15:34
13/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:34
13/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καλαφάτης στο «S»: «Ο Ερντογάν είναι σήμερα αντιμέτωπος με το πολιτικό του τέλος και αυτό τον τρομάζει»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης /Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης /Φωτογραφία: Eurokinissi

31.07.2022
07:10
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2022 • 0:08
Ο Σταύρος Καλαφάτης μιλά αποκλειστικά στο «The Standard» και την Ειρήνη Μπέλλα

Για τα ελληνοτουρκικά, τις προθέσεις του Ερντογάν, την τοξικότητα που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το έργο που συντελείται στη Θεσσαλονίκη και αλλάζει την εικόνα της πόλης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας μίλησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στο «The Standard».

«Αυτή τη στιγμή προωθούνται πάνω από είκοσι έργα και δράσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης που αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της» τόνισε ο κ. Καλαφάτης, ενώ εξήγησε ότι «μόνο η επένδυση της Deutsche Telekom, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας με άλλες 200 που ακολουθούν». Εστίασε επίσης στο ρόλο της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, που βοηθά σε όλα τα επενδυτικά σχέδια από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ. «Προχωρά στην πιστοποίηση σημαντικού αριθμού επενδυτικών σχεδίων ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 47 εκατ. ευρώ ενώ το ύψος των προβλεπόμενων ενισχύσεων να ξεπεράσει τα 13 εκατ. Ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης. Όσον αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας δεν αποκλείει νέες θρασύτερες προκλήσεις είτε σε βάρος της Ελλάδας είτε σε βάρος της Κύπρου και επισημαίνει:

«Ο Ερντογάν είναι σήμερα αντιμέτωπος με το πολιτικό του τέλος και αυτό τον τρομάζει. Τον κάνει να λειτουργεί σαν πληγωμένο θηρίο σε κλουβί». Εξαπολύει τα πυρά του και κατά του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «αν οραματίζεται «πλατείες αγανακτισμένων», όπου έπιαναν στασίδι η ακροδεξιά και η ακροαριστερά διαπράττει νέο λάθος μείζον του πρώτου»

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας όσον αφορά την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας;

«Η Κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Όπως είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός όταν μου ανέθεσε την ευθύνη του τομέα Μακεδονίας και Θράκης, «έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη». Και πράγματι, αυτό επιβεβαιώνεται ήδη, στην πράξη.

Θυμίζω μόνο τρία στοιχεία. Πρώτον αυτή τη στιγμή προωθούνται πάνω από είκοσι έργα και δράσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης που αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της. Δεύτερο η Δυτική Μακεδονία ξεφεύγει από την απομόνωση με το ξεμπλοκάρισμα του Ε65. Και τρίτο, η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Πατρίδας μας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης /Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ελκυστικό HUB νέων επενδύσεων ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομίας εταιρειών διεθνούς εμβέλειας. Αυτό αποδεικνύει η εμπιστοσύνη που δείχνουν, εταιρείες κολοσσοί που ειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες όπως η Pfizer, η Deloitte, πρόσφατα η Deutsche Telekom, η Accenture και άλλες μικρότερες που αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους. Μόνο η επένδυση της Deutsche Telekom, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας με άλλες 200 που ακολουθούν».

Πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία;

«Με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, έχουμε στη διάθεσή μας για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους άνω των 70 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η χώρα μας απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αρκεί να επισημάνω ότι τα τελευταία τρία χρόνια κατάφερε να περάσει από την 19η θέση στην 1η θέση σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, βρίσκεται δίπλα στον κόσμο των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του τόσο σε εποπτικό επίπεδο, όσο και σε Αναπτυξιακό. Με τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων βοηθούμε σε όλα τα επενδυτικά σχέδια από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ αξιολογούνται, εδώ προωθούνται. Με δύο ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, μια για την Ανατολική Μακεδονία, στην Κομοτηνή και μια για τη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, δώσαμε τις πρώτες πληροφορίες για τα 13 καθεστώτα του νέου νόμου στους υποψήφιους επενδυτές και αφουγκραστήκαμε τους προβληματισμούς τους, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί.

Η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων προχωρά στην πιστοποίηση σημαντικού αριθμού επενδυτικών σχεδίων ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 47 εκατ. ευρώ ενώ το ύψος των προβλεπόμενων ενισχύσεων να ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ Και αυτό στο πλαίσιο του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου».

Υπάρχει έντονο κλίμα τοξικότητας, καθώς στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη, ενώ στάθηκαν και απέναντι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πώς σχολιάζετε αυτή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως προσπαθεί να ξαναστήσει πλατείες αγανακτισμένων;

«Ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός που με μια πρόταση κατάφερε να λέει δύο ψέματα. Όπως έκανε με τον ελεεινό ισχυρισμό ότι «η Κυβέρνηση έταξε 600 ευρώ επιστροφή στο ρεύμα για κάθε ένα από τους 4,2 εκ. φορολογούμενους». Κατάφερε με μια κουβέντα να συκοφαντεί ταυτόχρονα και την Κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη. Όπως έκανε με την ανεκδιήγητη φράση «άφησαν ελεύθερο τον κολλητό της εξουσίας». Επέλεξε συνειδητά και επιδίδεται συστηματικά σε μια προσπάθεια πόλωσης και διχασμού, που μόνο αρνητικές συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει. Αν οραματίζεται «πλατείες αγανακτισμένων», όπου έπιαναν στασίδι η ακροδεξιά και η ακροαριστερά διαπράττει νέο λάθος μείζον του πρώτου. Διότι πια οι Έλληνες είδαμε στην πράξη τον ΣΥΡΙΖΑ, τον μάθαμε πια και τον ξέρουμε».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης /Φωτογραφία: Eurokinissi

Προμηνύεται ένας δύσκολος χειμώνας ενεργειακά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τι νέα μέτρα στήριξης θα λάβει η κυβέρνηση;

«Πράγματι ο χειμώνας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος για ολόκληρη την Ευρώπη και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνει τις προσπάθειές του για ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό, τόσο για την ενεργειακή επάρκεια, όσο και για τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Παράλληλα, είναι δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τη στήριξη στην κοινωνία -και ιδίως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας- για όσο διαρκεί η κρίση.

Ξεκινά τώρα η νέα επιδότηση στα καύσιμα και μάλιστα με αυξημένα ποσά και διευρυμένη περίμετρο, ενώ για το ρεύμα έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή τον νέο μηχανισμό με τον οποίο απενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών. Θα έχουμε έτσι: Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου απορρόφηση των αυξήσεων έως και το 100%. Για όλους του οικιακούς καταναλωτές έως το 90%. Για τα αγροτικά τιμολόγια από το 82% έως το 99%. Για τους εμπορικούς καταναλωτές έως και το 80%. Και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές έως και 67%».

Παρακολουθούμε την Τουρκία να ανεβάζει διαρκώς τους τόνους της προκλητικότητας. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο Μητσοτάκης θα μάθει ότι τα νησιά δόθηκαν για να είναι αποστρατικοποιημένα. Φοβάστε κινήσεις στο πεδίο μετά από τέτοιες δηλώσεις;

«Ο Ερντογάν είναι σήμερα αντιμέτωπος με το πολιτικό του τέλος και αυτό τον τρομάζει. Τον κάνει να λειτουργεί σαν πληγωμένο θηρίο σε κλουβί. Προσπαθεί να καλλιεργήσει την εθνικιστική υστερία των μαζών, μπας και σωθεί. Δεν αποκλείονται επομένως ούτε σπασμωδικές κινήσεις αυταρχισμού στο εσωτερικό ούτε νέες θρασύτερες προκλήσεις είτε σε βάρος της Ελλάδας είτε -κι είναι ακόμη πιθανότερο- σε βάρος της Κύπρου. Δεν μπορεί, ωστόσο, να αγνοήσει ούτε τις αμυντικές δυνατότητες, ούτε τις συμμαχίες, ούτε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας.

Ούτε την ομόθυμη -μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- στάση του Δυτικού Κόσμου ενάντια στον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό. Και βέβαια δεν μπορεί να περιμένει πως θα μπει ποτέ σε συζήτηση η αξίωσή του για αποστρατικοποίηση των νησιών. Δεν μπορεί να διατηρεί την απειλή πολέμου εναντίον της χώρας μας, το γνωστό casus belli, και ταυτόχρονα να ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών που απειλεί να καταλάβει.

Δεν μπορεί να διατηρεί στα μικρασιατικά παράλια τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου και ταυτόχρονα να αξιώνει ανυπεράσπιστα νησιά. Του θυμίζουμε ότι η αμυντική οχύρωση των νησιών αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μετά την κατάληψη της μισής Κύπρου από τον Αττίλα, ως επιτακτική αναγκαιότητα. Του θυμίζουμε και το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. που θεσπίζει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση