09:32
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:32
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κυβερνητικές πηγές για παρέμβαση Καραμανλή: «Κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες»

Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Eurokinissi

31.08.2022
23:08
Τελευταία ενημέρωση: 01/09/2022 • 7:12
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις

Την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την Κρήτη για τις παρακολουθήσεις, σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, αναφέρουν ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι’ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα τονίζουν πως «αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις: «Επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι ζήτησαν κάτι τέτοιο»

Υπενθυμίζεται ότι ηχηρή ήταν η παρέμβαση Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις, από τα Ανώγεια. Χαρακτήρισε το θέμα «σοβαρό» και υποστήριξε πως δεν «αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα».

Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στη φράση «όλα στο φως» και σημείωσε πως είναι σημαντικό – παρά την μάλλον διαφορετική θέση της κυβέρνησης – να «ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν».

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο» είπε επίσης ο Κώστας Καραμανλής. «Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κώστας Καραμανλής έλειπε από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα στη Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Ανεβαίνει» το πολιτικό θερμόμετρο για τις παρακολουθήσεις

Στο μεταξύ, ζεσταίνεται και πάλι το πολιτικό σκηνικό, εν όψει της νέας συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις την Πέμπτη (01/09).

Η συνεδρίαση, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης. Η συνεδρίαση θα απόρρητη, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του ΚτΒ. Η υποσημείωση αυτή έρχεται καθώς η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως διέρρευσε τo περιεχόμενο της προηγούμενης συνεδρίασης τις δηλώσεις του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Δημοσθένη Δεμίρη.

Πρόκειται για ακρόαση των προσκεκλημένων η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Πρόκειται για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, τον Γρηγόρη Δημητριάδη πρώην Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, την εποπτεύουσα εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, τον Γιάννη Ρουμπάτη και τον Θόδωρο Δραβίλλα τους οποίους ζήτησε η ΝΔ.

Παραιτήθηκε ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων
Παραιτήθηκε ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων /Φωτογραφία: Eurokinissi

«Τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Η λογική, αύριο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όσους προσέλθουν και να τους ακούσει όλους μαζί, οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας» σχολίασε δηκτικά επί της διαδικασίας, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Ακονίζουν τα μαχαίρια» εν όψει της Εξεταστικής

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν βέβαια το βλέμμα στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, όπως αυτή «πέρασε» από την ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με 142 υπέρ από σύσσωμη την αντιπολίτευση έναντι 157 «παρών» από τη ΝΔ. Στο αντικείμενο της, σημειώνεται πως θα συζητηθούν τόσο οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο όμως και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκακη και της υπόθεσης παρακολουθήσεων του ΚΚΕ, όχι όμως και τα γεγονότα σε βάθος δεκαετίας που πρότεινε η κυβέρνηση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στην αποφασισθείσα επιτροπή θα μετέχουν 29 βουλευτές. Κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Πάντως προβλέποντας ότι η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι έντονη σε όποια απαίτηση από τη ΝΔ για επέκταση της περιόδου εξέτασης από το 2012 και μετά, που βάζει στο κάδρο τόσο την διακυβέρνηση Τσίπρα, όσο και την συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση έχουν στόχο το αίτημα τους να το επαναφέρουν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή.

Καθώς η Νέα Δημοκρατία θα έχει την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή θα ζητήσει να κληθούν πρόσωπο που είχαν κεντρικό ρόλο στην ΕΥΠ, όπως διοικητές της από το 2012 και μετά, διευρύνοντας τελικά στην πράξη την χρονολογική περίοδο.

Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι βουλευτές της ΝΔ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις είναι οι: Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ‘Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Σταύρος Κελέτσης, Ιάσωνας Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, κάνει γνωστά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ‘Ολγα Γεροβασίλη. Οι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή είναι οι: Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ‘Αγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση