Quantcast
20:32
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:32
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

NATO: «Στον πάγο» επ’ αόριστον η διαδικασία ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας – Η Τουρκία τροχοπέδη στη διεύρυνση της Συμμαχίας

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

14.06.2022
21:27
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 • 7:52
Η προοπτική του ΝΑΤΟ απομακρύνεται για τις σκανδιναβικές χώρες

Η αντίσταση της Τουρκίας φαίνεται πως βάζει επ’ αόριστον «στον πάγο» την διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, Σουηδίας και Φινλανδίας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας εκτίμησε σήμερα ότι τα αιτήματα ένταξης της χώρας της και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να παγώσουν εάν δεν βρεθεί μια συμφωνία με την Τουρκία –η οποία μπλοκάρει επί του παρόντος τις υποψηφιότητές τους– πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στα τέλη του μηνός. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη της συμμαχίας.

Άλλωστε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως το βέτο της Τουρκίας μπορεί να διαρκέσει. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 3 Ιουνίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τις υποψηφιότητες για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία βασίζονται σε δίκαιους και νόμιμους λόγους, ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.

Ενστάσεις από τις δύο χώρες για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει πολλές φορές την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στήριζε τα αιτήματά τους, μέχρι τη στιγμή που τα υπέβαλαν. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο.

Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει», είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, αναφερόμενη στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει στην ισπανική πρωτεύουσα στις 28 Ιουνίου.

Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα

«Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα», συνέχισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σουηδία.

Γιατί επιμένει στο βέτο ένταξης στο ΝΑΤΟ η Τουρκία

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι παρέχουν κάλυψη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν «τρομοκρατική». Η Μάριν είπε ότι οι δύο χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και επιθυμούν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε».

Η πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέφερε προηγουμένως ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα γίνονταν δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όμως άλλαξε τόνο όταν κατατέθηκαν τα αιτήματα. «Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις», είπε η Σάνα Μάριν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους σκανδιναβούς ομολόγους της.

Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις

Την Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να μην λυθεί εγκαίρως, μέχρι δηλαδή τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Τσαβούσογλου

Εξάλλου σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, συμμετείχε άλλωστε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, οι διαδικασίες αίτησης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και η διαδικασία αποστολής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, θέματα Αιγαίου και Μεσογείου, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Στο πλαίσιο των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη συνάντηση τονίστηκε ότι δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η αίτηση των δύο χωρών και η επιμονή της Τουρκίας

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, σπάζοντας την «παράδοση» της ουδετερότητάς τους, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σε αντίδραση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, αλλά οι υποψηφιότητες τους αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Άγκυρα, η οποία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν ασφαλή καταφύγια σε Κούρδους μαχητές, με την Άγκυρα να ζητά επίσης αυτές τις δύο χώρες να ανακαλέσουν απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

Η Τουρκία άλλωστε, δια του εκπροσώπου Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου δεν αποτελεί προθεσμία για μια απόφαση για τις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση