03:43
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:43
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

To Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου «τρολάρει» Μητσοτάκη για τον Άγιο Βαλεντίνο – «Ανυπομονώ να σου τηλεφωνήσω» (εικόνα)

Η κάρτα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου για τον Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Facebook

Η κάρτα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου για τον Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Facebook

14.02.2023
19:55
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2023 • 10:13
Η ΜΚΟ τοποθετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη μεταξύ των πιο αυταρχικών και αμφιλεγόμενων ηγετών της ΕΕ

To Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF) αφιέρωσε τη φετινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην ελευθερία του Τύπου και μοιράστηκε έξι μοναδικές κάρτες, μια από τις οποίες απευθύνεται και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με σατιρική διάθεση, η ΜΚΟ για την Ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη, τοποθετεί τον Έλληνα πρωθυπουργό μεταξύ των πιο συντηρητικών και αυταρχικών ηγετών, χωρών της ΕΕ, όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Αντρέι Ντούντα στην Πολωνία. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης αφήνουν αιχμές και κατά της Κομισιόν για τις πρωτοβουλίες που (δεν) έχει αναλάβει για το θέμα της Ελευθερίας του Τύπου.

Η μια από αυτές τις κάρτες που απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφει τα εξής: «Ανυπομονώ να σου τηλεφωνήσω απόψε. Θα είμαστε μόνο εσύ, εγώ και η ελληνική κυβέρνηση».

Η κάρτα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου για τον Μητσοτάκη
Η κάρτα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου για τον Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Facebook

Τo Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης πιθανότατα αναφέρεται στην υπόθεση των υποκλοπών που απασχολεί τους τελευταίους μήνες την πολιτική επικαιρότητα. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέσο του εξωτερικού ή οργανισμός αναφέρονται τόσο στην Ελευθερία του Τύπου στη χώρα, επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η γερμανική DW σε δημοσίευμά της ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο περιέγραφε την υπόθεση και σημείωνε πως η κυβέρνηση καθυστερεί την έρευνα γύρω από αυτήν. Από την πλευρά του, ο Guardian μιλούσε για ολιγάρχες των media που αντιπαρατίθενται με την κυβέρνηση την ώρα που οι θεσμοί στη χώρα δέχονται ισχυρό πλήγμα.

Η πιο αιχμηρή ίσως όμως παρέμβαση ήταν εκείνη των New York Times, που με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα φανερή σε όλους», στηλίτευσαν τις παράνομες υποκλοπές σε βάρος πολιτικών προσώπων, στρατιωτικών και δημοσιογράφων που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα και για τις οποίες δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από το Μαξίμου.

Η έκταση της παρακολούθησης της κυβέρνησης ενδεχομένως να μην είχε αναδειχθεί ποτέ, αν ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στην Ελλάδα, του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν είχε αναβαθμίσει το iPhone του σε ένα ολοκαίνουργιο iPhone, έγραφε μεταξύ άλλων, δεύτερο δημοσίευμα των New York Times για το θέμα.

Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου: Οι άλλες κάρτες για τον Άγιο Βαλεντίνο

«Είσαι το τοπίο των ΜΜΕ της Ουγγαρίας; Γιατί νιώθω την ένταση» γράφει μία ακόμη με πρωταγωνιστή τον Βίκτορ Όρμπαν.

Η κάρτα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου για τον Ορμπάν
Η κάρτα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου για τον Ορμπάν / Φωτογραφία: Facebook

«Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Pegasus και σε εμένα; Θα χαρείς που γλίστρησα στα μηνύματά σου» το μήνυμα ενός σκοτεινού χάκερ.

«Είσαι το ανεξάρτητο τοπίο των ΜΜΕ στην Πολωνία; Επειδή θα ήθελα να σε κατακτήσω» σημειώνει άλλη μία με κεντρικό πρόσωπο τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Η κάρτα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου για τον Ντούντα
Η κάρτα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου για τον Ντούντα / Φωτογραφία: Facebook

«Βάλε το γιλέκο του δημοσιογράφου και ας συλληφθούμε μαζί», αναφέρει άλλη κάρτα, η οποία αναφέρεται στις συλλήψεις δημοσιογράφων.

«Είσαι η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Γιατί νιώθω ελλιπής χωρίς εσένα», είναι το μήνυμα του προς τον Κομισιόν.

«Σε συμπαθώ ακόμη και αν είσαι σαν ένα SLAPP (σσ. οι αγωγές που καταθέτει ένα ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμός κατά δημοσιογράφων) – παράλογο και συναισθηματικά εξαντλητικό», αναφέρει η κάρτα για τη Δικαιοσύνη.

«Πιστεύουμε ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας, των ανοιχτών κοινωνιών και της ελεύθερης ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων. Δίνει δυνατότητες στις φωνές που διαφωνούν, την ικανότητα να λογοδοτεί η εξουσία και εξασφαλίζει πρόσβαση στην αλήθεια για όλους» τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook το ECPMF.

«Ως εκ τούτου, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι καθολική και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να την προστατεύουμε – κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε καθημερινά στο ECPMF» υπογραμμίζει.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στη Λειψία της Γερμανίας το 2015. Λειτουργεί με βάση τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την ελευθερία του Τύπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το όραμα του Κέντρου είναι μια κοινωνία όπου η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης επιτρέπει τον ανοιχτό διάλογο και όλοι μπορούν να αναζητούν, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες.

Αποστολή του ECPMF είναι η προώθηση, η διατήρηση και η υπεράσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό το επιτυγχάνουμε παρακολουθώντας τις παραβιάσεις, παρέχοντας πρακτική υποστήριξη και εμπλέκοντας διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς σε ολόκληρη την Ευρώπη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση