Quantcast
01:24
29/05/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:24
29/05/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί επελέγη η 21η Μαΐου για τις εκλογές, ποια η διαδικασία που θα ακολουθήσει – ΝΔ: «Aυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα»

Eκλογές 2023 / Φωτογραφία: Eurokinissi

Eκλογές 2023 / Φωτογραφία: Eurokinissi

28.03.2023
12:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2023 • 17:30
Το παρασκήνιο της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές στις 21 Μαΐου

Εκλογές 2023: «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου».

Με αυτή την αποστροφή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο την ημερομηνία εκλογών και κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σύνθημα της ΝΔ θα είναι «προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά» και διευκρίνισε πως εάν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση «ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής» αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Στη Βουλή θα συνεχιστούν κανονικά οι κοινοβουλευτικές εργασίες μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου που θα κλείσει για τις ημέρες του Πάσχα, εκτός αν χρειαστεί μια μέρα ακόμα για ένα νομοσχέδιο.

Να σημειώσουμε ότι οι Κυριακές των αρχών Ιουλίου είναι στις 2 και στις 9 Ιουλίου.

Γιατί επελέγη η 21η Μαΐου για τις εκλογές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην απόφασή του για την ημερομηνία «βάρυνε» ότι στο τέλος του Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, οπότε δεν πρέπει να διαταραχθεί η λειτουργία των εξεταστικών κέντρων αλλά και ο προγραμματισμός των υποψηφίων.

Όπως σημειώνεται στις αρχές Ιουλίου υπάρχουν και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Στις 9 Ιουλίου είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και εκεί πρέπει να δώσει το «παρών» ο Πρωθυπουργός της χώρας και όχι κάποιος υπηρεσιακός. Άρα αρχές Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκλογικές διαδικασίες.

Εκλογές 2023: Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει

Ενήμερη ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πρόθεση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει σήμερα εκλογές για τις 21 Μαϊου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία από εδώ και πέρα είναι ότι επισήμως η κυρία Σακελλαροπούλου θα ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό μεταξύ 21 και 24 Απριλίου, ενώ αμέσως μετά η ίδια θα εκδώσει διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προκειμένου να μπούμε στην προεκλογική περίοδο.

Εκλογές 2023: Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα» περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η ΝΔ οι βουλευτές και τα στελέχη της. Ανέφερε συνοπτικά τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου ζητώντας την επικοινωνιακή προώθησή του, καθώς και την τήρηση των βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ, και επισήμανε:

“Θα πρέπει όλοι μας να θυμίζουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όχι μόνο γιατί η συνέπεια λόγων και πράξεων χτίζει τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά γιατί το σημαντικό μας έργο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει. Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά αλλάζει. Αγαπητοί συνάδελφοι, πράγματι εδώ και τέσσερα χρόνια αξίζει τον κόπο σε κάθε ευκαιρία να θυμίσουμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019″.

Απευθυνόμενος εμμέσως σε όλα τα στελέχη της ΝΔ τόνισε με έμφαση ότι «έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό».

Ο κ. Μητσοτάκης ενθάρρυνε τα στελέχη της ΝΔ να χρησιμοποιούν και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες -όπως είπε- έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία.

«Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές, επαναλαμβάνω, οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Αδυνατούν οι φίλοι μας Βούλγαροι να σχηματίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση, θύματα και αυτοί της απλής αναλογικής και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναρωτιέμαι αν αυτό χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας. Συνεπώς, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Βουλή θα λειτουργεί κανονικά και θα προωθούνται νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί χωρίς όμως τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες θα κρίνουν δύο διαφορετικές θητείες. στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, ενώ θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κρίνουν «και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια». Και κατέληξε: Έτσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει. Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά”.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση