Quantcast
10:51
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:51
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Απογραφή: Τι σημαίνει νόμιμος πληθυσμός της Ελλάδας και γιατί διαφοροποιείται από τον μόνιμο

Σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ / Φωτογραφία: Eurokinissi

30.12.2022
15:36
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 • 21:25
Ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας μειώθηκε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής που πραγματοποιήθηκε το 2021, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός που αποκάλυψε αφορά στον όρο «νόμιμο πληθυσμός», όπως χαρακτηριστκά τον περιέγραψε.

Έτσι, έγινε γνωστό πως σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ. Τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.

Είναι ενδιαφέρον πως η Στατιστική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο, με βάση την επίσημη απογραφή του 2021, πως ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.432.481 άτομα, μειωμένος κατά  3,5% στα τελευταία 10 χρόνια. Την ίδια ώρα, ο πληθυσμός της Αττικής υπολογίζεται σε 3.792.469, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οι λόγοι που έχει μειωθεί ο νόμιμος πληθυσμός

Πέραν της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, η αιτία της μείωσης του πληθυσμού θα πρέπει να αναζητηθεί και στις συνέπειες της κρίσης.

Η μετανάστευση Ελλήνων από το 2010 και την έναρξη της κρίσης και μετά και η έξοδος από τη χώρα περίπου 400.000 ατόμων ονομάστηκε brain drain επειδή το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος ήταν το υψηλό μορφωτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των μεταναστών, αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή του το London School Of Economics, τον Μάρτιο του 2021.

Το 26% των ατόμων που μεταναστεύουν από την Ελλάδα είναι κάτοχοι πτυχίου και το 69% κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου και έχουν μετακινηθεί κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες- εργάζονται στους τομείς των επιχειρήσεων, των οικονομικών, της πληροφορικής και της μηχανικής.

Τι σημαίνει όμως νόμιμος πληθυσμός;

Πώς όμως εξηγείται αυτή η διαφορά 700.000 σχεδόν ανθρώπων που διαφέρουν σε σύγκριση με τον μόνιμο πληθυσμό;

Το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει μια εξήγηση για τη διαφορά στους όρους «μόνιμος» και «νόμιμος πληθυσμός» στην απογραφή.  Για τους σκοπούς των Απογραφών ΚΠΚ, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

  1. Μόνιμος πληθυσμός είναι το σύνολο των ατόμων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους (όπως αυτή ορίζεται στην περ. δ του άρθρου 2 του Κανονισμού 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) σε κάθε περιοχή εντός της ελληνικής Επικράτειας.
  2. Νόμιμος πληθυσμός είναι ο αριθμός των δημοτών κάθε Δήμου της Χώρας ανά Δημοτική Ενότητα που έχουν ελληνική υπηκοότητα και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Σε πιο απλά ελληνικά, νόμιμος πληθυσμός είναι εκείνος που αφορά σε ανθρώπους που διαμένουν στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση