Quantcast
06:39
13/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:39
13/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μητσοτάκης: «Δίνουμε καθημερινά μάχη στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές» (βίντεο)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

10.07.2023
20:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2023 • 7:58
Όσα δήλωσε ο Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον ομόλογό του της Λετονίας Κρισιάνις Κάρινς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον ομόλογό του της Λετονίας Κρισιάνις Κάρινς μετά τη συνάντησή τους, τον ευχαρίστησε για την πολύ θερμή υποδοχή και για τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του.

«Πράγματι, είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι τη Λετονία σε ένα ταξίδι, το οποίο, όπως γνωρίζετε, σχεδιάζαμε εδώ και αρκετό καιρό. Σε ευχαριστώ επίσης για τα καλά σου λόγια. Πράγματι, καταφέραμε να κερδίσουμε μια δεύτερη θητεία εστιάζοντας σε πολιτικές που πραγματικά αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Αποδείξαμε ότι αυτές οι πραγματικά προοδευτικές κεντρώες πολιτικές μπορούν να έχουν απήχηση στους ψηφοφόρους μας και να κερδίσουν τη μάχη με τις κενές υποσχέσεις του λαϊκισμού. Πιστεύω ότι υπάρχει επίσης ένα ευρύτερο μήνυμα που προκύπτει από την πρόσφατη εκλογική μας νίκη στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως πέρυσι ήταν ο γιορτασμός των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές να αναπτύξουμε και να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις αυτές» σημείωσε: «Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά άκρα της ηπείρου μας, υπάρχει σημαντική γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά θεωρώ ότι αντιμετωπίζουμε, κατά μία έννοια, εξαιρετικά όμοιες γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές προκλήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε ένα εξαιρετικό επίπεδο επικοινωνίας και κατανόησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου συζητήσαμε κρίσιμα ζητήματα που είναι σημαντικά για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον». Είπε επίσης ότι είχαν την ίδια οπτική σε θέματα όπως η ενεργειακή κρίση, όπου αγωνιστήκανε σκληρά γι’ αυτό που τελικά αποφάσισε να κάνει η Ευρώπη, δηλαδή να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Αλλά μοιραζόμαστε επίσης με πάθος αυτή την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αλλά, φυσικά, δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία, γι’ αυτό και συζητήσαμε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, με όποια μέσα μπορούμε να διαθέσουμε στον ουκρανικό λαό, προκειμένου να μπορέσει να υπερισχύσει σε αυτή τη σύγκρουση. Και, βέβαια, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, είπε πως και οι δύο ελπίζουν σε μια ταχεία ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία και, βέβαια, στην υιοθέτηση της νέας στάσης που θα ενισχύσει σημαντικά τον Οργανισμό, κάτι που είναι επίσης καίριας σημασίας για τη Λετονία, αλλά και για όλους τους φίλους στη Βαλτική.

«Αναφέρατε την ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια αντίληψη που συμμερίζονται όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι επίσης σημαντικό να ασχοληθούμε ξανά με το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζουμε τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι οι αμυντικές δαπάνες διαφέρουν ποιοτικά από κάθε άλλο είδος δαπάνης, διότι πρόκειται για τον έναν τύπο δαπάνης που μας επιτρέπει να παραμένουμε ελεύθεροι και να ευημερούμε ως ελεύθερες κοινωνίες», συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Και καθώς όλοι θα διαθέτουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα, η ευρωπαϊκή διάσταση της αμυντικής συνεργασίας, και εντός της ”ομπρέλας” του NATO, γίνεται κατά τη γνώμη μου όλο και σημαντικότερη».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως και οι δύο χώρες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις, όμως συμφωνούμε, πιστεύω, ότι χωρίς την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων μας δεν μπορούμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση.

Ούτε μπορούμε να ελπίζουμε στη διατήρηση των ελεύθερων μετακινήσεων εντός της ζώνης Σένγκεν εάν δεν προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα και ουσιαστικά πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αντί να ”εκχωρούμε” αυτό το έργο στους διακινητές και σε αυτούς που συστηματικά εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία, αφήνοντας απεγνωσμένους ανθρώπους να σαλπάρουν σε ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι ώστε να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

«Χαίρομαι που τουλάχιστον σε επίπεδο Συμβουλίου υπάρχει κοινή αντίληψη όσον αφορά τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης», τόνισε, λέγοντας ωστόσο πως «δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα, διότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά και για το ίδιο το Σύμφωνο» και επισήμανε: «Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να καταλήξουμε σε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη μας είναι κατά βάση ευρωπαϊκό. Είναι πολύ άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα ενός πολύ επικίνδυνου περάσματος -και αναφέρομαι στη θαλάσσια οδό της Μεσογείου-, πρώτον, να επιβαρύνονται με το καθήκον της διαχείρισης αυτού του προβλήματος ή να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, όταν το Λιμενικό μας καθημερινά αυτό κάνει. Η ευθύνη θα πρέπει να αποδίδεται ξεκάθαρα στους διακινητές και σε όσους τους διευκολύνουν. Αυτοί είναι τελικά υπεύθυνοι για την όποια τραγωδία συμβαίνει στη Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στην Ελλάδα έχουμε εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και έχουμε αποδείξει ότι όσο λιγότερα σκάφη βρίσκονται στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη θάλασσα. «Ουσιαστικά έχουμε τσακίσει το ”επιχειρηματικό” μοντέλο των διακινητών στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε σε όλη τη Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε και πάλι για την υποδοχή, τη θερμή φιλοξενία και για το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις διμερείς τους σχέσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλύτερη κατανόηση τώρα όσον αφορά τις γεωπολιτικές σας ανησυχίες. Και εσείς έχετε πολύ καλύτερη κατανόηση των γεωπολιτικών ζητημάτων στο δικό μας μέρος του κόσμου. Στο τέλος της ημέρας, αυτός είναι ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η αλληλοκατανόηση και η αλληλοϋποστήριξη όταν υπάρχει ανάγκη», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια μετέβη στο Κοινοβούλιο της Λετονίας, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Έντβαρντς Σμίλτενς, ενώ αμέσως μετά επισκέφτηκε το Strategic Communications Centre of Excellence του ΝΑΤΟ.

 

Κάρινς: «Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση και πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο»

Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, επεσήμανε μεταξύ άλλων: Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα βρεθούμε στο Βίλνιους και θα μιλήσουμε κι εκεί για σειρά σοβαρών ζητημάτων. Συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογή του και επεσήμανε ότι έχουμε μια κοινή προσέγγιση για τη συνέχιση στήριξης της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας και τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ της, κάτι που ελπίζει να καταφέρει από την επόμενη χρονιά.

Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση και πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής μας συμμετοχής τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. Πρόκειται, να σημειωθεί, για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Λετονία την τελευταία εικοσαετία.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση