03:54
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:54
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σκληρή κριτική ΚΚΕ για την εξίσωση των δραματικών σχολών με απολυτήριο Λυκείου

Σημαία του ΚΚΕ /Φωτογραφία: Eurokinissi

Σημαία του ΚΚΕ /Φωτογραφία: Eurokinissi

28.12.2022
19:28
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 • 22:18
Το ΚΚΕ ασκεί σκληρή κριτική για το διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου

Σκληρή κριτική άσκησε το ΚΚΕ στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Πολιτισμού για το διάταγμα που εξισώνει το πτυχίο των δραματικών σχολών με απολυτήριο Λυκείου.

Συγκεκριμένα την υποστήριξή του στις διαμαρτυρίες των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της «συγκρότησης δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια».

«Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και τη γενική κατακραυγή, υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση των εκπροσώπων της από τα τρία Υπουργεία -Εσωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας- με αντιπροσωπεία των καλλιτεχνικών σωματείων και του συλλόγου σπουδαστών.

Στη μαραθώνια συζήτηση που επακολούθησε και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δίκαιη οργή καλλιτεχνών και σπουδαστών η κυβέρνηση εμφανίστηκε σαν να ακούει για πρώτη φορά τα εδώ και χρόνια διατυπωμένα και κατατεθειμένα αιτήματα των φορέων τους.

Στην ουσία επιβεβαίωσε την επιμονή της να προσθέσει κι άλλο ένα βάρος στο φορτίο που σηκώνουν οι καλλιτέχνες από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια πολιτική που α) διαιωνίζει το αίσχος της εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τα δυσβάστακτα δίδακτρα και το ανομοιογενές περιεχόμενο και β) διασφαλίζει, αντί για τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, τα συμφέροντα εκείνων που εκμεταλλεύονται την εργατική τους δύναμη. Αυτοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από τα υποβαθμισμένα πτυχία και την κακοπληρωμένη εργασία των καλλιτεχνών.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το συμπέρασμα πως η μόνη γλώσσα που ακούει η κυβέρνηση είναι η γλώσσα των αγώνων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συνεχίζει.

ΚΚΕ: Οι καλλιτέχνες χρειάζεται να συνεχίζουν τον συλλογικό αγώνα τους

«Οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών χρειάζεται τώρα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά να συνεχίσουν τον συλλογικό αγώνα τους διεκδικώντας:

Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε κατηγορία Δ.Ε. από την Τ.Ε. που είναι σήμερα.

Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.

Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών. Η μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάγεται ούτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτε στα ΙΕΚ. Σύγχρονη και υπερώριμη απαίτηση είναι να γίνει αποκλειστικά Ανώτατη».

Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού στους ηθοποιούς: «Το Προεδρικό Διάταγμα δεν εξισώνει τα διπλώματα με απολυτήρια Λυκείου»

Ανακοίνωση για το φλέγον ζήτημα της εξίσωσης των πτυχίων δραματικών σχολών με το απολυτήριο Λυκείου εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ηθοποιών, οι οποίοι και συγκεντρώθηκαν και πάλι το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για το Προεδρικό Διάταγμα που Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο όπως υποστηρίζουν εξισώνεται το πτυχίο δραματικής σχολής με εκείνο του απολυτηρίου Λυκείου, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των καλλιτεχνών το μεσημέρι και στη συνέχεια δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, της ΠΟΘΑ του ΣΕΗ και λοιπούς εκπροσώπους του κλάδου, σε μία συζήτηση με παρόντα τρία Υπουργεία: το Υπ. Εσωτερικών που εκπροσωπήθηκε από την Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, Γιώργο Βούτσινο, και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

«Πριν από όλα και επειδή δυστυχώς υπάρχει μια έντονη παραπληροφόρηση για το θέμα, η οποία λογικό είναι να έχει αναστατώσει τους καλλιτέχνες και τη κοινή γνώμη, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ακόμα μία φορά ότι το ΠΔ δεν εξισώνει τους τίτλους σπουδών των δραματικών σχολών με το απολυτήριο λυκείου, τελεία και παύλα» είπε.

«Το ΠΔ δεν προκάλεσε καμία απολύτως αλλαγή σε αυτό το στάτους. Καμία. Ότι ίσχυε πριν ισχύει και σήμερα, και ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού. Βεβαίως, οι καλλιτέχνες και οι ηθοποιοί έχουν άλλη άποψη.

«Ουσιαστικά αλλά και τυπικά πλέον με την υπογραφή της ανώτατης πολιτειακής αρχής, όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα, πέρα από την καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους απαξίωση!» σημείωνε την περασμένη εβδομάδα το ΣΕΗ.

«Με το νέο προεδρικό διάταγμα, αντί να προβλεφθεί διαβάθμιση των πτυχίων όλων των καλλιτεχνικών σχολών και ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα πτυχία των σπουδαστών και σπουδαστριών των δραματικών σχολών της χώρας εξισώνονται με τα απολυτήρια λυκείου» σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μνημόνευσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

«Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να θέσει τέλος σε αυτή την πολυετή εκκρεμότητα ώστε να υπάρξει ένας «ακαδημαϊκός διάδρομος» που να συνδέει τις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τα πανεπιστήμιά μας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση