Quantcast
14:26
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:26
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της επανένωσης στον Βασιλιά Κάρολο – «Δυνατή μια συμφωνία win – win»

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: Twitter

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: Twitter

28.11.2022
22:05
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2022 • 7:11
Ο πρωθυπουργός συζήτησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τον Βασιλιά Κάρολο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, ξεκίνησε την ομιλία του από το Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας (28/11) αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συζήτησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την «επανένωση» των Γλυπτών του Παρθενώνα με το υπόλοιπο μνημείο στην Ακρόπολη. «Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι μία συμφωνία win – win είναι δυνατή» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βασιλιάς Κάρολος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βασιλιάς Κάρολος /Φωτογραφία: EUROKINISSI

Όπως σημειώνει ο Guardian, σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη για τα κλεμμένα αντικείμενα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένετο να θέσει το θέμα του επαναπατρισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα – μιας από τις σημαντικότερες συλλογές κλασικής τέχνης που υπάρχουν – στη συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Ουίνδσορ το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι συζητήσεις του πρωθυπουργού έρχονται την ώρα που έξι αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από βρετανικά στρατεύματα πριν από 125 χρόνια από την πόλη Μπενίν, στη σημερινή Νιγηρία, επαναπατρίζονται στον τόπο προέλευσής τους, αυξάνοντας την πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων δύο χάλκινων πλακών του Μπενίν του 16ου αιώνα που λεηλατήθηκαν από το βασιλικό παλάτι, παραδόθηκαν στον γενικό διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας (NCMM), σε μια τελετή στο Μουσείο Horniman στο νότιο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ίδρυμα που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση συμφωνεί να παραδώσει πίσω θησαυρούς που λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις. Δύο άλλα χάλκινα αντικείμενα από το Μπενίν – ένα γλυπτό κόκορα που κατέχει το Jesus College του Κέιμπριτζ και το κεφάλι ενός oba (ηγεμόνα) που κατέχει το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν – έχουν επίσης επιστραφεί από τη Βρετανία στη Νιγηρία.

Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές

«Εκτιμώ ότι είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, άποψη μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και έχω αποδείξει πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν αποκλείει την συμμετοχή στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε επίσης από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με την άκρα δεξιά.

«Οι απειλές από την Τουρκία και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι απαράδεκτες. Έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε θα δεχθούμε τετελεσμένα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τον Kevin Featherstone για τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι σημαντικό πως η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι δεν διακυβεύεται μόνον η θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά η συνολική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επέμεινε πως «η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η οποία μπορεί να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να επιδείξει η Τουρκία καλή θέληση.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό εξωθώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά απελπισμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται έως σήμερα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο πνεύμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως παρότι νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του ευρωβουλευτή τότε Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί εξ ου και παραιτήθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Μητσοτάκης έκανε την διάκριση ανάμεσα στις νόμιμες επισυνδέσεις και την λειτουργία των κακόβουλων και παράνομων λογισμικών και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση προστίθενται φίλτρα όπως η έγκριση από τον πρόεδρο της Βουλής.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει την χρήση και εμπορία παράνομων λογισμικών» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι παράνομο λογισμικό λειτουργούσε στην χώρα πριν έρθει η ΝΔ στην εξουσία».

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα Γλυπτά του Παρεθνώνα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1892, αφού ο Λόρδος Έλγιν τα αφαίρεσε από τον Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία.

Τους τελευταίους μήνες η συζήτηση για την επανένωσή τους έχει αναζωπυρωθεί με αφορμή βρετανικά δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τις δηλώσεις του νεαρού τότε Μπόρις Τζόνσον στη Μελίνα Μερκούρη, στις οποίες έβρισκε απόλυτα δίκαιο το αίτημα της επιστροφής.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Συγκεκριμένα, επιστολές του 1986 αποκαλύπτουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποδοκίμαζε την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η Telegraph.

Η συζήτηση και η προτροπή της Ουνέσκο ανάγκασε τους υπεύθυνούς του Βρετανικού Μουσείου να δηλώσουν δεκτικοί σε μια συζήτηση, που όπως είπαν όμως θα ήταν για δανεισμό και όχι επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, τόνιζε επί του θέματος τον περασμένο Ιούνιο: «Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΕΡΑ

«Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μια διένεξη μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου Ακρόπολης. Δεν είναι καν μια διένεξη ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ελλάδα» δήλωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον περασμένο Αύγουστο, ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο σώμα του οποίου ανήκουν τα αρχιτεκτονικά αυτά γλυπτά, είναι ένα παγκόσμιο αίτημα

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο σώμα του οποίου ανήκουν τα αρχιτεκτονικά αυτά γλυπτά, είναι ένα παγκόσμιο αίτημα. Την αποκατάσταση του μνημείου, που είναι το πανανθρώπινο σύμβολο της δημοκρατίας, επιθυμεί η ανθρωπότητα» πρόσθετε.

«Δεν θέλουμε την επιστροφή και επανένωσή τους για την Ελλάδα μόνο, αλλά για όλους με τρόπο που θα είναι κατανοητός και για τα παιδιά και για τους ενήλικες και για τους ‘ξένους’ και για τους Έλληνες»,  κατέληγε ο κ. Σταμπολίδης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση