Quantcast
15:05
28/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:05
28/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιάννης Μπαλάφας στο «S»: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχύσει τις ευθύνες της για τη τραγωδία των Τεμπών»

Ο Γιάννης Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Γιάννης Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.03.2023
08:04
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2023 • 18:31
Τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας στο The Standard

Την άποψη πως το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργεί με τη συμπεριφορά της το αντισυστημικό κλίμα, μέσω της διάχυσης των ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη, έτσι ώστε να περάσει στην κοινωνία πως «όλοι ίδιοι είμαστε» και έτσι να μειώσει έτσι το πολιτικό αποτύπωμα που άφησε η τραγωδία, εκφράζει μιλώντας στο TheStandard.gr, ο Γιάννης Μπαλάφας.

Ο βουλευτής του νότιου Τομέα της Β΄Αθηνών, του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι το κόμμα του μπορεί να είναι πρώτο το βράδυ της Κυριακής της απλής αναλογικής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα μπορέσει να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Tι είπε ο Γιάννης Μπαλάφας στο The Standard

Κύριε Μπαλάφα, ο πρωθυπουργός μιλάει για «διαχρονικές ευθύνες» που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη, χωρίς να αφήνει εκτός τη δική του κυβέρνηση. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί ότι με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες που του αναλογούν;

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχύσει τις δικές της ευθύνες. Προσπαθεί να περάσει ένα «Όλοι ίδιοι είμαστε» και να μειώσει έτσι το πολιτικό αποτύπωμα που άφησε η τραγωδία των Τεμπών. Η αλήθεια είναι ότι ο σιδηρόδρομος δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής και των επενδύσεων που χρειάζεται. Θα έλεγα ότι η υποβάθμισή του είναι κάτι που ήθελαν όλες οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Θυμάμαι ότι η αριστερά, όταν φτιαχνόταν η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου ζητούσε να προβλεφθεί και η διέλευση του σιδηροδρόμου σε αυτή, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα και έτσι να μπορέσει να βοηθηθεί η ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο. Μας αγνόησαν…

Σε ό,τι αφορά την φιλολογία για δικές μας ευθύνες: Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς είχαμε ως βασική αποστολή να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που μας οδήγησε η χρεωκοπία των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, είχαμε την «εποπτεία» των δανειστών. Παρόλα αυτά φτιάξαμε τη διπλή γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, λειτουργούσε με ασφάλεια η γραμμή αυτή, ενώ η περιβόητη σύμβαση 717 είχε υλοποιηθεί σε ποσοστό 72%. Τέσσερα χρόνια μετά η σύμβαση είχε φθάσει μόλις στο 77% της υλοποίησης, ενώ είχε υποβαθμιστεί η ασφάλεια του δικτύου, όπως ακριβώς κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι. Επομένως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ποτέ δεν είμασταν…»

Ναι, αλλά για την υποβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, δεν φέρουν ευθύνες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Όλα τα στραβά και ανάποδα, έγιναν μετά το 2019;

«Στα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης μόλις για 4… Δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό. Πολύ περισσότερο που την περίοδο 2015-2019 είχαμε «δεμένα τα χέρια» λόγω της χρεωκοπίας της χώρας και των ασφυκτικών δεσμεύσεων που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέναντι στους δανειστές.  Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλαμε. Παρ’ όλα αυτά κάναμε πολλά. Έχει ξεκαθαριστεί ότι το δυστύχημα των Τεμπών δεν θα γινόταν αν ίσχυε ό,τι ίσχυε μέχρι το 2019 και το 2020 στον ΟΣΕ».

Ο Γιάννης Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γιάννης Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Σας ικανοποιούν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο;

«Πρώτα απ΄ όλα να περιμένουμε την υλοποίησή τους. Όλα πρέπει να γίνουν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε. Έχουν καταθέσει και τις δικές τους προτάσεις που είναι ρεαλιστικές. Δεν βιάζομαι να τοποθετηθώ. Θα περιμένω να δω την πορεία υλοποίησης. Δεν πάσχουμε από υποσχέσεις, από υλοποίηση πάσχουμε…»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι μπορείτε να είστε πρώτο κόμμα την Κυριακή της απλής αναλογικής;

«Προσωπικά έχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για τα «απόλυτα νούμερα» των δημοσκοπήσεων. Θυμίζω ότι «έχασαν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2015, «έχασαν» το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, «έχασαν» τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, «έχασαν» τον υποψήφιο που υποστήριξε το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Επιμένω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές. Δεν αγνοώ τις τάσεις που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν.

Διαπιστώνουν, λοιπόν, την ογκούμενη κοινωνική δυσφορία κατά της κυβέρνησης και την «κατάρρευση» της εικόνας της σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Επίσης, την κατάρρευση της εικόνας του πρωθυπουργού, αν και όλη η επικοινωνιακή διαχείριση από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται για να προστατευθεί ο κ.Μητσοτάκης. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται οι πολίτες να αποδοκιμάζουν με ποσοστά έως και 90% την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους κρίσιμους τομείς, αλλά να  δηλώνουν, σε ποσοστά κοντά στο 30%, ότι θα ψηφίσουν αυτούς που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές… »

Αν συμμεριστούμε την αισιοδοξία, εκτιμάτε ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Είμαστε αισιόδοξοι. Η κοινωνία απαιτεί μια προοδευτική διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε σε όλους σχεδόν τους τομείς. Όσοι δεν αντιληφθούν τις κοινωνικές διεργασίες και την οργή για αυτό που ζούμε εδώ και 4 χρόνια, απλά θα βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας, για να χρησιμοποιήσω έναν «σύγχρονο» όρο. Βεβαίως δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι μια «τεχνητή συγκόλληση».

Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί και να αλλάξει όσα αρνητικά σώρευσε στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ. Θα πρέπει να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου, να δοθεί ώθηση στη δίκαιη ανάπτυξη, να προστατευθούν οι αδύνατες κοινωνικά ομάδες, να στηριχθεί η υγιείς μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πολλά άλλα. Θα κριθούμε αυστηρά από τους πολίτες, το γνωρίζουμε και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε».

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση