Quantcast
22:41
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:41
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι

21.02.2024
11:19
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2024 • 18:09
Ν. Μόντι: «Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο»

Κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ακολούθησαν τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός κατά την τελετή υποδοχής, μίλησε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας. «Η παλαιότερη δημοκρατία και η πολυπληθέστυερη δημοκρατία του κόσμου συναντώνται σήμερα και διερευνούν όλους τους τομείς συνεργασίας«, είπε ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι σχέσεις αναβαθμίστηκαν σε στρατηγικό επίπεδο κατά την επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα και ανέφερε σημαντική πρόοδο στρατηγικής συνεργασίας στην άμυνα, τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν μεταξύ άλλων οι επενδύσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλία και οι υποδομές.

«Μοιραζόμαστε κοινό ήθος, ή ντάρμα, όπως το λέτε, μοιραζόμαστε τη δέσμευση μας για το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στον κύριο Μόντι βρήκα ένα πραγματικό φίλο, ενώ η εταιρική σχέση ενισχύεται με μνημόνιο συνεργασίας πέρυσι στην άμυνα και στη γεωργία και σύντομα οριστικοποιείται το σύμφωνο για τη νόμιμη μετανάστευση και την κινητικότητα. Το μέλλον είναι λαμπρότερο με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης και αρκεί ένας χάρτης για να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας παράλληλα για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Βεβαίως πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μ. Ανατολή και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της Πληροφορικής», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ν. Μόντι: «Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο»

«Εξοχότατε πρωθυπουργέ Κ. Μητσοτάκη και φίλοι είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω στην Ινδία για επίσκεψη σε συνέχεια της δικής μου στην Ελλάδα με στόχο την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. Εκπληκτικό γεγονός χαρακτήρισε ο Ναρέντρα Μόντι την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού σε 16 χρόνια. Μίλησε για διπλασιασμό του εμπορίου και για την ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας ενώ, όπως είπε, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί έχουμε ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων», είπε ακόμη ο Ναρέντρα Μόντι. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Γιορτάζοντας την 75η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία μας. Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό -Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

,Στις 14:30, ώρα Ελλάδας, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την οικονομία. Αύριο, Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί τη Βομβάη, όπου προγραμματίζονται επιχειρηματικές συναντήσεις και ομιλία στο ελληνο – ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ήδη από τη Δευτέρα βρίσκεται στην Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση