23:05
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:05
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πέρασε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή – «Μπετόν αρμέ» η αντιπολίτευση, «παρών» από την κυβέρνηση

Άδεια έδρανα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Άδεια έδρανα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

29.08.2022
20:40
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2022 • 7:29
Η Εξεταστική Επιτροπή θα εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο όμως και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκακη και της υπόθεσης παρακολουθήσεων του ΚΚΕ με 142 υπέρ από σύσσωμη την αντιπολίτευση έναντι 157 «παρών» από τη ΝΔ.

Σημειώνεται ότι με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 68) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 144), η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής “λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών”. Συμπληρώθηκε δηλαδή το όριο των 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στην αποφασισθείσα επιτροπή θα μετέχουν 29 βουλευτές. Κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Επίσης, όρισε σε ένα μήνα (από τη συγκρότησή της), την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της στην Ολομέλεια. Σημειώνεται ότι η εξεταστική επιτροπή έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής την παράταση των εργασιών της.

«Παρών» από την κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή

Η ΝΔ δια του εισηγητή της Δημήτρη Καιρίδη δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη χρονικής επέκτασης της έρευνας ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά συμπεράσματα αναφορικά με τις διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ.

«Θεωρούμε χρήσιμο να υπάρξει επέκταση στο παρελθόν όχι για συμψηφισμούς ή για να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Καιρίδης. «Ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα βάναυσης παραβίασης της ιδιωτικότητάς του» τόνισε.

O εισηγητής της πλειοψηφίας επεσήμανες πως «κάποιοι, έχοντας αποτύχει εδώ και χρόνια να ανακάμψουν στερούμενοι από προτάσεις θεωρούν ότι αυτή είναι η ευκαιρία τους. Αλίμονο αν όλοι μας μείνουμε στο μικροκομματικό μας συμφέρον και αγνοήσουμε το μεγάλο και το εθνικό και αλίμονο κύριοι του ΠΑΣΟΚ αν επιτρέψουμε στους υποκριτές που δεν δίστασαν το 2016 όχι απλώς να υποκλέψουν αλλά και να δημοσιοποιήσουν στην κομματική τους εφημερίδα την Αυγή τα e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας την παραμονή της έκδοσης για τις τηλεοπτικές άδειες να καπελώσουν τη διαδικασία».

Κατρούγκαλος σε βουλευτές ΝΔ: «Αναλογιστείτε κι εσείς τις ευθύνες σας»

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε: «Στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος και ήταν νόμιμη η παρακολούθηση και άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος Εθνικής ασφάλειας άρα η παρακολούθηση ήταν εξαρχής παράνομη».

Ο κ. Κατρούγκαλος, λίγο πριν κατέβει από το βήμα, απευθύνθηκε στα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ: «Αναλογιστείτε κι εσείς τις ευθύνες σας. Και κατά πόσον γίνεστε και εσείς συνεργοί μιας συνταγματικής εκτροπής και μιας έκπτωσης του κοινοβουλευτισμού, στο βαθμό που δεν ασκείτε κριτική σε προφανή πράγματα και που δεν ανησυχείτε μήπως και τα δικά σας τα τηλέφωνα παρακολουθούνται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο κ. Χάρης Καστανίδης συμφώνησε στην διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου της υπό σύσταση εξεταστικής προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρική Επιτροπής του από το 2016.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ τόνισε αρχικά πως η εξεταστική δεν διερευνά περιόδους αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις για να προσθέσει «η εξεταστική θα ερευνήσει τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, άλλων προσώπων ενδεχομένως της ίδιας περιόδου αλλά και την υπόθεση του ΚΚΕ».

«Έχουμε ένα Πρωθυπουργό που δεν ήξερε, δε ρώτησε, δεν ενδιαφέρεται, δεν απαντά. Έναν Πρωθυπουργό που αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Έναν Πρωθυπουργό που πιστεύει ότι μπορεί να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και παράγοντες του δημόσιου βίου και όταν αυτό αποκαλύπτεται, να επικαλείται είτε ανύπαρκτους εθνικούς λόγους ή να μεταθέτει σε άλλους τις ευθύνες» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής

Δεν διορθώνεται μόνο καταργείται το σάπιο πλαίσιο των παρακολουθήσεων τόνισε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και κατηγόρησε τα κόμματα που κυβένησαν ότι είναι βουτηγμένα στο βούρκο των παρακολουθήσεων.

Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά τι ψήφισαν και τι ήταν σε ισχύ και δεν το άλλαξαν φέροντας ευθύνη για τον βούρκο που έχει δημιουργηθεί και τα κόμματα που κυβέρνησαν είναι βουτηγμένα στον βούρκο μέχρι τον λαιμό.

«Ναι» στην εξεταστική επιτροπή  και από το ΜέΡΑ25

Μια μάχη όλων των κομμάτων απέναντι σε ένα παρακράτος έκανε λόγο η  βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα για τις παρακολουθήσεις, ανέφερε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά ζήτησε να διερευνηθούν και οι υποθέσεις παρακολούθησης του ΚΚΕ, του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το 2005.

«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική, αφού ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους της κλειστής πρωθυπουργικής ομάδας που νέμεται την εξουσία», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα προσθέτοντας πως παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν τόσο οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του ΚΚΕ, οι ενέργειες της ΕΥΠ μετά το 2005, γιατί από τότε υπάρχει η τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του ίδιου του (τότε) πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή καθώς και ο ρόλος και η αναγκαία ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση