Quantcast
07:02
06/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:02
06/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Περιφέρεια Αττικής: «Εξασφαλισμένη στο 100% η χρηματοδότηση όλων των συμβασιοποιημένων υποχρεώσεων από την εκτέλεση έργων»

Ο Γιώργος Πατούλης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Γιώργος Πατούλης / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.08.2023
12:16
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2023 • 20:52
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια εξέδωσε ανακοίνωσε κάνοντας γνωστό πως η Διοίκηση Πατούλη υλοποιεί με συνέπεια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πάνω από 2.000 μικρών και μεγάλων έργων και παρεμβάσεων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, ενώ  για όλα τα συμβασιοποιημένα έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη στο 100%

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Από το Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, η Διοίκηση Πατούλη υλοποιεί με συνέπεια κι ευθύνη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πάνω από 2.000 μικρών και μεγάλων έργων και παρεμβάσεων,  σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Για όλα τα συμβασιοποιημένα έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη στο 100%, ενώ για τα έργα που υπάρχουν ήδη υπογεγραμμένες προγραμματικές συμβάσεις,  έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την ομαλή τους υλοποίηση, όταν αυτά δημοπρατηθούν.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής κλήθηκε να υλοποιήσει το πρόγραμμα έργων της έχοντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από:

 • Την πολύ σημαντική μείωση των εσόδων της, λόγω της πανδημίας του covid (λιγότερα έσοδα από  έκδοση διπλωμάτων, πρόστιμα, λειτουργία επιχειρήσεων, κλπ).
 • Την κάλυψη επειγουσών αναγκών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (αγορά υγειονομικού υλικού για την προστασία του πληθυσμού και των εργαζομένων, δαπάνες για στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, ενίσχυση δημόσιων δομών υγείας της Αττικής με εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό με πάνω από 200 εκ. €, στήριξη μικρών επιχειρήσεων της Αττικής με πάνω από 250 εκ. €, κλπ).
 • Την κακή οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής από την προηγούμενη Διοίκηση της κ. Δούρου, η οποία στις 31 Αυγούστου 2019 μας παρέδωσε ένα πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, το οποίο περιλάμβανε 847 έργα, προϋπολογισμού  1,54 δις € και ταμειακά διαθέσιμα μόλις 303.957.722,06 €. Από το 2019 ως σήμερα κουβαλάμε ένα βάρος ύψους 1 δις €, κληρονομιά της διαχείρισης της περιόδου Δούρου.

Επιλογή ευθύνης η συνέχεια στη λειτουργία του Κράτους και της Περιφέρειας και η διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Αττική.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή και το βάρος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η Διοίκηση Πατούλη είχε δύο επιλογές.

Η πρώτη επιλογή, να ακυρώσει το σχεδιασμό της προηγούμενης Διοίκησης και ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης,  να μην υλοποιήσει τα έργα που προβλέπονταν, καθώς και να μην συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η δεύτερη επιλογή, να επιδείξει συνέπεια και υπευθυνότητα αναζητώντας από τη μια πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων που παρέλαβε αλλά και των έργων που η ίδια σχεδίασε για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανάγκες κι ελλείψεις της Αττικής. Κι από την άλλη, να στηρίξει την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις της Αττικής, την περίοδο της πανδημίας.

Πώς προχωρήσαμε – Συνέπεια- συνέχεια- ευθύνη

Συνεχίσαμε τα έργα που παραλάβαμε, εντάξαμε νέα, διεκδικήσαμε επιπλέον πόρους από νέες πηγές χρηματοδότησης, εξασφαλίζουμε την αποπληρωμή όλων των έργων που υλοποιούμε.

Στο πλαίσιο των δεδομένων που αναφέρθηκαν παραπάνω, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

 • υλοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα έργα που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση, ωριμάζοντας τα και βρίσκοντας νέες πηγές χρηματοδότησης.
 • επιπλέον, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της Αττικής ενέταξε την περίοδο 2020-2023 510 νέα έργα, που έχει ανάγκη το Λεκανοπέδιο (  π.χ.  αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδικής ασφάλειας, εμβληματικές αναπλάσεις, σχολικά κτίρια, χώροι αθλητισμού και πολιτισμού , κλπ),  προϋπολογισμού 730 εκ. €.
 • Σήμερα το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει 914 έργα, προϋπολογισμού 1,78 δις € , ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 216 εκ. €.

Περισσότεροι πόροι, μεταφορά έργων σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας πέτυχε να μεταφέρει έργα σε άλλες πηγές χρηματοδότησης και να φέρει πίσω στα ταμεία της πόρους, που το ύψος τους ξεπερνά τα 120 εκ.€.
Αύξησε κατά 50% τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ( 1,6 δις € από 1,05), άρα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των νέων αναγκαίων έργων.
Εξασφάλισε για την περίοδο 2021 -2025 πόρους 404 εκ. € από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση σήμερα

Η Περιφέρεια Αττικής σήμερα είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της .

Διαχειρίζεται τα βάρη του χθες, υλοποιεί με συνέπεια τα έργα της , διεκδικεί κι εξασφαλίζει νέους πόρους, που διασφαλίζουν έναν καλύτερο μέλλον για την Αττική και τους πολίτες της.

Από το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής:

 • Σήμερα είναι συμβασιοποιημένο ένα τμήμα του, με συμβατικό αντικείμενο 542 εκ. € περίπου.
 • Τα υπόλοιπα έργα χαρακτηρίζονται μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ωρίμανσης.
 • Από αυτά τα 542 εκ. , έχουν πληρωθεί περίπου 245 εκ. €.
 • Οι οικονομικές εκκρεμότητες ανέρχονται στο ύψος των 297 εκ. € περίπου.
 • Το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων μπορεί να καλυφθεί από τα ταμειακά μας διαθέσιμα , που σήμερα έχουμε στο “ταμείο” μας , τα οποία φθάνουν τα 216 εκ.€.
 • Τα υπόλοιπα, θα καλυφθούν από επιπλέον πόρους που θα μας επιστραφούν άμεσα και θα μπουν στο ταμείο μας κι αφορούν μεταξύ άλλων  έργα και παρεμβάσεις όπως η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού δημόσιων νοσοκομείων, αντιπλημμυρικά έργα σε Κορωπί, Διόνυσο, Θριάσιο Πεδίο, Άνω Λιόσια, διευθέτηση ρέματος στο Κόρμπι, ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης, Διευθέτηση ρέματος Σαπφούς, κλπ.
 • Ένα επιπλέον ποσό ύψους 43 εκ. € περίπου, που περιλαμβάνονται στο ανεκτέλεστο αντικείμενο των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί δεν πρόκειται να μας επιβάρυνε τελικά, αφού αφορά συμβάσεις που έχουν διαλυθεί, συμπληρωματικές συμβάσεις που καλύπτονται από τρίτους φορείς , κλπ
 • Μέσα από το νέο ΠΕΠ Αττικής θα χρηματοδοτηθούν αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων , μέχρι το ύψος των 120 εκ. €.
 • Επίσης, στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνονται με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 183 εκ. € περίπου, μια σειρά από έργα για τα οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με Δήμους ή άλλους φορείς. Τα έργα αυτά όταν θα δημοπρατηθούν, με έναν μέσο όρο έκπτωσης 30-40%, θα προκύψει συμβατικό αντικείμενο ύψους 110 εκ. €. Και τα ποσά αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μελλοντικά, με τον ίδιο τρόπο που κινηθήκαμε ως σήμερα. Δηλαδή μεταφέροντας έργα σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα , αξιοποιώντας τους πόρους  του νέου ΠΕΠ , από μελλοντικούς ίδιους πόρους της Περιφέρειας αλλά και τους  υπολοιπόμενους πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Η ευκαιρία του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης : 400 εκ. για την Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής (ΠΠΑ) 2021-2025, προϋπολογισμού 404 εκ. €, μέσω του οποίου  έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση σημαντικών παρεμβάσεων, που αφορούν στην ασφάλεια και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Παρεμβάσεις όπως:

 • Εργασίες καθαρισμού ρεμάτων
 • Υδροδότηση νησιών Αργοσαρωνικού
 • Αναπλάσεις
 • Έργα κοινωνικών Υποδομών
 • Έργα αθλητισμού
 • Έργα οδικών υποδομών  ασφάλειας (συντηρήσεις οδικού δικτύου, στηθαία ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμός, σηματοδότηση, συντηρήσεις πρασίνου κλπ)
 • Δράσεις τουριστικής προβολής και εξωστρέφειας

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση