Πέραν του γρίφου της ημερομηνίες κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές 2023, οι πολιτευόμενοι και τα κόμματα θα πρέπει να συνυπολογίσουν και τις αλλαγές που φέρνει στην κατανομή των εδρών η απογραφή του 2021.
Όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα, οι εκλογές του 2023, όποτε κι αν γίνουν αυτές, θα πραγματοποιηθούν με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021. Κάτι τέτοιο επιβεβαίωσε άλλωστε με τον πιο επίσημο τρόπο η κυβέρνηση, δια στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου, του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Ο τελευταίος δήλωνε μάλιστα πως οι αλλαγές στην κατανομή των εδρών δεν θα είναι τόσο σημαντικές όσο αφηνόταν να εννοηθεί σε δημοσιεύματα του Τύπου τις τελευταίες ημέρες.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία έδωσε την Παρασκευή και τον ακριβή αριθμό του νόμιμου πληθυσμού της χώρας – ήτοι εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας και άρα έχουν και δικαίωμα ψήφου – σημαντικές αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών προκύπτουν από τα στοιχεία της απογραφής.
Εκλογές 2023: Πώς διαμορφώνονται οι βουλευτικές έδρες με την απογραφή του 2021
Συγκεκριμένα, σε 6 περιφέρειες αυξάνονται οι έδρες στις προσεχείς εκλογές και σε 8 μειώνονται. Πιο αναλυτικά, στα της πρωτευούσης, από δύο έδρες κερδίζουν ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών και η Ανατολική Αττική.
Επιπλέον, κερδισμένες κατά μία έδρα είναι επίσης ο Βόρειος και ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθηνών, η Α’ Θεσσαλονίκης και η Αχαΐα.
Αντίθετα, θα εκλέξουν έναν λιγότερο βουλευτή η Α’ Πειραιά, οι Σέρρες, η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η Κοζάνη, η Άρτα, η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Οι δύο τελευταίες μάλιστα θα είναι πλέον μονοεδρικές.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει στη διάθεσή του ένα διάστημα 15 ημερών με ένα μήνα προκειμένου να οριστικοποιηθούν αυτές οι αλλαγές, πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία από την απογραφή που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Πώς αλλάζουν οι έδρες στις προσεχείς εκλογές
Στην εξίσωση αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο παράγοντας ψήφος αποδήμων, με βάση των οποίο τρεις έδρες θα δοθούν στους Έλληνες του εξωτερικού. Έτσι, στην πραγματικότητα, οι έδρες που κερδίζουν η Αχαΐα και ο Νότιος Τομέας Αθηνών θα «αποσπαστούν» για να προκύψουν οι βουλευτές των αποδήμων. Μια ακόμη έδρα θα αφαιρεθεί από την Α’ Αθήνας για τον ίδιο σκοπό.
Αυτές οι τρεις έδρες θα κατανεμηθούν στους Αποδήμους του εξωτερικού, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις προσεχείς εκλογές. Εκείνο βέβαια που έχει μεγαλύτερη σημασία στο εν λόγω ζήτημα είναι πως οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν εγγραφεί έγκαιρα στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. Εφόσον η αίτηση εγγραφής γίνει αποδεκτή, οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.
Πότε θα γίνουν οι εκλογές;
Σύμφωνα με τις διαρροές από το Μαξίμου, η επικρατέστερη ημερομηνία για τις εκλογές είναι την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου. Ωστόσο να σημειωθεί ότι οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί από το Μαξίμου. Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο Μάρτιος ως χρόνος των εκλογών απομακρύνεται.
Να σημειώσουμε ότι στο «The Standard» έχουμε τονίσει από νωρίς ότι στο Μαξίμου στρέφονται για την 9η Απριλίου, καθώς ορισμένοι «γαλάζιοι» αξιωματούχοι την υποδεικνύουν επειδή τη θεωρούν «γούρικη» γιατί την αντίστοιχη Κυριακή των Βαΐων του 1990, που τότε έπεσε 8 Απριλίου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία που τον ανέδειξε πρωθυπουργό.