00:48
21/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:48
21/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παρέμβαση των Σαρακιώτη, Δούρου, Αρβανίτη για τις αποκαλύψεις των Predator Files – Κοινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα στοιχεία για τις υποκλοπές και το Predator

Νέα στοιχεία για τις υποκλοπές και το Predator

14.10.2023
13:47
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2023 • 16:42
Ανακοίνωση από τους τρεις βουλευτές

Σε κοινή παρέμβαση με αφορμή τις αποκαλύψεις των Predator Files προχώρησαν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, η Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Ρένα Δούρου, και ο Ευρωβουλευτής και τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, Κώστας Αρβανίτης. Στην τοποθέτησή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

Τα Predator Files αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator της Intellexa στο αυταρχικό καθεστώς της Μαδαγασκάρης με τη συνδρομή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η δημοσιογραφική έρευνα, η οποία διεξάγεται από 15 μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, αναδεικνύει το θέμα των αδειών που χορήγησε στην Intellexa το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την εξαγωγή του Predator στην αφρικανική χώρα.

Όπως αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα, οι εν λόγω άδειες εξαγωγής αποτέλεσαν κάλυψη ώστε να δομηθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα ολόκληρο πλέγμα παράνομων συναλλαγών, για κάποιες από τις οποίες οι γαλλικές Αρχές προχωρήσουν σε συλλήψεις εμπλεκομένων σε επιχείρηση εξαγωγής του Predator με την κατηγορία της “συνέργειας σε βασανιστήρια”. Την ίδια στιγμή που στην Γαλλία πραγματοποιούνται συλλήψεις για αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα, στην Ελλάδα επιχειρείται από πλευράς της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η απόλυτη συσκότιση του θέματος.

Σημειωτέον ότι από τις 14 Φεβρουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική Κυβέρνηση για τις άδειες εξαγωγής του Predator, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έχουν ακόμη παράσχει, αποκρύπτοντας κυριολεκτικά το σχετικό πόρισμα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αρμόδια Επιτροπή διερεύνησε πανευρωπαϊκά το ζήτημα, και με επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων. Κατέληξε στις 15 Ιουνίου 2023 σε 12 συστάσεις προς την Ελλάδα. Από το ίδιο το περιεχόμενο των συστάσεων, η Ελλάδα σκιαγραφείται ως παρίας των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, αφού σε έντονο ύφος καλείται άμεσα να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη και αυτονόητα, όπως μεταξύ άλλων «να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν πλήρως με τον κανονισμό για τα είδη διπλής χρήσης και να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων στο Σουδάν», «να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού», «να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, […] να σεβαστεί πλήρως την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, ώστε να διασφαλιστεί {…] και η παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα άτομα που έχουν στοχοποιηθεί», «να διευκρινίσει επειγόντως την κατάσταση σχετικά με την κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την ακεραιότητα των επερχόμενων εκλογών», «να διασφαλίσει ότι το δικαστικό σώμα διαθέτει όλα τα αναγκαία μέσα και υποστήριξη για την έρευνα […] να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για πληρεξούσιους, εταιρείες μεσιτείας και πωλητές κατασκοπευτικού λογισμικού», «να καλέσει την Ευρωπόλ να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες», και «να απόσχει από πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του ανώτατου εισαγγελέα».

Σημειωτέον ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επικουρήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών που ερευνούν την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, εντούτοις ουδεμία ουσιαστική πρόοδος έχει σημειωθεί.

Παράλληλα, έχει ζητήσει να κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η λίστα με τους 88 στόχους του Predator που έχει εντοπίσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να μάθουμε πόσοι Υπουργοί και στελέχη της Κυβέρνησης έχουν λάβει μήνυμα (sms) με το κακόβουλο λογισμικό και δεν το έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει. Μάλιστα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών επιβεβαίωσε την παρακολούθηση 6 υψηλά ιστάμενων προσώπων μετά από επιστολή του τέως Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ζητήσει η ίδια λίστα στόχων που έχει εντοπίσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου μέσω διασταυρώσεων να καταδειχθεί πόσοι από τους 88 στόχους είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Επαναλαμβάνουμε ότι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει την συγκάλυψη των ευθυνών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του “περιβάλλοντός” του για την υπόθεση των υποκλοπών και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποκαλυφθεί ο σκοτεινός και εξαιρετικά ύποπτος ρόλος του Μαξίμου, και η βαρύτατη αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τον διαρκή διεθνή διασυρμό της πατρίδας μας λόγω παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση