,5€/τ.μ. . Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100τμ, άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945€/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095€/μήνα και στη Καλλιθέα τα 850€/μήνα.

Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3€/τ.μ.. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9€/τ.μ. έως 11,8€/τ.μ. , στο Χολαργό από 10€/τ.μ. έως 14€/τ.μ. , στο Χαλάνδρι από 10€/τ.μ. έως 13,6€/τ.μ. και στη Κηφισιά από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ.

Η διαθεσιμότητα οικογενειακών κατοικιών

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€ σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αποτελούν το 19,96% του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών, στα Βόρεια Προάστια μόλις το 0,71%, στα Νότια Προάστια το 4,03%, στα Δυτικά Προάστια το 35,58%, στο Υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Βόρεια Προάστια όπου το 93,11% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, το ζητούμενο μίσθωμα είναι άνω των 800€/μήνα. Στα Νότια προάστια αγγίζει το 81,44% και στο κέντρο της Αθήνας το 65,66% αφορά ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€/μήνα.

Ένας «καλός» μισθός το κόστος ενοικίασης οικογενειακής κατοικίας

Τα άνωθεν δεδομένα, αναδεικνύουν ότι στο σύνολο των περιοχών της Αθήνας, απαιτείται σχεδόν ένας ολόκληρος «καλός» μισθός για το κόστος στα ενοίκια.

Μη ξεχνάμε ότι το κόστος στέγασης δεν είναι μόνο το κόστος μίσθωσης της κατοικίας, αλλά τα κοινόχρηστα και οι λοιποί λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Κοστολόγια που επιβαρύνουν καθοριστικά τον είδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διαμέρισμα 85τμ στη Νέα Σμύρνη, 3ου ορόφου, σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, όπου το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο) για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022, ανήλθε στο ποσό των 200€/μήνα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών.

Φοιτητική κατοικία: Πόσο κοστίζουν ακίνητα έως 35 τ.μ. σε 17 περιοχές της Αθήνας
Ενοικιαστήρια στην Πάντειο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης με τα ενοίκια, απασχολεί πλέον όχι μόνο τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες ή/και τους νέους ηλικιακά, αλλά, σχεδόν το σύνολο των πωλητών που ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη της χώρας μας.

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Σε «απόγνωση» για τα ενοίκια

Είθισται μεγάλο μέρος μισθωτηρίων συμβολαίων που αφορούν κατοικίες να έχουν «γενέθλια» τον Αύγουστο. Ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος, αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων αλλά και έναρξη νέων.

Το φετινό καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος από τα ενοίκια που υπογράφηκαν προς τριετίας, το 2019, θα πρέπει να ανανεωθούν ή οι ενοικιαστές να προβούν σε αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση.

Όλοι μας κατανοούμε ότι η αλλαγή κατοικίας και κυρίως για μια οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα και μάλιστα αν υπάρχουν και παιδιά.

Ήδη από αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών.

Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση στα ενοίκια ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019.

Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν δεχθεί την ραγδαία αύξηση ακόμη και 25% στα ενοίκια, θα πρέπει να εντάξει την οικογένεια του στη δίνη της αναζήτησης κατοικίας και να ζήσει όσα βιώνουν τα τελευταία 2-3 χρόνια πλήθος των συμπολιτών μας που αναζητούν κατοικία.

Αγγελίες για ενοικίαση σπιτιών
Αγγελίες για ενοικίαση σπιτιών / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αυξήσεις ακόμη και 26% στα ενοίκια σε σχέση με το 2021

Τη φετινή χρονιά καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων ακόμη και 26% σε σχέση με τη περσινή χρονιά και μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1 ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει ¨Όνειρο Θερινής Νυτκός’’.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Δηλαδή 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα.

Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35τμ στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 500€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα. Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, κυμαίνεται από 430€ έως 650€ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Πολυκατοικίες στην Αθήνα
Πολυκατοικίες στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 380€/μήνα έως και 650€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές, Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35τμ στη Καλλιθέα κυμαίνεται από 380€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στο Γουδή, οι ζητούμενες τιμές στα ενοίκια για κατοικία έως 35τμ κυμαίνονται από 380€/μήνα έως 480€, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ διαμορφώνεται από 450€/μήνα έως 500€/μήνα.

Στο Παγκράτι, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 400€/μήνα έως 600€/μήνα. Στη περιοχή Ζωγράφου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320 €/μήνα έως 420€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 560€/μήνα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση