Quantcast
07:58
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:58
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πιερρακάκης: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με αυτόν τον εκλογικό νόμο» – Τι είπε για τις παρακολουθήσεις

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

09.09.2022
11:08
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2022 • 13:39
Ο Πιερρακάκης μίλησε για τις εκλογές, ενώ στάθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έστειλε το μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος», ερωτηθείς για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο είπε αρχικά ότι «έχουν γίνει ήδη σχετικές τοποθετήσεις από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη. Κρατάμε αυτό το οποίο έχει ήδη ειπωθεί: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος, θα γίνουν με αυτό τον εκλογικό νόμο».

Ο υπουργός επισήμανε ότι θα ήθελε να κρατήσει «το τι “γεννά” αυτή τη συζήτηση. Αυτή η συζήτηση έχει γεννηθεί από την ανάγκη σταθερότητας της χώρας. Από την ανάγκη να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία πραγματικά θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε πολλαπλές κρίσεις, όπως αυτές που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ποιος θα περίμενε το 2019 ότι θα έχουμε αφενός μια παγκόσμια πανδημία, υβριδικές κρίσεις στα σύνορά μας και τρίτον ότι θα έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία; Αυτού του τύπου η διαχείριση κρίσεων απαιτεί σταθερή κυβέρνηση. Ακριβώς γι’ αυτό θα πρέπει η συγκεκριμένη κυβέρνηση να επανεκλεγεί αυτοδύναμα στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσπερνώντας την απλή αναλογική».

Πιερρακάκης για παρακολουθήσεις: «Νιώθω ασφαλής όταν μιλώ στο κινητό μου»

Η συζήτηση στη συνέχεια οδηγήθηκε στο φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι «η συζήτηση αυτή έχει ήδη γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και μέσω όλων των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε δυο πράγματα. Το ένα είναι η δυνατότητα που έχει δώσει η κυβέρνηση από την αρχή αυτής της θητείας στη μειοψηφία να κάνει εξεταστικές επιτροπές με 120 ψήφους σαν ένα εργαλείο διαφάνειας και διαλόγου.

Το δεύτερο, πέραν του τις πταίει στο οποίο θα εστιάσει η εξεταστική επιτροπή, είναι το να σταθούμε στο τι πρέπει να γίνει. Κι έχουν ήδη γίνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές, όπως η επαναφορά της δεύτερης εισαγγελικής υπογραφής σε ό,τι αφορά τις επισυνδέσεις, κάτι που είχε αφαιρεθεί το 2018. Αυτή είναι μια παρέμβαση και πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την ανάγκη κατάρτισης ενός «ευρύτερου σχεδίου πάνω στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα για να φτιάξουμε και τις υπηρεσίες πληροφοριών που αρμόζουν στην εποχή, με όλους τους κινδύνους, όλες τις προκλήσεις, όλες τις γεωπολιτικές παραμέτρους που υπάρχουν στη σκακιέρα».

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να προστατευθεί, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «δεν αρκεί να φτιάξεις το τέλειο τεχνολογικό σύστημα, πρέπει να επενδύσεις στον άνθρωπο, στον ανθρώπινο παράγοντα. Εδώ αν θέλετε είναι και όλη η συζήτηση περί “Δούρειου Ίππου”, “trojan horse”. Δηλαδή, ένα σύστημα μπορεί να είναι τέλειο και κάποιος να πάρει ένα USB, να το βάλει σε ένα μηχάνημα και το σύστημα να πάψει να λειτουργεί. Υπάρχει μια παράμετρος εκπαίδευσης επομένως.

Τι μοιραζόμαστε στα κοινωνικά μέσα, τι γράφουμε για τον εαυτό μας, τι δεν γράφουμε; Σε τι κάνουμε κλικ και σε τι όχι; Όλο αυτό απαιτεί μια αγωγή, μια εκπαίδευση, μια αλλαγή κουλτούρας». Σε εκείνο το σημείο απάντησε καταφατικά όταν ερωτήθηκε αν νιώθει ασφαλής μιλώντας στο κινητό του προσθέτοντας ότι «το συναρτώ όμως με όσα είπα πριν. Με όλη τη διαδικασία της αγωγής, της εκπαίδευσης και της μέριμνας που πρέπει να έχει ο καθένας μας, όχι μόνο στο κινητό, αλλά σε κάθε μέσο τεχνολογικό, μέσω του οποίου αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο».

«Εκκρεμούν πολλά ακόμα σε ό,τι αφορά το gov.gr, θα παίξει μεγάλο ρόλο το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο υπουργός εστίασε και στην πανδημία, λέγοντας ότι μια από τις πρώτες διαπιστώσεις που έκανε ήταν ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το κράτος δεν είναι σωστός. Αυτό το βιώνουν οι πολίτες εδώ και δεκαετίες. Είναι χτισμένο κρατοκεντρικά, για να πω έναν νεολογισμό, και όχι πολιτοκεντρικά. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε μέσω της τεχνολογίας».

Μιλώντας για το gov.gr υποστήριξε ότι ο στόχο μας ήταν να αλλάξουμε «τη βασική αλληλεπίδραση που έχουμε με το κράτος είτε μιλάμε για την αγορά ενός αυτοκινήτου είτε τη γέννηση του παιδιού μας», προσθέτοντας ότι «εκκρεμούν να γίνουν ακόμη πάρα πολλά και σε αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «η πανδημία έπαιξε σίγουρα τον ρόλο της. Την εκκρεμότητα την έκανε αναγκαιότητα. Έπρεπε το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί όπως και οι επιχειρήσεις. Αλλά δεν πήγαμε γρήγορα λόγω της πανδημίας. Η πανδημία φώτισε κάποιες πτυχές αυτού του πρότζεκτ διαφορετικά. Έφερε κάποια πράγματα μπροστά, άλλα πίσω. Υπήρχε ομάδα, υπήρχε σχέδιο και βούληση και μπορέσαμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα πρότζεκτς. Και θα συνεχίσουμε με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση