Quantcast
04:48
04/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:48
04/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς πρόβλημα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

22.09.2023
19:12
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2023 • 11:35
Τι είπε ο Μητσοτάκης στο Bloomberg

«Χαίρομαι που η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική. Θα έχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2023, περιμένω ανάπτυξη της τάξης του 2%», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο στόχος μου ήταν πάντα να υπερβαίνουμε σημαντικά τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και νομίζω ότι αυτή είναι μια επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά συνέβησαν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα έχει επανέλθει για τα καλά. Μόλις κέρδισαμε την δεύτερη μας κυβερνητική εντολή με μία μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Μόλις πήραμε την την επενδυτική βαθμίδα που ήταν σημαντική για τη χώρα μετά από 13 πολύ δύσκολα χρόνια και αν δείτε όλους τους δείκτες. Πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την πορεία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «το γεγονός ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα μας βοηθάει με το κόστος δανεισμού μας το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα είμαστε όμως προσηλωμένη στην διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αντιλαμβανόμαστε πως σημαντικό είναι αυτή για τις κεφαλαιακές αγόρια. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% αυτό το έτος και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2024.

Κι αισθάνομαι ότι μπορούμε να πιάσουν αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να θυσιάσουμε την ανάπτυξη μας. Αν δείτε τα νούμερα του τουρισμού ήταν αξιοθαύμαστα αυτή τη χρονιά και φαίνεται ότι υπάρχει μία τάση στην Ευρώπη, παρά την ύφεση οι άνθρωποι να συνεχίζουν να ταξιδεύουν και να προτιμούν την Ελλάδα έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών».

Αναφερόμενος στον τουρισμό υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι ακόμα απολαμβάνουν την ζέστη της Μεσογείου και θέλουν να έρθουν στη Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί θέλω να περάσω χρόνο στην παραλία. Εγώ υποστηρίζω την κλιματική αλλαγή είναι μία ευκαιρία για να παίξεις με την τουριστική μας περίοδο.

Ναι, ίσως έχει ζέστη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Ελλάδα, αλλά πάντα θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους να έρχονται εκείνη την περίοδο τώρα, αλλά έχουμε περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα το Μάρτιο και τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο περισσότερους ανθρώπους που έρχονται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στις πόλεις μας και να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο.

Σχετικά με την κλιματική κρίση επεσήμανε ότι «είναι εδώ και είναι εδώ για τα καλά. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στην Μεσογείω, αλλά είχαμε ιδιαίτερα έντονες πυρκαγιές αυτή τη χρονιά. Επίσης είχαμε και ιστορικές πλημμύρες. Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην βραχυπρόθεσμη προσαρμογή και αυτό είναι κάτι που επισημαίνω και στους ευρωπαίους ομολόγους μου.

Ξοδεύουμε τρεις εκατομμύρια ευρώ για την μακροπρόθεσμη μείωση των ρύπων και είναι σωστό αυτό που κάνουμε, αλλά παράλληλα πρέπει να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους όταν χάνω τις περιουσίες ή τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των κλιματικών καταστροφών σήμερα.

Συνεπώς πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστροφών, έχουμε κανει αρκετή προοδο. Έχουμε το 112, με το οποίο σώζουμε ζωές. Αυτό δεν υπήρχε στη Χαβάη και στο Μάουι και όταν βλέπω την καταστροφή εκεί είναι εξαιρετικά οδυνηρό. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με πιο έξυπνο τρόπο ώστε τουλάχιστον να σώσουμε τη ζωή των ανθρώπων».

Όσον αφορά τα ενεργειακά είπε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο. Φυσικά σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ανάλυση, θα χρειαστεί να βασιζόμαστε στο φυσικό αέριο κάτσουμε μεταφορές.

Η Ελλάδα παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα γιατί είμαστε σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί να φτάσει όσο και στην Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι πυλώνας Γεωπολιτικής και ενέργεια και σταθερότητας στην ανατολική Μεσογείω και αυτό έχει ενισχυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Τέλος σχετικά με το μεταναστευτικό δήλωσε ότι «υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις που αντιμετωπίζουν την ρίζα του προβλήματος, λάθος από τον χρόνο. Βραχυπρόθεσμα πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα.

Πρέπει να είμαστε ανελέητη διαλύοντας τα δίκτυα των δύο ακινήτων που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους και βάζουν σε βάρκες που δεν είναι κατάλληλες για τη θάλασσα, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να τους προσφέρουμε μήνες οδός μετανάστευσης για όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν να μας βοηθήσουν με την οικονομική μας ανάπτυξη. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ελλείμματα σε εργατικά χέρια σε τομείς όπως η αγροτική ανάπτυξη, οπότε θέλουμε διμερείς συμφωνίες, αλλά θελουμε κι αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν με τους δικούς μας όρους και να έρθουμε ασφάλεια».

 

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση