00:57
21/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:57
21/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φραγκογιάννης: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης / Φωτογραφία: EUROKINISSI

03.07.2022
22:14
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2022 • 8:56
Όσα δήλωσε ο Κώστας Φραγκογιάννης

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» παραχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, στον απολογισμό της διακυβέρνησης της ΝΔ, στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στις επόμενες εκλογές.

Ο Φραγκογιάννης για τις τουρκικές προκλήσεις

«Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις των τελευταίων ημερών δεν τέθηκε από την Τουρκία με προκλητικό τρόπο κάποιο ζήτημα σχετικά με την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Μένει να δούμε εάν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τη νομιμότητα και την εθνική της κυριαρχία, χωρίς να μπαίνει σε μια διαδικασία άσκοπης ρητορικής αντιπαράθεσης.

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η θετική ατζέντα με την Τουρκία είναι μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής διπλωματίας χωρίς να αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία.

Είναι αλήθεια, ότι σε αυτό το κλίμα έντασης που καλλιεργεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, η συνέχιση του διαλόγου είναι κάπως άβολη. Εξού και έχει υπάρξει αναβολή στον επόμενο γύρο των συζητήσεων επί των θεμάτων της θετικής ατζέντας. Δεν τίθεται, ωστόσο, θέμα ακύρωσης της θετικής ατζέντας» ανέφερε ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Για τον οικονομικό απολογισμό της κυβέρνησης

«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 72,3% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), οι οποίες ξεπέρασαν τα 4,8 δισ. ευρώ έναντι 2,8 δισ. το ίδιο διάστημα του 2020.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές από το 2002, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη φήμη της ως αξιόπιστη δυναμική οικονομία και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Αξιοσημείωτη είναι και η διαφοροποίηση που καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων.

Πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους της αγοράς ακινήτων και του τουρισμού, η χώρα μας προσελκύει πια επενδύσεις σε κλάδους αιχμής όπως η υψηλή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις εμβληματικές επενδύσεις των παγκόσμιων κολοσσών όπως οι Microsoft, Amazon, Pfizer, Cisco, Google, JP Morgan» δήλωσε ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενεργειακό περιβάλλον

«Έχοντας ακολουθήσει μια ενεργειακή πολιτική που επιδιώκει αφενός τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και αφετέρου τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών, εδραιώνουμε και ισχυροποιούμε σταδιακά της θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.

Η συνολικά βελτιωμένη εικόνα της χώρας, ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός της ρόλος και τα ελκυστικά επενδυτικά κίνητρα που προσφέρονται πλέον, έχουν οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας.

Το πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική ανάπτυξης περισσότερων μονάδων FSRU ανά την Ελλάδα, συνιστούν έργα στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Για το αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να συνεχίσω με αμείωτους ρυθμούς το έργο μου στο κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο της Οικονομικής Διπλωματίας που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός, προς όφελος της χώρας και ημών όλων των πολιτών της. Δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου η διεκδίκηση εκλόγιμης θέσης στη βουλή» κατέληξε ο Κώστας Φραγκογιάννης.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση