Quantcast
13:46
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:46
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας – Παραμένει το αδιέξοδο από το τουρκικό βέτο

Σημαία του NATO μπροστά από τις σημαίες των κρατών μελών της συμμαχίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαία του NATO μπροστά από τις σημαίες των κρατών μελών της συμμαχίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

20.06.2022
17:40
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2022 • 20:43
Ο Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας προς το σχετικό αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε νωρίτερα σήμερα (20/6) στην Αθήνα συνάντηση με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Χανς Ντάλγκρεν και μεταξύ άλλων δήλωσε πως η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας προς το σχετικό αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας, σημειώνοντας ότι η υποβολή του αποτελεί ιστορική απόφαση και θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ντάλγκρεν τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της χώρας μας και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που διεξάγονται με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την ανάγκη άμεσου τερματισμού του αλλά και διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που αυτός δημιούργησε.

Οι δύο υπουργοί αποτίμησαν επίσης τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε βάρος της Ρωσίας και συζήτησαν για το νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη χώρα. Σημείωσαν δε ότι με αυτή την κίνηση δεν πρέπει να σταλούν λάθος μηνύματα στα ήδη υποψήφια προς ένταξη κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε λύση» όσον αφορά στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας και τις αντιστάσεις της Τουρκίας ανέφερε την περασμένο εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε επίσης ότι δεν μπορεί να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την αίτηση για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ωστόσο ότι ο στόχος του είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Δεύτερο «όχι» από την Άγκυρα

Τα έγγραφα που έστειλαν η Σουηδία και η Φινλανδία στην Τουρκία αναφορικά με τις υποψηφιότητες τους στην ευρωατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας και οι ανησυχίες της πρέπει να απαντηθούν, δήλωσε την Τετάρτη (15/06) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας μετά από συναντήσεις τους στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι απαντήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν κάλυψαν τις τουρκικές ανησυχίες και η Άγκυρα ενημέρωσε τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το ΝΑΤΟ για τις ελλείψεις.

Είμαστε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ

«Είμαστε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις «εύλογες ανησυχίες» τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας που τις ώθησαν να ζητήσουν την ένταξή τους.

Εντούτοις, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας και οι τρεις χώρες να καταβάλουν κάποια προσπάθεια κατανόησης και υποστήριξης μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα είναι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι άλλες δύο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

«Αυτοί (οι περιορισμοί) πρέπει να αρθούν επίσης, αυτή είναι μια προσδοκία μας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών και όχι μέσω οποιουδήποτε είδους κυρώσεων.

Γραπτές εγγυήσεις ζήτησε ο Ερντογάν από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ερντογάν επανέλαβε, σύμφωνα με την διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία «χωρίς να δούμε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο χώρες που να ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας και χωρίς να δοθούν γραπτές δεσμεύσεις για αλλαγή στάσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Ενστάσεις από τις δύο χώρες για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει πολλές φορές την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στήριζε τα αιτήματά τους, μέχρι τη στιγμή που τα υπέβαλαν. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο.

Η πρωθυπουργός από τη Φινλανδία, Σάνα Μάριν
Η πρωθυπουργός από τη Φινλανδία, Σάνα Μάριν

Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει», δήλωσε χθες η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, αναφερόμενη στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει στην ισπανική πρωτεύουσα στις 28 Ιουνίου.

Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα

«Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα», συνέχισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σουηδία.

Γιατί επιμένει στο βέτο ένταξης στο ΝΑΤΟ η Τουρκία

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι παρέχουν κάλυψη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν «τρομοκρατική». Η Μάριν είπε ότι οι δύο χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και επιθυμούν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε».

Η Φινλανδή πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέφερε προηγουμένως ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα γίνονταν δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όμως άλλαξε τόνο όταν κατατέθηκαν τα αιτήματα. «Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις», είπε η Σάνα Μάριν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους σκανδιναβούς ομολόγους της.

Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις

Την Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να μην λυθεί εγκαίρως, μέχρι δηλαδή τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.

Αναγκαία η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών

Ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης καθώς και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες που πλήττονται οικονομικά.

Τέλος, κατά τη συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον Σουηδό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση