Quantcast
10:33
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:33
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ευρωβουλευτές «καρφώνουν» την Καϊλή: «Ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του λόμπι του Κατάρ» – Ο ρόλος της ιταλικής «κλίκας»

Η Εύα Καϊλή μαζί με Καταριανό / Φωτογραφία: Twitter

Η Εύα Καϊλή μαζί με Καταριανό / Φωτογραφία: Twitter

17.12.2022
13:44
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2022 • 18:15
Η υπόθεση της Εύας Καϊλή συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο - Νέες αποκαλύψεις, πώς την αποκαλούσαν ευρωβουλευτές

Με το θέμα της Εύας Καϊλή καταπιάνεται σε άρθρο του ο Guardian, ο οποίος μεταφέρει μαρτυρίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

«Η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα (σ.σ. η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) για την Μέση Ανατολή. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι είχαν δώσει στην κυρία Καϊλή το παρατσούκλι “εκπρόσωπος τύπου του λόμπι του Κατάρ”» αναφέρει αρχικά η βρετανική εφημερίδα για την Καϊλή η οποία αναμένεται να δικαστεί στις 22 Δεκεμβρίου.

«Ένας Ευρωβουλευτής θυμάται ότι κατά τη διάρκεια ενός καφέ με την Εύα Καϊλή στον οποίο η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ζήτησε τη βοήθειά του “προκειμένου να βελτιωθεί το κείμενο” ενός κειμένου συμπερασμάτων γαι το Κατάρ και το Μουντιάλ» συμπληρώνεται στο άρθρο.

Όταν, δε, στη συνέχεια οι Ευρωβουλευτές καταδίκασαν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Μουντιάλ καλώντας το Κατάρ να διεξάγει έρευνες «η Εύα Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη» αναφέρει ο Guardian. «Σκέφτηκα ότι, οκ, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει τόσο πολύ το Κατάρ» λέει ο συγκεκριμένος Ευρωβουλευτής στη βρετανική εφημερίδα.

Στο άρθρο γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στην διαβόητη πια ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία χαρακτήρισε το Κατάρ ως «πρωτοπόρο χώρα για τα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους εργατών.

Όπως λέει η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν η οποία ήταν πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τις σχέσεις με τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου «η Εύα Καϊλή είχε θέσεις που συχνά ήταν ταυτόσημε με αυτές που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Ο Guardian αναφέρεται στην Καϊλή ως μια πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων

Η ίδια, μιλώντας στον Guardian, ανακάλεσε μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020 στην οποία η Εύα Καϊλή είχε εγείρει ένα ζήτημα για μια πρίγκιπισα από το Κατάρ σε κάθε συνάντηση ακόμα και όταν οι Ευρωβουλευτές συζητούσαν για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

«Πήρε το λόγο, δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη αλλά αντίθετα επανάφερε το θέμα της Καταριανής πριγκίπισσας. Και σκέφτηκα ότι είτε ήταν λίγο αφελής είτε δεν είχε κατανοήσει το θέμα της συνάντησης» σχολιάζει η Νόιμαν.

Ένας δεύτερος ευρωβουλευτής, ο Έρικ Μαρκόρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε κείμενο για τη θέση του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη συμφωνία για βίζα με το Κατάρ, είπε στο NPR ότι «ήταν εξαιρετικά προφανές ότι η Καϊλή ήταν υπέρ του να χορηγηθεί στο Κατάρ ταχύτατα και χωρίς πολλούς όρους το waiver για τη βίζα».

Ο Guardian στο άρθρο του αναφέρεται στην Εύα Καϊλή ως μια πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων η οποία ήταν μια λαμπερή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τράβαγε την προσοχή για τα κομψά φορέματά της και τις τσάντες της αλλά και το ενδιαφέρον της για την υψηλή τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα.

«Η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν το “χρυσό ζευγάρι”. Αυτός ήταν ένας ερασιτέχνης ναυτικός που είχε ένα Instagram γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια σε κρυστάλλινα νερά, ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε πλαγιές βουνών. Η Καϊλή είχε social media με φωτογραφίες της ίδιας να μιλάει σε συνέδρια για κρυπτονομίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή από επισκέψεις στο Ομαν στις οποίες πόζαρε με μια χαλαρή μαντίλα στο κεφάλι γράφοντας “χτίζοντας γέφυρες με τους πιο φιλικούς γείτονες» καταλήγει ο Guardian.

Καϊλή: Πώς η ιταλική «κλίκα» την έστειλε στην αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

Η εφημερίδα «La Repubblica» προσπαθεί να ρίξει «φως» στη δράση της ομάδας των Ιταλών που χρηματίζονταν από το Κατάρ για την προώθηση της ατζέντας της με αντάλλαγμα «πακτωλό» χρημάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «La Repubblica», αναφέρεται η μέθοδος δράσης της «κλίκας» – όπως την ονομάζει η ιταλική εφημερίδα – στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραθέτοντας τι συνέβη σε πρόσφατο ψήφισμα για το Κατάρ, το οποίο υποστήριξε η Εύα Καϊλή παρότι δεν συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή.

Ολόκληρο το άρθρο της «La Repubblica» για την Καϊλή

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαβρωθεί, αλλά όχι μόνο πολιτικά, ακόμα και φυσικά. Αρχικά, πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή Libe του Ευρωκοινοβουλίου – αυτή για τις πολιτικές ελευθερίες – συζητά τη διάταξη που απελευθερώνει τις θεωρήσεις εισόδου στην Ευρώπη για το Κατάρ. Πρόκειται για μία κρίσιμο σύνοδο. Θεωρείται θεμελιώδης για την «κλίκα» αλλά και για την κυβέρνηση του Κατάρ. Το σκηνικό μέσα στο οποίο γίνεται η ψηφοφορία είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής, εκτός από τους βουλευτές, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα. Ο ένας είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο συλληφθείς βοηθός του Αντρέα Κοτσολίνο, ο δεύτερος είναι ο σύμβουλος πολιτικής της ομάδας S&D, ο Ιρανός Ελντάρ Μαμέντοφ, και στη συνέχεια δύο άνδρες που ήρθαν απευθείας από την Ντόχα. Κάθονται πίσω από τις θέσεις των βουλευτών. Και ακολουθούν τα έργα. Δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Μόνο όταν επιτευχθεί η τελική έγκριση σηκώνονται και φεύγουν. Ακριβώς όπως κάνουν ο Τζόρτζι και ο Μαμέντοφ.

Με μια μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά. Όταν το “παιχνίδι” τελειώνει και η διάταξη έχει εφαρμοστεί, ο βοηθός του Κοτσολίβο χαίρεται. Σαν να είχε πετύχει γκολ. Και “πανηγυρίζει” με τον γείτονά του, τον σύμβουλο της σοσιαλιστικής ομάδας. Μία σκηνή που άφησε τους πάντες λίγο εμβρόντητους. Ποτέ δεν είχε υπάρξει ένα είδος “οπαδισμού” κατά τη διάρκεια της εξέτασης της διάταξης. Ιδιαίτερα παρουσία εξωτερικών “παρατηρητών” που έμοιαζαν να βρίσκονται εκεί για να ελέγχουν. Ένα “μυστήριο” που κανείς δεν μπόρεσε να διαλευκάνει. Και αυτό διαπιστώθηκε από τους Βέλγους ερευνητές που ερευνούν το Qatargate. Στο παλάτι που παίρνει το όνομα του Αλτιέρο Σπινέλι, η παρουσία καλεσμένων που παρακολουθούν τα έργα δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά σίγουρα όχι με αυτόν τον τρόπο.

Εξάλλου, από τον Νοέμβριο, ο Τζόρτζι εμφανιζόταν όλο και πιο νευρικός. Η προσοχή του ήταν στραμμένη αποκλειστικά σε τρεις φακέλους: Το ψήφισμα που θα ψηφιζόταν στα τέλη Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, το κείμενο για τις θεωρήσεις και η συμφωνία με την Qatar Airways. Πολύ δύσκολο! Σε σημείο να ασκεί συνεχώς πιέσεις σε κάποιους από τους “συναδέλφους” βοηθούς του. Ακόμα και στην εσωτερική συνομιλία. Και επίσης παραβιάζοντας κάποιες συνήθεις διαδικασίες.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας S&D, για παράδειγμα, το όνομα του Τζόρτζι έχει αρχίσει να εμφανίζεται μαζί με εκείνο των βουλευτών. Λες και η παρουσία του ήταν υποχρεωτική και σε “πολιτικό” επίπεδο, και λες και αυτό θεωρούνταν “η μητέρα των μαχών” και ίσως και “συλλογή αποδείξεων”. Αρκεί να πούμε ότι ακριβώς για το μέτρο που αφορούσε τις βίζες, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι είχε προσμετρηθεί μία ακόμη ψήφος. Ποιου; Από την Εύα Καϊλή, τότε αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και συντρόφου του Τζόρτζι.

Η “κλίκα” είχε επιταχύνει τις ενέργειές της από τα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμα και το ψήφισμα, που εγκρίθηκε τότε στα τέλη Νοεμβρίου, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στη χώρα του Περσικού Κόλπου, είχε μετατραπεί σε μια γιγαντιαία δοκιμασία. Και ο Κοτσολίνο εμφανίστηκε ως η εμβληματική κεφαλή του μετώπου που οργάνωσε ο Παντσέρι. Όχι μόνο έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που υποστήριζε την “ήπια” γραμμή, αλλά στη συζήτηση των βουλευτών του PD άρχισε να αντιμετωπίζει εκείνους που ήθελαν να αυστηροποιήσουν το κείμενο. “Χάσατε τη χθεσινή συζήτηση στην ομάδα. Υπήρξε μια δουλειά που έχει χαθεί εδώ και χρόνια”, έγραψε ο Κοτσολίνο.

“Επί της ουσίας, οι ισχυρισμοί είναι γελοίοι σχετικά με τη διαφθορά. Όπως λέει το κείμενο. Ωστόσο, δεν είχαμε χρόνο και σήμερα το πρωί είχα άλλα προβλήματα, όπως γνωρίζετε. Ζητώ συγγνώμη από όλους αν δεν είχα τον χρόνο να σας ενημερώσω”. Έτσι, όχι μόνο αμφισβήτησε τον κίνδυνο διαφθοράς στο Κατάρ, αλλά μίλησε ακόμη και για “χαμένη δουλειά”. Για να παραδεχτεί στη συνέχεια – αυτός που ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση του θέματος – ότι είχε αποκρύψει τη “σύνδεση” των αποτελεσμάτων της συνάντησης με τις άλλες αντιπροσωπείες.

Η μέθοδος της “κλίκας” ήταν αυτή. Περιστρεφόταν γύρω από την ικανότητα του Παντσέρι να οργανώνει και να πείθει. Και να πλέκει σχέσεις. Όπως το ταξίδι που έκανε στη Δυτική Σαχάρα, πριν από μερικά χρόνια, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Μαγκρέμπ. Μια αποστολή που οργανώθηκε με την έγκριση του Μαρόκου, το οποίο πολεμά τον τοπικό πληθυσμό της Σαχάρας εδώ και δεκαετίες, αλλά η οποία χρησίμευσε για να οικοδομήσει μια εικόνα αμεροληψίας.

Επιπλέον, η προσοχή στρέφεται και σε ένα ισπανικό μέτωπο της έρευνας. Ένα ενδεχόμενο που αποκαλύφθηκε την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των βουλευτών του S&D. Μάλιστα, πολλοί ρώτησαν την επικεφαλής της ομάδας Ιράτσε Γκαρσία και τον Έλληνα υπέρμαχος για τους λόγους της υποψηφιότητας της Καϊλή για την αντιπροεδρία. Και η αναπαράσταση των γεγονότων έκανε την ιστορία να πέσει και πάλι πάνω στον Παντσέρι και σε έναν Ισπανό εκπρόσωπο του PSE: Τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Χαβιέ Μορένο Σάντσεθ. Στην πραγματικότητα, ο πρώην Ιταλός βουλευτής φέρεται να διαπραγματεύτηκε μαζί του την εκλογή της Καϊλή. Τίποτα παράνομο, αλλά μας κάνει να καταλαβαίνουμε πόσο ευρύ ήταν το δίκτυο σχέσεων του Παντσέρι».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση